$
הסטארטאפים המבטיחים 2011

1. PowerMat - משחררים את העולם מכבלים

יצרניות האלקטרוניקה סירבו בתחילה לשתף איתה פעולה, אבל טכנולוגיית החשמל האלחוטי של פאוארמט כבר מככבת על המדפים של וול־מארט ושולטת ב־90% מהשוק. התוכנית לשלב את המטענים שלה גם ברהיטים ומכוניות עשויה להפוך את החברה מאבו גוש לענקית עולמית

אסף גלעד 09:3209.05.11

Powermat

מוצר: טכנולוגיה להעברת חשמל ללא כבלים ושיווק מטענים אלחוטיים

שנת הקמה: 2006

מייסדים: רן פוליאקין (מנכ"ל), ד"ר אמיר בן שלום, דב הרשברג ויואב הפר

מספר עובדים: 80

השקעות: 30 מיליון דולר, בעיקר מהומדיקס, רן פוליאקין, ריצ'רד סטון וכריס ברץ'

לקוחות: ג'נרל מוטורס, Haier, Teknion, כ־4 מיליון בעלי סמארטפונים בארה"ב

הכנסות ב־2010: 90 מיליון דולר (הערכה)

 

רוב הסטארט־אפים חולמים לשבת במשרד קטן, באווירה של החבר'ה מ־8200, לפתח איזה פטנט, ואז למכור אותו

לתאגיד עולמי שכבר ידאג בעצמו להפוך אותו למוצר מסחרי, לשווק אותו להמונים ולהביא אותו אל מדפיהן של מאות אלפי חנויות בעולם. זה גם היה החלום של פאוארמט, חברה קטנה מהיישוב נווה אילן שליד אבו גוש וירושלים. "אבל בכל מקום צחקו עלינו", אומר רן פוליאקין, מנכ"ל ושותף מייסד בחברה. "אמרו לנו שאף אחד לא יקנה מוצרים שמבוססים על הטכנולוגיה שלנו, של מטענים אלחוטיים שטוענים את הטלפון בלי כבלים או חיבורים. אז בלית ברירה פיתחנו את המוצרים בעצמנו".

 

היום המטענים האלחוטיים של פאוארמט נמכרים בארצות הברית בסניפי רשתות וול־מארט, בסט־ביי, טארגט ואופיס דיפו ואף משווקים על ידי מפעילות הסלולר ספרינט וטי־מובייל. בתוך שנה וחצי החברה מכרה 4 מיליון מטענים אלחוטיים לאייפון, בלקברי ומכשירי אנדרואיד. מדובר בכיסויים מתכתיים ובמדבקות הנצמדים לסוללת המכשיר. אלה מאפשרים להניח את הגאדג'ט על "מעגן הטענה" שאינו מכיל חוטים או חיבורים, ושמעביר חשמל אל הסוללה מבעד למארז המכשיר, בלי צורך בחיבור חשמלי. מחירי המטענים נעים בין 30 דולר ל־120 דולר ליחידה. "לראות מוצר אלקטרוניקה ישראלי מוצב בקדמת החנות על דוכן משלו, מובלט על רקע המוצרים היפניים והקוריאניים, ועוד עם מודעת פרסום קטנה שמכנה אותו 'קסם', זה מרגש", אומר פוליאקין. "זה בעיקר מרגש כיוון שרואים בנו עכשיו את החברה הראשונה בעולם שהפכה את החשמל האלחוטי למציאות מסחרית, ויצרה קטגוריה חדשה של מוצרים. החלום שלנו, להיות חברה קטנטנה שתמכור את הרעיון שלה לתאגיד גדול, התחלף עכשיו במשהו רציני יותר".

 

המטען האלחוטי של פאוארמט המטען האלחוטי של פאוארמט

 

בינואר הגיע אות רציני אחד בנוגע לעתידה של פאוארמט, כשג'נרל מוטורס האמריקאית הודיעה על שיתוף פעולה אסטרטגי עם החברה הישראלית, שכולל השקעה של 5 מיליון דולר ושילוב של משטחי הטענה אלחוטיים לטלפונים ונגני מוזיקה בדגמי 2012 של רכבי שברולט וולט. השתיים גם הודיעו שיבחנו אפשרויות לפיתוח טכנולוגיה להטענה אלחוטית של מכוניות חשמליות.

