מייסדי ועובדי דיון נטוורקס יקבלו כ־50 מיליון דולר
חברת השבבים שנוסדה ב־2001 נמכרה לברודקום האמריקאית ב־204 מיליון דולר. אוורגרין, שהשקיעה בחברה רק לפני חצי שנה, תרוויח פי 3 על השקעתה. פיטנגו 3 ו־JVP, שהשקיעו בחברה בתחילת דרכה, ירשמו רווח של 20 מיליון דולר על ההשקעה
עסקת ענק נוספת בהייטק הישראלי - חברת ברודקום האמריקאית רוכשת את הסטארט־אפ דיון נטוורקס (Dune Networks) תמורת 204 מיליון דולר. ברודקום תשלם 178 מיליון דולר מתוך הסכום, ותוותר על 26 מיליון דולר שמצויים בקופת דיון נטוורקס. הסכום הכולל יועבר למשקיעים ולעובדים של דיון.
עובדי החברה ומייסדיה - המנכ"ל אייל דגן, סמנכ"ל הטכנולוגיות עופר עיני, מנהלת השיווק מיכל קאהן וסמנכ"ל הפיתוח מאיר פלג - יקבלו יחד רבע מסכום המכירה, כ-50 מיליון דולר. דגן הוא יוצא חברת MRV המפתחת מערכות תקשורת ונסחרת בנאסד"ק. בתמורה למעבר הבעייתי של דגן לדיון נטוורקס קיבלה MRV 2.5% בדיון, ותקבל כעת כ-5 מיליון דולר.
דיון נטוורקס גייסה 53 מיליון דולר ב־9 שנות קיומה, אך השתמשה רק בכמחצית מהסכום, כיוון שהחלה ליצור הכנסות בשלב מוקדם. המרוויחה הגדולה מהעסקה היא קרן אוורגרין הישראלית, שהצטרפה להשקעה בחברה רק לפני כחצי שנה, כשהזרימה לה 8.3 מיליון דולר לאחר דילול של אחזקות הקרנות האחרות בה, שהעיקריות בהן הן פיטנגו, JVP, USVP ואורום. אוורגרין קיבלה אמנם מכפיל הדומה לזה של שאר הקרנות, פי 3, אך החזירה לעצמה את ההשקעה בתוך חצי שנה בלבד מסיבוב הגיוס שהובילה בחודש מאי. הסכום שתקבל אוורגרין, כ־25 מיליון דולר, ייכנס ישירות לקופת הקרן החדשה שלה, אוורגרין 5.
הצבע חזר ללחיי מנהלי פיטנגו 3
פיטנגו, JVP ואורום השקיעו כולן מקרנות שגויסו בתחילת העשור, המועמדות לפקיעה בשנה הקרובה. ל"כלכליסט" נודע כי פיטנגו ו-JVP, שהשקיעו כ־10 מיליון דולר בחברה, יקבלו מהמכירה כ־30 מיליון דולר. אורום, שתפקדה עד שנת 2004 כקרן הון הסיכון של מוריס קאהן ממייסדי אמדוקס, תקבל כ-21 מיליון דולר.
האקזיט של דיון מחזיר מעט צבע ללחיי מנהלי קרן פיטנגו 3, הממשיכה לדשדש עם תשואה שלילית של 10.7% מאז שנת 2000, לפי דו"חות קרן הפנסיה האמריקאית קאלפרס. פיטנגו 3 השקיעה, בין השאר, בנגבטק שנסגרה בנובמבר 2008, באקסיס מובייל שנמכרה במחיר מציאה לחברת סינכרוניקה הבריטית ונסגרה ברבעון שלאחריו, ובגו-נטוורקס שנסגרה לפני שנפתחה מחדש בתמיכת קבוצת המשקיעים מולודן של מנכ"לי קומברס לשעבר.
"יש לנו עוד 18 חברות בפיטנגו 3, ונביא אותן אחת אחת לתוצאות", אומר לכלכליסט רמי ברכה, שותף בפיטנגו, בתגובה לשאלה על התשואות השליליות של הקרן. ברכה מסביר את האקזיטים הגדולים האחרונים במצבן המשתפר של החברות הגדולות: "החברות הגדולות קיבלו את הביטחון שעכשיו הזמן לגדול על ידי רכישות. לחלק נכבד מהחברות יש כמויות מזומנים גדולות ששמרו לעת הצורך, והדבר הראשון שהן עושות הוא לרכוש חברות טובות".
