7 שאלות עם פיליפ לנסן
מנהל הבלוג המשפיע Google Blogoscoped מספר על הכוח העצום שבידי גוגל ומסביר למה כל כך חשוב לסקר אותה, מגלה מה הדבר שהכי הפתיע אותו לגלות על ענקית האינטרנט, ונותן גם עצות לבלוגרים
1. למה חשוב לנו להסתכל כל כך מקרוב על גוגל?
חלק מאיתנו מבצעים בכל יום עשרות חיפושים בגוגל, שעשויים להשפיע על ההתנהגות שלנו. מנוע החיפוש של גוגל הוא זוג משקפיים שדרכם אנחנו רואים את העולם הווירטואלי. אם הזגוגיות שבורות, או צבועות בוורוד, התוצאה היא שנראה את העולם בצורה שונה.מעבר לכך, גוגל מכסה כיום כמעט את כל תחומי התוכנה למשתמש - עריכת מסמכים, גיליונות אלקטרוניים, אימייל, מפות. יש לגוגל כוח רב ואני מאמין שכדאי לעקוב אחרי כל מי שיש לו כוח רב. לא תמיד יש לחברה אינטרס להיות הכי שקופה וכנה שאפשר, אבל בלוגי מעקב יכולים לעזור לחנך את המשתמשים לגבי מה שקורה.
2. מה היית רוצה שיותר אנשים יידעו לגבי החברה והשירותים שלה?
יש הרבה תחומים שבהם אנשים לא יודעים בדיוק מה קורה באינטראקציה בינם לבין האתר של גוגל. זה טבעי - אנשים גם נוהגים במכונית בלי להיות מכונאים.
דבר אחד שהופך יותר ויותר נפוץ ביישומים של גוגל הוא שימוש בטכנולוגיית אג'קס כדי לשלוח מידע בחזרה לשרת של גוגל בלי לטעון את הדף מחדש באופן גלוי למשתמש. כך למשל, אימיילים בג'ימייל נשמרים כטיוטה לפני שלחצת על "שלח" או "שמור" - וכל מה שהספקת לכתוב בעצם כבר נשלח לשרתים של גוגל. אותו הדבר קורה עם מה שמקלידים לתוך תיבת החיפוש במנוע החיפוש או לתוך שורת הכתובת של דפדפן כרום.
3. מה חשפת לגבי גוגל שהפתיע או זעזע אותך?
כשגוגל התחילה להפעיל צנזורה עצמית על מנוע החיפוש שלה בסין, היא ויתרה על כמה מהעקרונות הישנים שלה עד כדי כך שאפילו מחקה את מה שכתבה לגבי צנזורה בדפי העזרה באתר (ההתייחסות הוחזרה בהמשך, בגרסה משוכתבת). כשהחברה נכנסה לסין, המוטו שלה הפך מ"אל תהיה מרושע" (Don't Be Evil) ל"סקאלה של רשעות" - מדידה של רעות קטנות בהשוואה לתוצאות החיוביות המשוערות.
יש לציין שגוגל אף פעם אינה יכולה להיות חפה מהטיות כשהיא שופטת את התוצאות החיוביות האלה; מצד שני, גורמים חיצוניים לא אוחזים בכל המידע שדרוש כדי להעריך את הסיטואציה. אולי חלק מהעקרונות הישנים היו פשטניים מדי במקור - אבל מי יודע, פשטנות יכולה להיות מעצור חזק בדרך למסלול של פשרות. בכל מקרה, כיום גוגל היא חברה "נורמלית" יותר, בעקבות הפשרות הרבות שבהן בחרה מאז.
4. אחרי שנים של סיקור חדשות גוגל, אתה רואה את עצמך כותב באופן חיובי יותר או שלילי על החברה?
כשהתחלתי לכתוב על גוגל, החברה לא ניהלה בלוג בעצמה - עכשיו יש לה די הרבה מהם. בזמנו, היה ערך בעצם הדיווח על החדשות. עכשיו המוקד הוא יותר ניתוח כל פירורי המידע שגוגל אולי נמנעת מלחשוף לקהל הרחב. החברה אולי אינה משקרת באופן בוטה, אבל היא בהחלט עלולה להתעלם מנושאים שלא מאירים אותה באור חיובי. חשוב לקבל חדשות על חברה מצד שאין לו ניגוד אינטרסים עקרוני. אני מחשיב את עצמי למבקר של גוגל, לא מעריץ.
