לא הכל כסף
הבלוג TechCrunch היה פעם קריאת החובה לכל סטארט־אפיסט. היום הוא לא מעניין אף אחד. למה? בגלל הכסף
11:5316.01.09
על טקראנץ' (TechCrunch.com)
שמעתי בפעם הראשונה כשהשתמשתי לכמה דקות באחד מעמודי הבית הווב־שתיימים האלה שהיו להיט לרגע בתחילת הבועית הנוכחית. במסגרת העדכונים המוכנים מראש שהדף הציע היה גם שמו של הבלוג הזה. העולם של ה־2.0 היה אז מקום די מרגש, עם חדירה של מושגים מעוררי דמיון כמו אג'קס, rss ומאשאפ. פליקר בדיוק עשה קולות של קהילה מסוג שלא הכרנו לפני כן. הבלוגים התחילו להפנים את תפקידם כתקשורת החדשה. טקראנץ' היה המקום שלקח על עצמו לדווח על המהפכה הזו.
מייקל ארינגטון, יזם עם מספיק כסף כדי להמר על מיזם מדיה עצמאי, התחיל לכתוב על התעשייה המתהווה של האינטרנט החדש. כשרוב העולם עדיין התייחס לאינטרנט כתעשייה ההיא שהתנפחה מעל ליכולותיה, כבלוף הגדול של סוף שנות התשעים, בטקראנץ' יכלו מי שהרגישו כל השנים שהרשת היתה ונשארה מהפכת־על, לשמוע על הרנסנס המחשבתי והטכנולוגי שעובר על האינטרנט מדי יום. הגולש כיוצר בתוך קהילה מבוזרת ויוצרת, חוכמת ההמונים - בתוך הר הגעש של דיבור הרשת של 2003 וצפונה, טקראנץ' היה במרכז העניינים. זה היה הסיפור של התקופה, של הסביבה שהסתובבתי בה. השילוב של יצירה, כיף וכסף גדול, הכי רוקנ'רול. הכי מירוץ מכוניות.
איור: ליאב צברי
מתישהו העניין נהפך לכסף. מתי? כנראה כשהכסף הגיע. האקזיטים הקטנים הביאו השקעות שהלכו וגדלו, ואחר כך עוד גל של מכירות (והנפקה של גוגל. אוי, ההנפקה של גוגל) שהביא לשיגעון. פתאום כל פוסט שני נכתב על הגיוס הזה ועל הגיוס ההוא, והרבעון הזה של יאהו, ופייסבוק שווה מיליארד, 2 מיליארד, 15 מיליארד. ואיך אפשר לשמוע משהו ברעש של 15 מיליארד דולר?
בדרך, החדשנות קצת נעלמה. זה לא רק מה שאמרו, שעל כל סטארט־אפ קמים 30 שמחקים אותו בדיוק, אלא שקפיצות המדרגה בין יצירה אחת לזו שאחריה נהפכו לקטנות יותר.
המהפכה כבר התמתנה. אחרי ארבע שנים משוגעות שבהן נחשפנו לבלוגר־מייספייס־פליקר־יוטיוב, ועולם המדיה פחות או יותר נעמד על הראש, מה כבר אפשר לחדש באמת? הסיפור התקשורתי הושלם, הסיפור התרבותי קורה מתחת לרדאר, ועכשיו נשאר רק הסיפור הכלכלי, מן ספיח מלאכותי כזה, כאילו לא קשור, אבל משתלט על הכל. בכמה מכרו את אלה? כמה קיבלו אלה?
וכשהגיע המיתון והכסף נגמר, טקראנץ' הפך למקום די משעמם. אני עצמי לא הייתי בו כבר כמעט חצי שנה (נכנסתי לפני שכתבתי את הטור הזה, לבדוק אם משהו השתנה. לא. הרבה מיקרוסופט, גוגל, פייסבוק וכנסים). בדירוג האתרים אלקסה טוענים שהאתר איבד יותר משליש מקוראיו. עד שיבוא שוב סיפור אינטרנטי גדול וסוחף, טקראנץ' נשאר בתרדמת.