שאלת מודו: איך מגדילים את המכירות פי 38.4 בתוך שנה?
לא ברור אם גיוס של 25–30 מיליון דולר יביא את דב מורן ליעד מכירות של 73 מיליון דולר כבר ב־2011, כפי שהוא מצפה. פרשנות לקראת הנפקת מודו בתל אביב
התחזית של מודו, לפי התשקיף שהוציאה אתמול לקראת הנפקתה בתל אביב, מדברת על קפיצה משמעותית במכירות המכשירים שלה משנה לשנה. למעשה, היעדים ששמה לעצמה מודו בתשקיף מרחיקי לכת: על החברה לקפוץ ממכירות של 53 אלף מכשירים בשנה הנוכחית בסכום של 1.9 מיליון דולר ללא פחות מ־73 מיליון דולר בשנת 2011 -זינוק של פי 38.4 במכירות. היעדים לשנה שלאחריה, 2012, כבר צנועים יותר ומדברים על 296 מיליון דולר, פי ארבעה מהמכירות בשנה שלפניה. אלא שעד 2014 יעדי החברה עומדים על קרוב למיליארד דולר, או 969 מיליון דולר, אם לדייק.
מעתה והלאה ייאלץ דב מורן לעמוד בהיקפי ייצור ומכירות אדירים כדי לעמוד ביעדים, ולהעמיד לרשות עצמו מערכי שיווק שלא היו מביישים חברות ענק. למעשה, כדי לעמוד ביעד המכירות השאפתני כבר בשנה הבאה, חייבת מודו לייצר 270 אלף מכשירים, בהנחה שהיא מקבלת את מלוא היקף ההכנסות, ובהנחה שהמכשיר נמכר בכ־280 דולר.
אך מודו אינה פעילה לבד בשטח והיא זקוקה למפיצים, שלהם היא מפרישה עמלה של 5%–10%, ולשלם גם מס מקומי ותשלומים נוספים. מספר המכשירים יצטרך לגדול באותו שיעור וייתכן שתגיע גם ל־300 אלף. אם מחיר המכשיר יהיה כ־280 דולר ב־2014, תצטרך מודו למכור 4.5–3.5 מיליון מכשירים כדי להגיע ליעד מכירות של 969 מיליון דולר.
זהו יעד אתגרי, אך אפשרי, בהנחה שמודו תצליח לגייס הון רב ותהיה פופולרית בשנים שלפני כן. לא ברור אם גיוס של 25–30 מיליון הדולר שלו היא מצפה כיום יכול להביא אותה לשם, אך אם החברה תצבור מומנטום, היא תוכל להגיע ליעד. לשם השוואה, מספר מכשירי האייפון שמכרה אפל לא עבר את מיליון היחידות לרבעון אלא כשנה לאחר ההשקה.
המטרה: שוק הביניים
לאחר כישלונו של המכשיר מודו 1, שייצורו הופסק, מעוניינים שם לפתוח דף חדש, ובטוחים כי שני המכשירים העדכניים, מודו T ומודו W, יביאו אותם להצלחה בפלח השוק שהם מייעדים לעצמם. מודו מכוונת לשוק הביניים, ה־Mid Range - טלפונים שאינם שיא הטכנולוגיה, אך גם אינם הפשוטים ביותר. לפי תחזית גרטנר, זהו פלח צומח ביותר במונחים של מסירות מכשירים. בשנת 2010 יימכרו בעולם חצי מיליארד מכשירים בפלח זה, ובשנים 2013 ו־2014 יקפצו המכירות ל־700 מיליון יחידות בשנה.
תחזית המכירות של מודו נגזרה לפי ערך של 0.03% מכלל המכירות לסגמנט זה, ובמדינות הרלבנטיות בלבד, לפי חישובה של חברת המחקר אינפורמה במדינות אלה. בתוך חמש שנים אמורות ההכנסות בפלח זה להגיע מ־50 מיליארד דולר ל־70 מיליארד דולר. עם זאת, גרטנר מראה בבירור כי הפלח החם ביותר הוא זה של הסמארטפונים דוגמת אנדרואיד ואייפון, שמחירם כפול מזה של מודו.
אולם במודו לא בונים על הגלובוס כולו, אלא ממקדים את עצמם באזורים מתפתחים שבהם צומח פלח הביניים: הודו, מרכז ומזרח אירופה, דרום מזרח אסיה ואמריקה הלטינית. לפי התשקיף, היא עתידה להיות נוכחת באזורים שבהם יימכרו רוב הטלפונים בעולם בשנים הקרובות: 43% מכלל מכירות הטלפונים השנה צפויות באזור אסיה והפסיפיק, ועוד 13% באזור אפריקה והמזרח התיכון. עד כה זכתה מודו להצלחה הגדולה ביותר מכיוון אמריקה הלטינית: 77% ממכירותיה נעשו בשיתוף מפיצת הסלולר BrightSrar והמפעילה Claro.
מודל זה של הפצה במשותף עם מפעילה סלולרית, שחזר לאחרונה על עצמו גם בהודו, הוא מעודד. למפיצה, מיקרומקס ההודית, כ־70 אלף חנויות ברחבי המדינה, ומודו היא היצרנית הראשונה של מכשירים שאיננה הודית שמוכרת בה. אחת מענקיות הסלולר ההודיות התחייבה להשקיע כ־2 מיליון דולר בשיווק המכשיר בהודו עם מיקרומקס. זהו צעד ראשון ומעורר תקווה לחברה הישראלית, שטרם חוותה הצלחה משמעותית. אם תשכיל מודו לעבור בהצלחה את שלב הגיוס הראשוני, ותוכיח כי היא יכולה לעמוד ביעדי המכירות שלה בשנה הבאה, יש לה סיכוי לשרוד גם את השנים לאחר מכן, ואולי אף לעמוד ביעדים. השנה הקרובה תקבע את גורלה של מודו.