$
מדעי החיים

אבחון: חברות הדיאגנוסטיקה המבטיחות

תעשיית ההייטק הישראלית חייבת את ראשיתה לענף האבחון הרפואי. ההנפקה הישראלית הראשונה בנאסד"ק היתה של חברת אלסינט, מי ששימשה בסיס לאלרון, שהפכה לנציגתה של חטיבת הרפואה של ג'נרל אלקטריק בישראל. הסטארט־אפים הישראליים ממשיכים לפתח מכשירי דיאגנוסטיקה ניידים, זולים וחכמים יותר

מאיר אורבך ואסף גלעד 10:3309.06.09

Aspect Magnet: אם.אר.איי קטן וזול יותר

 

מוצר מרכזי: מכשיר MRI נייד לצילום בעלי חיים וגפיים אנושיים

שנת הקמה: 2000

מייסד: אורי רפופורט

מספר עובדים: 22

גיוסים עד כה: 16.5 מיליון דולר

משקיעים בולטים: אורי רפופורט, ארי סטימצקי, קרן רול אינטרנשונל

שותפים אסטרטגיים: נובה־טק

 

מכשיר ההדמיה MRI הוא אחד מפריטי הציוד היקרים ביותר בבתי החולים. משקלו כבד ועלותו נעה בדרך כלל בין מיליון ל־3 מיליון דולר ליחידה גדולה. אספקט מגנט הישראלית פיתחה מכשיר MRI קטן, שגובהו אינו עולה על 60 ס"מ, ועלותו נמוכה מחצי מיליון דולר.

 

כיום משווקת אספקט את ה־MRI הזעיר לשוק החקלאי והפרה־קליני ומאבחנת בו בעלי חיים קטנים. מדובר בשוק בעל פוטנציאל של 6,000 מכונות בלבד, אך קל לשער את המהפך שיחול בשוק ה־MRI, שכולל עשרות אלפי מכשירים, כשאספקט תוציא בשנים הקרובות מוצרים לאבחון גפיים ועוברים. החברה הפכה את המוצר הכבד והיקר לנייד וזול, שיכול לנוח על שולחן כל רופא - דבר שיקנה לה יתרון בכל שוק.

 

המכשיר הפרה־קליני המיועד לבעלי חיים נמכר עד כה בארבעה אתרים בארצות הברית והניב לחברה הכנסות ראשוניות של 2 מיליון דולר. יש לה צפי הזמנות של 15 מערכות בתקופה הקרובה גם לאירופה, ובשנתיים הקרובות עתידה החברה להגדיל את יכולת הייצור שלה ל־50–100 מערכות בשנה. לשם כך גייסה החברה הון רב, ודווקא בחודשים האחרונים, הנחשבים ליבשים מבחינה פיננסית, גייסה החברה 9 מיליון דולר. לאחרונה נכנסה נובה־טק, שמחזיקה ב־45% משוק התרנגולים בארה"ב, לשותפות אסטרטגית עם החברה בתחום בקרת עוברי עופות.

 

את הטכנולוגיה המגנטית הייחודית הגה מייסד החברה אורי רפופורט, לשעבר טייס חיל האוויר ובשנים האחרונות יזם סדרתי שהקים כמה חברות בתחום המגנטי, בהן NMR, שעסקה בחיפוש נפט. רפופורט גייס לאספקט מגנט את מיטב יוצאי אלסינט, שלימים נרכשה על ידי ג'נרל אלקטריק, והקים מפעל ייצור ברמת ישי.

 

אסטרטגיית אקזיט: לאחר שיושג נפח ייצור משמעותי תשקול החברה להימכר לשחקניות גדולות בשוק הפרה־קליני, כגון ברוקר הגרמנית או ואריאן האמריקאית או לפחות לצרפן כמשקיעות אסטרטגיות.

 

ההזדמנות: בסוף השנה עתידה אספקט לקבל אישור מה־FDA להשתמש במכשיר ההדמיה שלה על ידיים ומפרקי היד. באמצע 2010 היא תוציא מכשיר שיתאים לגופים גדולים יותר, כגון ברכיים ורגליים ואף לצילום פגים.

 

 

DeepBreeze: מקשיבה לקולות ומאבחנת מחלות

 

מוצר מרכזי: מערכת לאבחון הריאה לפי ויברציות בנשימה

שנת הקמה: 2001

מייסדים: ד"ר יגאל קושניר, אלון קושניר, מאיר בוטבול

מספר עובדים: 40

גיוסים עד כה: 37 מיליון דולר. מעוניינת לגייס עוד 20 מיליון דולר

משקיעים בולטים: ויטהלייף, SCP, ניסקו, אביב ונצ'רס, יוניון-בנק ישראל

שותפים אסטרטגיים: ג'נרל אלקטריק

 

תצלום רנטגן מאפשר לרופא לראות תמונה של רגע אחד בגוף האדם. מהתבוננות בתמונת רנטגן אי אפשר להבחין בעצם בין ריאה של אדם חי לריאה של אדם מת. את הבעיה הזו מעוניינת חברת דיפבריז לפתור. באמצעות חיישנים המוצמדים לחולה, הטכנולוגיה של דיפבריז יוצרת תמונה של תנועת גוף האדם על בסיס הקולות הבוקעים ממנו. במוצר הראשון שהוציאה יצרה החברה תמונה תלת־ממדית ודינמית של ריאת האדם על בסיס הוויברציות של הנשימה הנקלטות על ידי חיישנים המוצמדים לגב, בדומה ליצירת תמונה של יער על בסיס הצליל של הרוח הנושבת בו. ושלא כמו בצילום רנטגן, התמונה נוצרת על גבי מסך מחשב בתוך שניות.

 

המוצר הראשון של דיפבריז. תמונה תלת מימדית של הריאה המוצר הראשון של דיפבריז. תמונה תלת מימדית של הריאה

 

מערכת אבחון הריאות של דיפבריז היא המוצר היחידי שעבורו קיבלה את אישור ה־FDA, והיא יכולה להתגאות בשיתוף פעולה הדוק עם ג'נרל אלקטריק, אחת משחקניות הדיאגנוסטיקה המובילות בעולם. המכירות לחדרי ניתוח, שהחלו רק ברבעון הראשון של השנה, כבר הכניסו לחברה מיליוני דולרים - ולמוצר יש פוטנציאל שוק של כמיליארד דולר. בדיפבריז מפתחים כעת עוד מוצר, שעדיין נמצא בשלבי ניסוי מוקדמים, למערכת המאבחנת את נפח הלב לפי רחשי שאיבת הדם על ידיו.

 

כפי שטכנולוגיית אולטרסאונד החלה בבדיקת ריאות והתפשטה ליישומים רבים כגון בדיקת עוברים, כך גם דיפבריז מעוניינת להשתלט על שוק הדיאגנוסטיקה. לחברה היתה בתחילה אף יומרה להחליף את מכשירי ה־CT והרנטגן, אלא שכיום נתפס המכשיר בקרב רופאים רק כמוצר משלים. עם זאת, בעוד שמכונת CT עולה 1.5 מיליון דולר, עלותו של מכשיר ההדמיה של דיפבריז היא 50 אלף דולר בלבד.

 

אסטרטגיית אקזיט: בימים כתיקונם היתה דיפבריז יוצאת להנפקה, אלא שבמציאות הנוכחית ועקב העובדה שהמכירות רק החלו, יהיה עליה לחכות לפחות שנתיים עד הערכת שווי ראויה. השותפות האסטרטגית עם ג'נרל אלקטריק מעלה את הסיכויים להירכש על ידיה בתוך שנה־שנתיים, אלא אם כן תציג אחת מהמתחרות הצעה חלופית. בעלת המניות בחברה, קרן ויטהלייף, כבר מכרה השנה את חברת מדיגייד.

 

ההזדמנות: בטווח של עשר שנים הטכנולוגיה הזולה יחסית של דיפבריז עשויה לאבחן כל איבר שניתן לה באמצעות שימוש בקולות שהוא משמיע, ולהיכנס לכל מרפאה או בית חולים

 

 

קדנט: מודל תלת־ממדי של השיניים תוך דקות

 

מערכת ה-iTero של קדנט מערכת ה-iTero של קדנט צילום: יובל חן

מוצר מרכזי: סורק תלת ממדי של חלל הפה והשיניים

שנת הקמה: 1995

מייסדים: אלדד טאוב ואבי קופלמן

מספר עובדים: 160, מתוכם 80 בישראל והיתר בניו ג'רזי

גיוסים עד כה: 90 מיליון דולר

משקיעים בולטים: ג'יי.פי מורגן, פינטגו, סטאר, אייפקס ישראל

שותפים אסטרטגיים: אין

 

עד כה, טיפולי כתרים, גשרים או יישור הפה אצל רופא השיניים דרשו יצירת מודלים באמצעות גבס או חומר לעיס, שלעתים קרובות לא היו מדויקים ואף השאירו טעם לוואי. המערכת של קדנט, לעומת זאת, מבצעת סריקה אופטית של חלל הפה והשיניים. המודל של החברה מאפשר לה לא רק למכור את הסורק האופטי, שיוצר מודל תלת־ממדי של חלל הפה, אלא גם "להדפיס" בתוך דקות ספורות את אותו מודל על גבי פלסטיק באמצעות מכונת חיתוך מיוחדת.

 

שלא כמו מתחרותיה, קדנט אינה נדרשת לעמוד בכללי רגולציה מחמירים. זאת משום שהחברה אינה משתמשת בחומרים חודרניים, אלא מצלמת את חלל הפה באמצעות חיישן הנמצא לאורכו של מוט, שאותו מכניס רופא השיניים לכמה שניות לחלל הפה.

 

מאז 2006 מותקנות מאות מערכות של קדנט בארצות הברית ועוד עשרות באירופה. פוטנציאל השוק שלה עומד על 6.5 מיליארד דולר. העובדה שהעולם הופך דיגיטלי, והמגמה של הממשל האמריקאי להוציא מיליארדים על שדרוג מערכות מחשוב רפואיות, מעניקות לקדנט הרבה סיבות להיות אופטימית.

 

אסטרטגיית אקזיט: החברה קיימת כמעט 15 שנה ומכרה מוצרים בגלגולים שונים. נראה כי דווקא מוצר ההדמיה החדש שלה מצליח להביא אותה למכירות של 35 מיליון דולר בשנה. אם הדברים יימשכו כך, עוד כמה שנים היא עשויה להגיע להנפקה.

 

ההזדמנות: קדנט מחזיקה ב־90% משוק התלת־מימד לאורתודנטיה והצמיחה השנתית הצפויה שלה עומדת על 60% בשנה.

 

 

OrSense: בדיקות דם ללא דם

מנכ"ל אורסנס, ליאור מעיין מנכ"ל אורסנס, ליאור מעיין צילום: עמית שעל

 

מוצר מרכזי: מערכת לאבחון לא פולשני של פרמטרים בדם

שנת הקמה: 1996

מייסדים: ד"ר שמעון אקהויז, ד"ר איליה פיין וד"ר אלכס שטרנברג

מספר עובדים: 30

גיוסים עד כה: 28 מיליון דולר

משקיעים בולטים: שמעון אקהויז, IHCV, קרלוס סאלווי, קרן סטאר, קרן תמר והמדען הראשי

שותפים אסטרטגיים: אין

 

מדידה לא חודרנית של רמת הסוכר או החמצן בדם ללא החדרת מחט היא הגביע הקדוש של ענקיות הציוד הרפואי. אם יצליחו הניסויים הקליניים של אורסנס, הכאב והזיהום שכרוכים בבדיקות דם עשויים להיחסך בתוך כמה שנים. המכשיר שלה מבוסס על טכנולוגיה אופטית ייחודית המאפשרת למדוד בדרך לא פולשנית את שיעור ההמוגלובין ורוויון החמצן בדם, והיא נמצאת כיום בשלבי מחקר מתקדמים ליכולת בדיקת סוכר בדם.

 

הבדיקה נעשית באמצעות ענידה של חיישן דמוי טבעת. החיישן מפעיל לחץ קל על האצבע וחוסם באופן זמני את זרימת הדם. במקביל, חיישנים אופטיים מודדים את כמות האור העוברת דרך האצבע עבור כמה אורכי גל.

 

לאחר 13 שנות עבודה השיקה אורסנס את המוצר שלה במרץ השנה. זאת לאחר שקיבלה את אישור האיחוד האירופי (CE) להפצת המכשיר, שבודק את שיעור ההמוגלובין ורוויון החמצן בכלי הדם - שווקים שמגלגלים יחד 4 מיליארד דולר בשנה בכל העולם.

 

באורסנס קיבלו החלטה אסטרטגית לפנות קודם כל לשוק בתי החולים. אך המוצר הפונה לשוק הביתי, שיאפשר גם לחולי סוכרת למשל לבדוק את שיעור הסוכר בדמם בביתם, מוערך ב־9 מיליארד דולר. כשברשימתה משקיעים מכובדים כמו שמעון אקהויז, גם אורסנס יכולה ליהנות מאקזיט, ואולי אף מסיפור הצלחה גדול מזה.

