סיכום השבוע בעולם הטכנולוגיה: הצרות של גוגל
מיקרוסופט קוראת לרשויות לחקור את גוגל, באיחוד האירופי מנסים להגביל את פרויקט צילום הרחובות שלה, ו-HTC, שותפתה לייצור הנקסוס 1, נתבעת על ידי אפל - שגם על מחלקת היח"צ שלה עבר שבוע קשה, כשנודע שמפעליה בסין העסיקו ילדים
מיקרוסופט החליטה להוכיח שמה ששנוא עליה היא לגמרי מתכוונת לעשות לחברתה - ובמקרה הזה יריבתה: גוגל. יועץ משפטי בכיר במיקרוסופט קרא השבוע לרשויות לבדוק את חוקיות התנהלותה של גוגל בתחומי החיפוש והפרסום באינטרנט, זאת, מאחר שהיא נוהגת כמונופול שפוגע בלקוחות ובתעשייה. צריך להאמין לו; מיקרוסופט יודעת דבר או שניים על התנהלות עסקית מונופוליסטית.
אבל אין סיבה לרחם על גוגל, היא תרמה את חלקה לרדיפות המשפטיות של מיקרוסופט בארה"ב ובאירופה, וכעת הגיע תורה. בכל מקרה, כמו כל תאגיד טוב, גם היא משתדלת לא לפשפש במעשיה ולעשות חשבון נפש, ובמקום זאת מתלוננת שמיקרוסופט מלשינה עליה לאיחוד האירופי.
בגרדיאן מהרהרים בשאלה אם גוגל תשכיל לפעול ולשנות את דרכיה בטרם תיפתח תיבת הפנדורה המשפטית, שתסבך אותה למשך שנים רבות (מיקרוסופט זה לקח כמעט עשר שנים עד שהאיחוד הניח לה לאחר כשאיפשרה למשתמשי חלונות לבחור דפדפן שאינו אינטרנט אקספלורר). ב-Gigaom מזכירים לגוגל מוטו אחר מזה הריקני שהיא נהנית לפלוט בכל הזדמנות: עם עוצמה מגיעה אחריות. כולנו חיים בשלום עם האחידות הנגזרת ממערכות סגורות של מונופולים רבי כוח, אבל אסור לשכוח שיש לזה מחיר. תמיד.
חלק מהמתקפה האירופית על גוגל נוגע לשירות המפות שלה, ובמיוחד לפרויקט צילום הרחובות Street View, המאפשר לגולש לדמיין שהוא עצמו צועד ברחובה של עיר זו או אחרת. אחרי שתושבים ומדינות שונות באירופה פעלו בנפרד נגד גוגל, החליטו רשויות האיחוד לשנס מותניים ולדרוש מהחברה לעמוד בחוקי הפרטיות הנהוגים באירופה ולמחוק את התמונות שצילמה לאחר חצי שנה, ולא לשמור אותן 12 חודשים כפי שהיא נוהגת בכל העולם.
גוגל, מצידה, מאיימת לבטל את השירות באירופה כליל, ובמקביל משיקה שירות דמוי Photosynth של מיקרוסופט, המאפשר למשתמשים לצלם ולהעלות לאתר תמונות שטח שצילמו בעצמם. דרך מצוינת להתחמק מאחריות.
והנה איום שגוגל מפחדת לממש: מייסד החברה סרגיי ברין השתתף לאחרונה בכנס TED, ובין צחקוק למחיאות כפיים הגן על הבחירה להמשיך ולצנזר את הרשת בסין.
וגוגל אחרון, הפעם מקומי: המו"לים הישראליים, כהרגלם, מתעלמים מהמתרחש בתעשייה העולמית, ורובם לא שמו לב שמיזם סריקת הספרים של החברה עלול לפגוע גם בהם.
אפל חושפת, מדווחת ותובעת
וכמו כדי להוכיח סופית שתדמית ומיתוג הם הדבר האמיתי, ושום חשיפה עיתונאית או דיווח על עוולות חברתיות לא יוכל להם, אפל פרסמה השבוע דו"ח מטריד שבו היא מודה שהמפעלים שמייצרים את מוצריה העסיקו קטינים והפרו את חוקי העבודה הסיניים במגוון אופנים (תשלום נמוך משכר המינימום, אי עמידה בנהלי בטיחות ועוד ועוד ועוד).
החברה, שזו אינה הפעם הראשונה ששמה נקשר בנושאים דומים, לא נקפה אצבע כדי להעניש את המעסיקים הפועלים בשמה, פשוט כי אין לה צורך בכך; העולם ימשיך לאבד פעימה בכל פעם שגאדג'ט חדש מתוצרתה ינצנץ בידיו של המנכ"ל סטיב ג'ובס, והביקוש למוצריה לא יואט בגלל איזה סיני קטן, שלא קיבל תשלום בזמן. כולנו אוהבים לקנות בזול, וכמו שכתב דניאל ליונס (סטיב ג'ובס המזויף), כולנו עבדנו בגיל 15.
