אתגרים בעיצוב חווית משתמש לטאבלט
הטאבלט מאתגר את מעצבי מימשק המשתמש - יצור כלאיים בין המחשב הנייד לסמארטפון, שמחייב אסטרטגיית עיצוב חדשה. איך עושים את זה?
הטאבלט למשל, מצד אחד כל כך קרוב למחשב הנייד, אך מצד שני לסמארטפון, הוא משמש אותנו בתנועה ובצורה נייחת, הוא מחזיק במערכת הפעלה של סמארטפון אך פחות רלוונטי לניהול שיחות טלפון. הוא מכשיר של FUN אבל בהחלט יכול לשמש אותנו לסיכום פגישה. המיקום הייחודי שלו על גבי הרצף מחייב אותנו לאסטרטגיית עיצוב חדשה.
הקושי המרכזי בעיצוב מימשק משתמש לטאבלט, כמו לסמארטפון, הוא שמירה על הרצף בחוויית המשתמש, חרף ריבוי הסטנדרטים המאפיינים את מערכות ההפעלה השונות ואת הדגמים השונים של המכשירים. שכן, בניית אפליקציה תלויה באופן מוחלט במערכת ההפעלה המותקנת על המכשיר ולעיתים גם בקונפיגורציה הספציפית שלו.
המבנה הפיזי של הטאבלט מעמיד קושי נוסף. בשעת העיצוב חשוב לזכור כי המקלדת מופיעה על המסך ובהכרח מסתירה נתונים, לכן יש להימנע מלמקם נתונים חשובים או מקשים מבוקשים במקום בו המקלדת עלולה להסתירם. עצם השימוש במסך מגע מחייב גם הוא יצירת מרווחים גדולים בין הרכיבים, על מנת לאפשר למשתמש בחירה נוחה בין הפקדים השונים.
נושא שקרוב לליבי במיוחד הוא הנגשת אתרי אינטרנט למשתמשים בעלי מוגבליות. הטאבלטים לצערי, מגבילים מאד ביצירת מימשק נגיש, המכשירים חלקים ואחידים ואינם מתאימים לשימוש של בעלי לקות ראייה כבדה, המסתמכים על חוש המישוש, או לאנשים בעלי לקות מוטורית (לדוגמא, חולי פרקינסון) שאינם יכולים להשתמש בממשק המגע בדייקנות הנדרשת. גם אנשים הסובלים מלקות ראיה נמוכה, ומשתמשים בכלים מובנים להגדלת פונטים, לא יכולים לנצל טריק זה בטאבלט, שכן שטחו הפיזי של המסך מוגבל. מה בכל זאת ניתן לעשות? אני למשל מקפיד על עיצוב מסכים מרווחים, מבלי להעמיס יותר מדי, ומבלי לחייב את המשתמש לזכור בעל פה פריטים רבים מדי. כך למשל אני יכול לשרת אנשים בעלי מגבלות קוגניטיביות, כמו הפרעת קשב וריכוז.
טיפים למעצב ה-UX:
- הקפד על קביעת מרחק בין הפקדים, כדי לאפשר גם לאדם עם אצבעות שמנמנות להקיש על הפקד אליו התכוון ולא על שניים משמאלו.
- שמור על קונטרסט גבוה אשר יאפשר למשל להשתמש בטאבלט בחוף הים.
- השתדל להיצמד לסטנדרטים המקובלים במערכות ההפעלה הנפוצות ואל תמציא את הגלגל מחדש. זה יחסוך זמן לימוד ותסכול של המשתמש.
- תכנן את האפליקציה כך שניתן יהיה לעבוד עליה לאורך ולרוחב, לנוחיות המשתמש.
- בבניית מסכי קלט, זכור כי המקלדת מסתירה חלק מהמסך, לכן, דאג לכך שהחלקים הנחוצים ביותר יהיו גם החלקים החשופים, אלה שהמקלדת אינה מסתירה.
* הכותב, חן שקדי, הוא מוביל מרכז התמחות UX בחטיבת פיננסים וטכנולוגיות, במטריקס