 

אסטרטגיית אקזיט: אם עד השנה היה אקהויז מנפיק את החברות שלו, כגון סינרון או לומניס, מכירת ונטור ב־300 מיליון דולר למדטרוניק מוקדם יותר השנה מגבירה את הסיכוי למיזוגה של אורסנס בענקית ציוד רפואי. גם במקרה הזה העסקה יכולה להגיע למאות מיליוני דולרים. עם הרוכשות הפוטנציאליות נמנות פיליפס וג'נרל אלקטריק, שמחזיקות ב־70% משוק מוצרי הדיאגנוסטיקה בבתי חולים.

 

ההזדמנות: אורסנס יושבת על פוטנציאל שוק של כ־13 מיליארד דולר בשנה. המוצר החל להימכר באירופה ברבעון הראשון של השנה, והוא עתיד להניב לחברה הכנסות של מיליוני דולרים. אישור ה־FDA על המוצר אמור להתקבל עוד השנה.

 

 

Aposense: החללית שמחפשת תאים גוססים

מנכ"ל Aposence, יורם אשרי מנכ"ל Aposence, יורם אשרי

 

מוצר מרכזי: מערכת לניטור טיפולי סרטן

שנת הקמה: 1996

מייסדים: ד"ר אילן זיו וד"ר ענת שירבן

מספר עובדים: 20

גיוסים עד כה: 41 מיליון דולר

משקיעים בולטים: פונטיפקס של אלי הורביץ, טבע, כלל ביוטכנולוגיה, אלרוב, דוקור, פניקס

שותפים אסטרטגיים: ג'ונסון אנד ג'ונסון וטבע

 

רשימת המשקיעים המכובדת שעומדת מאחורי אפוסנס כמעט אינה מאפשרת לה להיכשל: יו"ר החברה הוא מנכ"ל טבע לשעבר אלי הורביץ, ובין המשקיעים נמצאים ג'יי.פי מורגן, אלפרד אקירוב ומשפחת ון ליר. אם תגשים את חזונה, תייצר אפוסנס תרופה לסרטן. אבל גם אם תיכשל בכך, היא הכינה לעצמה מספיק משימות אחרות.

 

החברה מפתחת מוצר המנטר את תהליך האפופטוסיס, תהליך המובנה בכל תא בגוף ומתרחש בשורה של מחלות כמו סרטן ושבץ וגורם לדעיכתו ולמותו של התא. המוצר המרכזי של אפוסנס הוא מעין "חללית מולקולרית" בעלת יכולת לסרוק את הגוף ולזהות תאים בשלבי גסיסה. יישום עתידי בעל סגולות ריפוי יוכל לשנות את מסלול הדעיכה של התא.

 

לחברה סיכויים גבוהים להצלחה במכירת המוצר הראשון שפיתחה. שיטת ההדמיה הגרעינית שלה מאפשרת למפות בשלב מוקדם של מחלת הסרטן את מותם של תאים ולבדוק בזמן אמת את יעילות הטיפול. למוצר סיכויים גדולים לקבל את אישור ה־FDA כבר ב־2011, והוא נמצא כיום בשלב הניסויים הקליניים בבני אדם במרכזים כגון ממוריאל סלואן קטרינג בניו יורק והפקולטה לרפואה בהארוורד.

 

השאיפה האולטימיבית של אפוסנס היא כמובן לעבור מטכנולוגיית אבחון ליכולת ריפוי. בחברה מנהלים כיום מחקר בשיתוף עם טבע, שנמצא בשלב הניסוי בבעלי חיים. המטרה: לפתח תרופה שתמנע מוות של תאים ובכך אף לרפא סרטן. כרגע התרופה אינה מבדילה בין תא חולה לבריא, אך בחברה מקווים להתחיל עד 2010 בתהליך פרה־קליני עבורה.

 

אסטרטגיית אקזיט: רק הנפקה תאפשר לרשימה כה ארוכה של משקיעים לממש את אחזקותיהם בכל עת שיחפצו ולהפוך את אפוסנס לחברת המגלגלת מיליארדים.

 

ההזדמנות: אפוסנס מקווה להיות החברה הראשונה בתחומה שתקבל את אישור ה־FDA. הצלחה באבחון מוות של תאים מסרטן תקדם את החברה לפיתוח מגוון מוצרים, כגון אבחון מוות בשריר הלב, בטרשת העורקים וביישומים ניורולוגיים שונים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x