דו"ח המאני-טרי: ירידה של 44% בהשקעות הון סיכון
היקף ההשקעות בחברות הייטק במחצית הראשונה של 2009 היה הנמוך ביותר בעשור האחרון. כך על פי הדוח החצי שנתי של פירמת החשבונאות PWC קסלמן וקסלמן. בתחום הביומד דווקא נרשמה צמיחה מרשימה
בעקבות דוחות פסימיים רבים, גם פירמת החשבונאות PWC קסלמן וקסלמן מדווחת על ירידה משמעותית בגיוסי הון לחברות סטארט-אפ מגובות קרנות הון סיכון. במהלך הרבעון השני של 2009 גייסו חברות הסטארט-אפ הישראליות כ-162 מיליון דולר - כ-16% פחות מהרבעון הקודם, שבו גויסו כ-194 מיליון דולר, וירידה של כ-44% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, שבו גויסו כ-291 מיליון דולר. כך עולה מהדוח החצי שנתי של הפירמה, ה-"MoneyTree".
עוד מתברר מהדוח כי סך כל ההשקעות בחציון הראשון של 2009 היה הנמוך ביותר בעשור האחרון. היקף ההשקעות בחציון הראשון של 2009 הסתכם ב-356 מיליון דולר (כ-712 מיליון דולר במונחים שנתיים), לעומת החציון הראשון אשתקד, שבו הסתכם סך כל ההשקעות בכ-717 מיליון דולר. מספר החברות שגייסו הון במחצית הראשונה של השנה הגיע ל-110 בלבד, לעומת 161 חברות שגייסו הון במחצית הראשונה של 2008. גם היקף ההשקעות בתוך החברות ירד: ממוצע ההשקעה בחברה עמד על 3.2 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2009, לעומת 4.4 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2008.
רובי סולימן, שותף בתחום ההייטק בפירמה, ציין כי השפל בממוצע ההשקעה בחברה ניתן להסבר לאור תמהיל ההשקעה ש-65% ממנו הושקעו בחברות שנמצאות בשלבי ההקמה (Seed). "בהתבוננות בתמהיל ההשקעות אנו רואים ניצנים חיוביים של התעניינות גוברת במקצת בחברות בשלבים המוקדמים", אמר סולימן.
תחום הביומד צומח - תחום השבבים מתרסק
נתון מעניין, שמופיע גם בדוחות דומים בעולם, הוא העלייה בהשקעות בתחום מדעי-החיים. ברבעון השני של השנה גייסו 13 חברות מתחומי הביוטכנולוגיה והציוד הרפואי כ-32 מיליון דולר, בהשוואה ל-5 חברות בלבד שגייסו כ-11 מיליון דולר ברבעון הראשון של השנה - עלייה חדה של כ-191%.
"מגזר מדעי החיים, שאירעו בו לאחרונה כמה אקזיטים משמעותיים, הציג גידול ניכר ברבעון זה, בניגוד למגמה הכוללת הרבעון, ובהתאמה מלאה למתרחש בארה"ב במגזר זה." אומר סולימן.
קסלמן וקסלמן בחרו להכליל את המגזרים הצומחים ביותר בהשקעות - האינטרנט, המדיה והקלינטק - בקטגוריה של "כל השאר", אלא שמגזרים אלה יחד גייסו את הסכום הגבוה ביותר - 53 מיליון דולר ברבעון השני, סכום המהווה שליש מסך כל ההשקעות ברבעון זה. זאת, לעומת 13 חברות שגייסו כ-51 מיליון דולר ברבעון הקודם ו-16 חברות שגייסו כ-45 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. מגזר האינטרנט לבדו תופס נתח של כ-17% מסך ההשקעות בקטגוריה זו ונתח של כ-5% מסך ההשקעות ברבעון הנוכחי, עם 3 חברות אשר גייסו כ-9 מיליון דולר.
מי שהתרסק בעוצמה גדולה הוא מגזר השבבים והמעבדים, שגייס ברבעון האחרון מיליון דולר בלבד לעומת כ-12 מיליון דולר ברבעון הקודם וכ-30 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.
למרות הדו"ח הפסימי, סולימן משדר אופטימיות: "בציפייה לעתיד, השיפור בשווקים הפיננסיים בארה"ב בהחלט מעודד. עם זאת, תעשיית הון הסיכון העולמית ובישראל מתקשה בתקופה זו לגייס כספים, ויש להניח כי ככל שקשיים אלו יימשכו רמת ההשקעות תיוותר נמוכה".