 

חודשים אחדים קודם לכן הוכרז גם שיתוף פעולה בין פאוארמט ליצרנית הרהיטים השלישית בגודלה בעולם, Teknion הקנדית, שבישראל מוכרת כבעליה של חברת רהיטי צרעה. טקניון תשלב את מטעני פאוארמט במדפים, שולחנות ומנורות שולחן. עוד שיתופי פעולה נחתמו עם ענקית שבבי הסלולר קוואלקום, עם יצרנית הריהוט לנמלי תעופה Arconas, שתשלב את מטעני פאוארמט בפינות ישיבה ב־130 נמלים, ואפילו עם ענקית האלקטרוניקה הסינית Haier, שתייצר מכשירי חשמל למטבח כגון קומקומים שלא יכילו נקודות חיבור לכבל חשמלי, ייטענו אלחוטית באמצעות השבב של פאוארמט ואפשר יהיה לרחוץ אותם ללא חשש מקצר.

 

וזו, כאמור, רק ההתחלה. בפאוארמט מצטטים את חברת חקר שוקי הקמעונאות iSuppli, שחוזה כי שוק הטעינה האלחוטית יצמח פי 65 בארבע השנים הקרובות. פאוארמט, שמכרה 90% מהמטענים האלחוטיים שנמכרו ב־2010, מובילה באופן מרשים על המתחרות שצצו לה במהירות, ומתכוונת להחזיק נתח כמה שיותר גדול בשוק של 2014, שלפי התחזיות כל טלפון שני שיימכר בה יכיל מדבקה לטעינה אלחוטית.

 

בכירי פאוארמט: רן פוליאקין (מימין), אריאל כץ, אמיר בן שלום ויואל ראב בכירי פאוארמט: רן פוליאקין (מימין), אריאל כץ, אמיר בן שלום ויואל ראב צילום: מיקי אלון

 

"אבל מי שחשב שהחזון שלנו מסתיים במטענים למכשירי חשמל טועה", אומר פוליאקין. השבב הנדבק של החברה מכיל גם אפשרות לחתימה אישית, מה שמאפשר להתאים את שבבי החברה גם לענף הצעיר של NFC, "אשראי בנגיעה", שמאפשר להעביר תשלומים באמצעות העברה מהירה של שבב ייחודי מעל משטח קריאה שמצויד באנטנה קטנה או בעינית אלקטרונית.

 

כיום גוגל היא מהמובילים בפיתוחים לענף צעיר זה, במטרה לשלב שירותי תשלומים במכשירי האנדרואיד ולהפוך אותם לתחליפים לכרטיסי אשראי. פוליאקין מרחיק לכת עוד יותר: "אם אנחנו יודעים להעביר חשמל בלי כבלים, למה שלא נעביר כך גם תקשורת נתונים וחיבור לאינטרנט? החתימה האישית שבשבבים מאפשרת לזהות משתמשים, להעביר אליהם מידע וגם לחייבם בהתאם. החשמל האלחוטי הוא לא רק שיפור של משהו קיים. זו קטגוריה חדשה בעולם".

 

אין כמובן ביטחון בכך שפאוארמט היא שתשתלט על הקטגוריה הזו. התחרות בה תהיה קשה, ולא ברור מה יהיו תוצאותיה. בשוק החשמל האלחוטי עדיין אין תקנים קבועים, ולא החברה הישראלית ולא מתחרותיה עומדות כיום בתקני איגוד מוצרי האלקטרוניקה האמריקאי CEA, רשות הסחר האמריקאית והאיחוד האירופי. שתיים מהמתחרות החדשות שהצטרפו למירוץ הן טקסס אינסטרומנטס וברודקום, וכמו שחלוצות תעשיית הרכב וטכנולוגיות המחשוב לא זכו ליהנות מפירות ההצלחה של הטכנולוגיות החדשות, כך אין ביטחון בכך שפאוארמט תגדל להיות הענקית העולמית שתזוהה עם אנרגיה אלחוטית. כהוכחה לרצינות הכוונות גייסה החברה - שעדיין פועלת ממשרד קטן ומעסיקה כ־80 איש בלבד, מהם 50 בישראל - סמנכ"ל בכיר בענקית שבבי הזיכרון סנדיסק, דניאל שרייבר, שישמש נשיא ויוביל אותה בדרך להפוך לענקית אלקטרוניקה בעצמה. "אם לא הייתי חושב שאפשר לעשות כאן את מה שעשינו בסנדיסק לא הייתי עובר", הוא אומר ל"כלכליסט".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x