סיכום השבוע בעולם הטכנולוגיה: הכלים החדשים של המהפכה
אלמלא טוויטר, פליקר, יוטיוב והבלוגספירה, ספק אם היה לנו מושג על מה שקורה באיראן; החגיגות לקראת עליית האייפון לארץ בעיצומן, ונחמד לגלות שהפעם החברות הסלולריות הן שמסונדלות; ואמזון משחררת את הקוד של הקינדל ומעודדת תחרות
אינטרנט: כוחו של ציוץ
השבוע קיבלנו תזכורת לכך שבידיים זועמות דיין, האינטרנט הוא מדיום שמשלב פוליטי עם אישי בצורה מוצלחת למדי, ואין כמותו ליישוב הסתירות שבין ארגון לבין אנדרלמוסיה. מאז שבת, כשפורסמו תוצאות הבחירות לנשיאות איראן והתגלה כי הן זויפו לטובת הנשיא המכהן אחמדיניג'אד, מלאה הרשת בדיווחים על המהומות ברחובות טהרן ושיראז.
נכון שחלק מכלי התקשורת הממוסדים מסקרים את המתרחש באופן מקצועי, אבל אלמלא טוויטר, פליקר, יוטיוב והבלוגספירה - ספק אם אזרחי העולם היו מודעים למיני-מהפכה המתרחשת שם. טוויטר התגלה ככלי כה משמעותי במאבק עד כי הממשל האמריקאי ביקש ממנהלי האתר לדחות את השבתתו המתוכננת לטובת עבודות תחזוקה.
מאחר שהממשל האיראני מנסה לחסום בכל דרך אפשרית את הדיווחים (לרבות מניעת הגישה לאתרים, הפלת אתרי המתנגדים לו באמצעות מתקפת DOS וחסימת רשתות סלולריות), נרתמו גולשים ברחבי העולם לסייע לעמיתיהם האיראנים. האם זה יעזור? לא בטוח, אומר מומחה בתחום. רוצים בכל זאת לסייע? כתבו סקריפט שיהפוך את Opera Unite, השרת-בדפדפן שהשיקה אופרה, לפרוקסי עבור הגולשים האיראנים. לחלופין, תרמו את השרת שלכם למאבק למען הדמוקרטיה.
ובעוד קליי שירקי, מומחה לתקשורת, משוכנע שהכלים המקוונים מסוגלים לחולל שינוי פוליטי, העיתונאית קארה סווישר מכנה את טוויטר "הפורסט גאמפ של היחסים הבינלאומיים", ומבקשת מכל המתלהבים מטכנולוגיה - במקום מהאנשים שמשתמשים בה - להירגע קצת. בנימה דומה, אם גם אוטופית יותר, העיתונאי והבלוגר הפוליטי אנדרו סאליבן מתפייט על אודות הצעירים באיראן, שמסתייעים בטכנולוגיה כדי להביא לשינוי. בקרוב אצלכם.
אבל אי אפשר בלי מעט דיסאינפורמציה: הידעתם שפעילי ימין ישראלים עומדים מאחורי כל זה?
פייסבוק, שלא הצליחה לגרוף תעבורה רבה מהאירועים באיראן (האתר נחסם כמעט מיד), נהנתה ממעט פופולריות חלופית כשהציעה למשתמשיה לקבל כתובת אינטרנט מותאמת אישית. ב-Mashable אספו את 15 ה-URL האידיוטיים ביותר שהגו הגולשים. והסופר דאגלס ראשקוף חוזה כי הטריק השיווקי הזה של פייסבוק מסמן את תחילת הסוף של הרשת החברתית הפופולרית בעולם.
גאדג'טים: האייפון בדרך, הקינדל עוד רחוק
פלאפון ופרטנר הודיעו השבוע כי בחודשים הקרובים יחלו למכור בישראל את אייפון 3GS, הסלולרי החדש של אפל. לעת עתה לא ברור מתי בדיוק יושק המכשיר ומה יהיה מחירו, אבל שתי החברות התחייבו בפני אפל לסבסד את מחיר המכשיר ב-550-450 דולר, וכן למכור 100,000 מכשירים בשנה למשך שלוש שנים. כמה נחמד שגם המפעילות מסונדלות לפעמים.
בעיתוי מקרי ועגום משהו, הכריזה סאני, יבואנית הטלפונים הסלולריים של סמסונג, על תריסר מכשירי המגע החדשים שיש בדעתה לשווק השנה בישראל.
בניו יורק טיימס תוהים אם האייפון החדש, שמצויד במערכת הפעלה משופרת, יהפוך את אפל לשחקנית משמעותית בשוק הגיימינג.
הגאדג'ט השני הכי מדובר בארה"ב הוא הקינדל DX, שהושק השבוע ולווה בבשורות משמחות: אמזון משחררת את הקוד של קוראי הספרים שלה, ואף עובדת להתאים את הכותרים המיעודיים לו גם למכשירים אחרים (ומוכיחה שתחרות עשויה לעתים להיטיב עם הצרכנים). ומה אומרים המבקרים? וולט מוסברג, עיתונאי הטכנולוגיה של הוול סטריט ג'ורנל, סבור שמדובר בשדרוג מיותר לקינדל 2, שהושק לפני כמה שבועות: הוא כבד, גדול ויקר מדי לטעמו. ב-Esquire מציעים מטא-ביקורת: הם קראו את הביקורת של מוסברג בקינדל עצמו, ויש להם מה לומר על המכשיר ועל המבקר גם יחד. באתר PSFK כלל לא טרחו להתייחס לדגם החדש; הם שקועים בקטילת הקינדל 2 והקונספט שמאחוריו.
אסף גלעד מ"כלכליסט" דווקא אהב אותו מאוד, אבל ישראלים שחושקים במכשיר יידרשו לשלם כמה אלפי שקלים ולהסתפק בתכנים באנגלית בלבד, משום שאף אחת מהגרסאות של קורא הספרים של אמזון אינה תומכת בעברית. נכון שאת הבעיה הזו אפשר לפתור באמצעות קבצי PDF, שאותם ניתן לקרוא על הקינדל, אבל הוצאות הספרים ורשתות השיווק המקומיות, אלופות בראייה למרחקים קצרים, ממש לא יעזרו לכם בזה. מה עושים? ממתינים לחלופה של Bookware, חברה ישראלית שפיתחה קורא ספרים תומך עברית מלידה, שנראה מבטיח למדי.
רוצים לקרוא ספרים חינם בלי לקנות שום גאדג'ט? כאן תמצאו כמה כותרים, אבל היזהרו: אתם עלולים להפוך לחלק מהסטטיסטיקה הצורבת שמפרסמים ב-The Onion.
בפינצטה
ובעוד שבאיראן מזייפים את תוצאות הבחירות ושאון המהומות מגיע לכל פינה בגלובוס, פה בארץ חמדת אבות בקושי יש מי שטורח לעדכן את הציבור על מינויו של ח"כ מאיר שטרית, הוגה הצעת חוק המאגר הביומטרי, לעמוד בראש ועדה מצומצמת שתפקידה לקדם את החוק במהירות האפשרית.
מי היו הטכנוקרטים המקוריים והאם טכנולוגיה עדיין מסוגלת לחולל מהפכות חיוביות ולא רק לעורר ניכור, כפי שטוענים לא מעט אנשים? ובאותו עניין: הגיליון החדש של Design Mind מוקדש לעוצמה על כל היבטיה.
ה-VJ והמפיק המוזיקלי ג'וני ווילסון מדבר על רמיקס וצריכת מוזיקה בעידן המודרני.
גוגל השיקה גרסה שיתופית של כלי התרגום שלה. שווה?
מיהם עשרת האנשים היצירתיים ביותר בתחום הגיימינג?
כריס אנדרסון מציע למקושרים שביניכם עותק (או ארבעה) חינם של ספרו החדש, Free.
החמצתם את כנס "לינוקס ישראל 2009"? באתר Jaya ריכזו את כל המצגות.