5. לאילו כיוונים גוגל הולכת בימים אלה?
גוגל עברה שלב שבו היא התפרסה למגוון כיוונים מבלבלים. אבל כבר זמן מה שהיא מנסה לאחד את המוצרים שלה או לסגור כמה מהם. הייתי אומר - וזה קשור גם למיתון, אם כי לא רק אליו - שגוגל שואפת להתמקד יותר בעסקיה העיקריים.
הבעיה היא שזה עלול דווקא לבלבל את המשתמשים, כשמוצר שהם מנצלים ואוהבים נזרק פתאום החוצה על ידי החברה. הם עלולים לשאול - על איזה מוצר של גוגל ניתן לסמוך, אם כך? האם אני יכול להתנסות במוצר מסוים בלי להסתכן בכך שהוא ייסגר וייקח איתו את הנתונים שלי או את קהילת החברים?
6. מה תפקידם של בלוגי טכנולוגיה בתעשייה? האם הם מחליפים את העיתונות הכלכלית והטכנולוגית?
לבלוגים שונים יש תפקידים שונים - חלק בעיקר עוזרים לחברות לדחוף את המוצרים שלהן, בעוד שאחרים מציעים ניתוח ורקע. לפעמים הם משתמשים בעיתונות המסורתית כמקור לידיעות, אבל גם הדיווחים בעיתונים משתמשים לפעמים בידיעות מהבלוגים כמקור. כך שקשה לומר לאן זה יתפתח בעתיד. ייתכן שבכלל תכבוש את עולם החדשות האגרגציה האוטומטית, כמו של שירות החדשות של גוגל - אם כי אני חייב להודות שאני אף פעם לא משתמש בדף הראשי של גוגל חדשות, אני נכנס אליו רק כדי לחפש ידיעות מסוימות.
7. אילו טיפים היית נותן לבלוגר מתחיל בעולם הטכנולוגיה? איך אפשר להתבלט בהמון?
טיפ אחד שהייתי נותן הוא להקשיב לטיפים של בלוגרים אחרים רק עד גבול מסוים - לא לעשות את מה שהם עושים כי "זו המסורת". רק בדרך זו דברים יוכלו להתקדם.
טיפ אחר הוא לא לנהל בלוג כדי לנהל בלוג, אלא כי מצאת סיבה טובה, כמו נישה שלא זוכה לסיקור ראוי. זו היתה אחת הסיבות העיקריות שבגללן התחלתי לכתוב בלוג (לא היו ב-2003 הרבה מקורות חדשות יומיים שעסקו בגוגל, אם בכלל). אם המטרה העיקרית היא רווח, תהיה מוכן לכך שיהיה קשה להרוויח מספיק כסף מפרסומות כדי להתפרנס. לעומת זאת, אם המטרה היא לקדם את העולם - תסתכל על כל האמיתות הלא-כתובות של העולם. אל תדבר על כל מה שהאחרים מדברים עליו, אלא נסה להיות הדלתא שדרכה אינפורמציה חדשה מתחילה להתפשט.
טיפ נוסף: בסופו של דבר תיתקל בניגוד אינטרסים, כמו ידידות עם אדם או עם חברה שאתה מדווח עליהם. לא מספיק להיות גלוי בנוגע לכך - כדאי לנסות להימנע מראש מניגודי האינטרסים הללו. מבחינות מסוימות נייטרליות עיתונאית היא עסק אנטי-חברתי. או אולי יש מסלול חלופי: להיות חבר של כולם, מעורב בכל דבר באופן חברתי, ולקשקש עם כל עסק ובו בזמן עם המתחרים שלו... כך אולי רגשי הידידות הפוטנציאליים שלך כלפיהם יתקזזו זה עם זה?
לשאר הכתבות במדור: