$
טורים

סיכום השבוע בעולם הטכנולוגיה: מהומה באינטרנט החרדי

הרבנים יוצאים בקריאה להחרמת האתרים החרדיים, המחוקקים רוצים להגביל את השימוש בפוטושופ בעולם הפרסום, מיקרוסופט ספגה מכה קשה בבית המשפט, ועוד כמה סיכומי שנה לשבוע האחרון של 2009

רוני שני 10:3825.12.09

חרם הרבנים וחוקים מופרכים

 

האינטרנט הישראלי - או לפחות חלקו המאמין - עובר טלטלות דרמטיות בשבועות האחרונים: אתרים נסגרו, עורכים התפטרו ומפרסמים ביטלו קמפיינים. המהומה החלה כאשר קבוצת רבנים בכירים מהמגזר החרדי פרסמה קריאה להחרמת האתרים החרדיים המכילים "שקרים וטומאה נוראה של תועבות", והורו לצאן מרעיתם "לא להסתכל, לא לשתף פעולה, לא לפרסם". לעת עתה המחאות חלושות וההתנגדות זניחה, אבל נראה שרפלקס השליטה שמנחה את הרבנים (והחשש של העיתונים החרדיים מבריחת מפרסמים אל האינטרנט), התעורר מאוחר מדי: החרדים נמצאים אפילו בפייסבוק.

 

ובעוד הגולשים החרדים מתמודדים עם בעיותיהם הם - הגולשים החילונים מוצאים עצמם מול עוד הצעת חוק מופרכת: חברי הכנסת רחל אדטו ודני דנון (שזכור לכם אולי כאיש שחולם להקים רשות אינטרנט לאומית), מציעים לאסור בחוק על שתי התנהלויות נפוצות בעולם הפרסום: 1. העסקת דוגמניות שמשקלן אינו תואם לסטנדרטים של משרד הבריאות. 2. שימוש בתוכנות גרפיות להצרת היקפים. העובדה ששני חלקיה של ההצעה מנוגדים לא רק להיגיון, אלא גם לחוקים שקיימים - לפחות לכאורה - במדינת ישראל (חופש העיסוק וחופש הביטוי) נעלמה מעיני הצמד הנמרץ.

  

"לא להסתכל, לא לשתף פעולה, לא לפרסם". המחשה "לא להסתכל, לא לשתף פעולה, לא לפרסם". המחשה צילום: שאול גולן

 

ומה ברשת? עו"ד יהונתן קלינגר מתפלץ מהניחוח האנטי-דמוקרטי שעולה מההצעה ומכך שהיא חלק מטרנד מטריד של רצונם של הח"כים הזמניים להיות גם אח גדול, גם הורה מעיק וגם רועה אווזים בעת ובעונה אחת. גל מור יוצא נגד הבערות שמפגינים הח"כים בכל הנוגע לטכנולוגיה (ומציע לאסור בחוק על שימוש בוורד כי הוא משמש לכתיבת שטויות). נשות הבלוג של חברת האופנה "קום איל פו" דווקא מצדדות בחוק, ומקוות שהוא ישולב בסנקציות כלכליות מצד הצרכנים. וארנה קזין, בבלוגה המשובח, קוראת לנשים לאהוב את הקמטים שלהן.

 

ואפרופו חקיקה מיותרת ומסוכנת: הלמו הבלתי נלאה מדגים כיצד המשטרה ובזק עושות שימוש לרעה בחוק נתוני תקשורת המטריד.

 

אין מה לעשות, חוקים הם תמיד חרב פיפיות. מיקרוסופט למשל הפסידה השבוע בתביעה על הפרת פטנטים, נקנסה ב-290 מיליון דולר ונאסר עליה לשווק את מעבד התמלילים שלה (זה שמשמש לכתיבת שטויות) מה-11 בינואר, אלא אם תבצע בו את השינויים הנדרשים. החברה, שטענה להגנתה כי הציבור יסבול אם וורד ירד מהמדפים, עסוקה בימים אלה במציאת פתרון לבעיה. בהחלט ייתכן, כפי שמסבירים כמה מקוראי Slashdot, שהפיצ'ר שבמחלוקת זניח ואין בעיה לוותר עליו או לשנותו - אבל גם ההיסטוריה וגם ההווה מלמדים שמיקרוסופט היא מקרה קלאסי ליישום המימרה "הגונב מגנב פטור".

 

בפינצטה

 

עוד שבוע נותר לה ל-2009, אבל סיכומי השנה הולכים ומתרבים: חורים ברשת עם פוסט שכולל שישה סיכומי שנה אחרים; IT World סוקרים את מערכות ההפעלה הטובות והאיומות של העשור; ב-Fast Company משווים בין טוויטר ויוטיוב באמצעות הטרנדים ששלטו בהם השנה; ותוספת חובה לרשימת המועדפים: בלוגרים ועיתונאים בוחרים את הבלוגים הטובים של 2009.

 

טל גלילי משרטט את מסלול ייסוריו בכתיבת ערך בוויקיפדיה העברית. בלוג עברי מרתק המוקדש לנעשה מאחורי הקלעים של האנציקלופדיה החופשית. ומפה מעניינת של ויקיפדיה בראי הגיאוגרפיה - ישראל על המפה.

 

יוסי קליין שם נפשו בכפו וחדר לדיוני האקדמיה ללשון עברית, כדי לגלות מהו "מחשוב עננים", "לקוח עתיר" ואף "מרשתת".

 

ראיון וידיאו משעשע ומרתק עם עם עורך האתר הסאטירי The Onion.

 

פוסט באתר "העוקץ" מהרהר על אודות תפקידה של פייסבוק כבית משפט שדה מודרני, ועל הצידוקים המוסריים שבסגירת חשבונות מסוג כזה.

 

והנה שתי הורדות לוותיקים: The Whole Earth Catalog לקריאה ברשת; וקומיקס על ימי ה-BBS להורדה חינם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x