למרות שאפל מנסה להתהדר בכך שהיא זו שחשפה את המידע - ימים מספר לאחר הפרסום הסתבר שאנשיה מודעים לנושא כבר שלוש שנים, ובכל זאת בחרו לא לנקוט שום אמצעי, מלבד חידוש החוזה עם אותם מפעלים. כנראה שהטיעון "כולם עושים את זה" יעבוד גם הפעם; ככה זה כשנורמטיביות היא כתב הגנה לכל פשע.
במקרים שבהם אפל מזהה איום אמיתי, כזה שמקורו בתחרות ישירה מצד יצרניות אחרות, היא דווקא יודעת לפעול במהירות ובערמומיות. השבוע הגישה החברה תביעת הפרת פטנטים נגד HTC, בטענה שזו עושה שימוש ב-20 פטנטים הרשומים על שמה ומשולבים באייפון. HTC, נזכיר, היא החברה שמאחורי מכשיר נקסוס 1 של גוגל ועוד כמה מכשירים מבוססי אנדרואיד, שהולכים וצוברים פופולריות - גם על חשבון האייפון.
אגב, לצד התביעה אפל הגישה גם תלונה לנציבות הסחר העולמית, גוף שבסמכותו לאסור ייבוא מוצרים לארה"ב במהירות יחסית. כך, גם אם המשפט יתנהל לו לאיטו וגם אם לא ייפסק לטובתה סכום הפיצויים הרצוי - היא תשיג את שלה.
ב-All Things Digital מעריכים שהעילה לתביעה, כמו גם העיתוי והמטרה אינם מקריים וכלל לא נוגעים לכסף. אפל פשוט מעוניינת באיזה "יראו וייראו", שיגרום לכל חברה שמתכננת להשיק מכשירי אנדרואיד לחשוב שוב או לפחות לדחות את תאריך ההשקה לצורך בדיקות משפטיות. בניו יורק טיימס מגייסים את ג'ונתן זיטריין, פרופ' למשפטים מהרווארד, כדי להזהיר שהתביעה עלולה להשפיע גם על הצרכנים: בית המשפט יכול להורות ל-HTC להשבית את המכשירים מרחוק. ולמה דווקא HTC ולא גוגל? כמו כל צייד, גם אפל הולכת על החיה החלשה בעדר.
ואפרופו זיטריין, ב-Tech Liberation ממשיכים לדון בשאלה מה עדיף: גן סגור אך מוגן או מגרש משחקים פתוח לכל, גם לרעים. או במילים אחרות: אייפון או אנדרואיד? ובאותו הקשר, ג'ון באטל מונה את כל הסיבות שבגינן הוא לא מחבב את האייפד.
בניגוד לאידיליה השוררת בין HTC לגוגל, היחסים בין נוקיה לסימיבאן מעורערים יותר; אנסי וניוקי, בכיר בענקית הסלולר הפינית, הודה השבוע בראיון שמכשיר הדגל שלה, N97, היה "אכזבה עצומה" מבחינת שמישות ויציבות מערכת ההפעלה.
בפינצטה
בכיר בפייסבוק הגיע לביקור בפרובינציה. החדשות: 2.5 מיליון ישראלים רשומים לרשת החברתית הפופולרית בעולם, 20% מהם בני 35 ומעלה.
גל מור כותב על הפתטיות של מדיניות ההסברה של ישראל ברשת, ואהוד קינן מדווח על ההיסטריה שאחזה בשר התפוצות וההסברה יולי אדלשטיין למראה האתר הסאטירי (או ריאלי, תלוי מאיפה מסתכלים) "מיניסטריון האמת".
אורי קציר מהבלוג "אפלטון" ממשיך את המסורת ומבקש את עזרת הציבור בבחירת 25 הבלוגים הטובים של 2010.
באקונומיסט מבררים אם יש סיכוי ש-POD (הדפסה על פי דרישה) תאומץ בצורה נרחבת ותהפוך לשירות נפוץ.
קצת פורנו סטטיסטיקות: כל הנתונים המספריים שרציתם לדעת על האינטרנט.
האם יש קשר בין עריכת תמונות דיגיטליות להורות מודרנית?
טד פישר, פרופ' לאנתרופולוגיה מאוניבריסטת ואנדרבילט, חושב שאתרי היכרויות השפיעו על הרומנטיקה, והעולם הווירטואלי Second life שינה את האופן שבו אנחנו תופסים את מושג האהבה.
כתבה מאירת עיניים על הקשר בין מלחמה למשחקי מלחמה, וכיצד הצבא האמריקאי נעזר בהם לצורכי אימון וגיוס חיילים. כנס שייערך בשבוע הבא בת"א יעסוק בנושאים דומים, אם כי לא רק בהקשר של גיימינג.
מקסוויני מציגים: סיפורו הנוגע ללב של ה-Fail Whale של טוויטר.
אתר הווידאו Big Think מציג חמש תחזיות טכנולוגיות של בכירי האינטרנט, שפקדו את כנס DLD.
ריץ' דמורו, העורך החדש של אגרגרטור חדשות הטכנולוגיה Techmeme, מספר על האתר הוותיק.
אריאנה הפינגטון עם ארבעה עקרונות להצלחה.
ולסיום: מאמר שפורסם במגזין "ניוזוויק" בשנת 1995 צפה את מותו הוודאי של האינטרנט.