אוורגרין נכנסה להשקעה בחברת דיון נטוורקס כחלק מהחלטה אסטרטגית להיכנס לחברות בשלבים מאוחרים. "פנינו למשקיעים שלנו בהצעה לשנות מעט את מודל ההשקעות שלנו כתוצאה מהמשבר, ולהשקיע בחברות בשלבים מאוחרים או בשלבים מאוד מוקדמים", אומר ל"כלכליסט" ארז שחר, שותף מנהל באוורגרין. "לדיון נטוורקס, שהיא חברה בוגרת, נכנסנו לפני חצי שנה וזאת היתה השקעה כדאית מאוד בדיעבד. דיון היא חברה מצוינת שהיתה על סף איזון כלכלי, אבל הבינה היטב שהיא צריכה בתקופה כזאת ליצור לעצמה גב כלכלי מספק ולכן גייסה כשיכלה", הוא אומר.
סיסקו תיכנס לרשימת הלקוחות של דיון
דיון נטוורקס מפתחת שבבים למערכות תקשורת בפס רחב המשמשות ארגונים, כגון מרכזי נתונים ורשתות ארגוניות, וכן שבבים המשמשים מערכות תקשורת עירוניות. המוצר הראשן שלה, שבב המסוגל לעבד 40 גיגה-בייט בשנייה, הקדים את זמנו ולא נמכר כצפוי, ולכן עברה לפתח שבב לעיבוד 10 גיגה בשנייה. עד מהרה נהפכה לספקית שבבים מרכזית לציוד תקשורת ארגוני, ובין לקוחותיה הגדולים ניתן למנות את הוואווי ו-ZTE הסיניות ואקלטל־לוסנט. גם חברת השבבים מארוול שיתפה פעולה עם דיון במכירת שבבים בשנת 2005, וזמן רב נחשבה לרוכשת פייבוריטית לדיון. אלא שלמרות רשימת הלקוחות הארוכה, סיסקו, הנחשבת לאחת מספקיות ציוד התקשורת הגדולה בעולם, לא הופיעה בה. בעקבות רכישתה על ידי ברודקום צפויה דיון נטוורקס להיהפך לספקית גם של סיסקו ולהגדיל במידה משמעותית את מכירותיה.
"נתב התקשורת המבוזרת משלים את המוצר הקיים של ברודקום בתחום", אומר אייל דגן, מייסד ומנכ"ל דיון נטוורקס. "הלקוחות המשותפים לנו ולברודקום יוכלו לספק מעתה מערכות תקשורת נתונים בעלות ביצועים גבוהים אך במחיר נמוך יותר, מה שיאפשר ללקוחות הקצה לבנות רשתות מחשוב מבוססות 'ענן' של הדור הבא".
מברודקום נמסר: "מרכזי נתונים מודרניים זקוקים לרוחב פס גדול יותר כדי להתמודד עם הדרישה הגדלה למחשוב 'ענן', המאפשר שירותים רבים יותר כגון העברת משאבי מחשוב ושירותי תוכנה על גבי הרשת מרחוק. דיון נטוורקס פיתחה מערכת מבוססת שבבים שיכולה להתמודד עם מהירויות של עד 100 גיגה בשנייה, המסוגלת לחבר יותר מ-10,000 שרתים בהתקנה אחת".
לפי חברת המחקר IVC, הכנסותיה של דיון הכפילו את עצמן מדי שנה עד שנת 2007, אז הכניסה החברה 22 מיליון דולר לעומת 12 מיליון דולר ב-2006. דגן אמר בעבר לכלכלליסט כי "יש לנו יותר מ־100 לקוחות ומכירות צומחות".
דיון, שנוסדה בשנת 2001, פועלת ממרכז הפיתוח בקיבוץ יקום. לחברה סניף מכירות בסאניוויל שבעמק הסיליקון. בעבר רכשה ברודקום בישראל גם את סילקוונט, VisionTech ואוקטליקה. ככל הנראה תהפוך ברודקום את דיון נטוורקס למרכז פיתוח בישראל שימשיך לעבוד ביקום. סגירת העסקה תצא לפועל ברבעון הראשון של 2010.