בדיקת "כלכליסט": המחשב קורס? הגרסה החדשה של סולוטו תעזור לכם
הסטארט-אפ הישראלי המתוקשר מוציא סוף סוף עדכון לתוכנה שלו, שמסייעת לפתור בעיות בעבודה השוטפת מול המחשב. עכשיו ניתן לבדוק את הסיבה לקריסת המחשב ולנטרל תוספים שמאטים את הדפדפן. האם זה יספיק כדי לשכנע את המשתמשים להוריד?
לפני כשנה נכנסה סולוטו הישראלית בגדול למרכז תשומת הלב של עיתונות הטכנולוגיה בעולם, אחרי שזכתה במקום הראשון בתחרות הסטארט-אפים TechCrunch Disrupt (הנערכת שוב בימים אלה) וקצרה אינספור שבחים מפרשני טכנולוגיה בכל העולם.
התוכנה שפיתחה החברה נועדה לפתור את התסכולים הרבים שחוו כל משתמש ממוצע בעבודה שוטפת על המחשב. גרסת הבטא, שהושקה בסמוך לזכייה בתחרות, כללה בשלב הראשון יכולת מרכזית אחת בלבד: סריקה של התוכנות שעולות עם הפעלת המחשב (סריקת בוט), ומתן המלצות לעצירת עם דחיית הפעלתן, תוך התבססות על מיקור-המון למתן המלצות והסברים.
התוכנה, לפי דיווחי סולוטו, זכתה לפופולריות עצומה, ובחודשים שלאחר מכן נישאה החברה על גלי הבאזז של הזכייה בתחרות (וגם על הופעתו של אחד המייסדים, ישי גרין, בסדרה "מחוברים").
ואולם, למרות הבטחות רבות התעכבה השקתו של עדכון משמעותי לתוכנה, שיספק יכולות נרחבות וחזקות יותר. "אנחנו בעולם מסובך, ומסתבר שמערכות הפעלה בברזיל מתנהגות קצת אחרת ממערכות הפעלה בקוריאה", הסביר סמנכ"ל המוצר של סולוטו, רועי אדלר, בשיחה עם "כלכליסט". "הגרסאות שונות, הלוקליזציה שונה, וקשה לבנות תוכנה שפועלת כמו דרייבר לכל העולם. כשאתה יוצא אתה מגלה שאתה לא יודע הכול, והתעכבנו".
כעת, אחרי העיכובים הרבים, משיקה סוף סוף סולוטו עדכון משמעותי לתוכנה, שזמין להורדה מאתר החברה. העדכון מוסיף שתי יכולות חדשות, בתקווה שהרוח הטובה שגילו התקשורת והמשתמשים כלפי סולוטו לא נעלמה לאורך חודשי הפיתוח הרבים.
למה הדפדפן לא זז?
הגרסה החדשה כוללת שתי תוספות עיקריות לסריקת הבוט, כאשר הגישה אל כולן מתבצע ממסך כניסה חדש. אחת מהן מנסה להתמודד עם מכה מוכרת למשתמשי דפדפנים - עומס סרגלי כלים ותוספים. התוכנה סורקת את הדפדפנים המותקנים על המחשב, ומציגה את התוספים שהותקנו עליהם, בתוספת הסברים והמלצות לפעולה.
מדובר בעיקרון הדומה לסריקת הבוט: כל התוספים מחולקים לשלוש קטגוריות – בטוח להסרה (Safely Remove), אפשר להסיר (Possibly Remove) ומנטורל (Disabled). בחירה בתוסף כלשהו תביא להצגת תיאור קצר עליו, המלצות לפעולה ופאי המציג איך פעלו משתמשים אחרים. לחיצה על Disable תביא להפסקת פעילותו, כאשר ניתן להחזיר תוסף כזה לפעולה בלחיצה אחת מתוך קטגוריית התוספים המנוטרלים.
נטרול התוספים אכן עובד, אולם יש לסגור את הדפדפן ולהפעילו מחדש על מנת שהשינויים ייכנסו לתוקף, או לבצע את השינויים כשהדפדפן סגור. ההסברים, כשהם קיימים, ברורים ומאפשרים להגיע להחלטה בקלות. נכון לעכשיו לתוספים רבים אמנם אין הסברים, אבל המצב ישתנה ככל שיותר משתמשים יעדכנו לגרסה החדשה, שכן גם כאן ההמלצות מבוססות על פעולותיהם.
כמה בחירות עיצוביות פוגעות, לדעתנו, בחוויית השימוש: על-מנת לראות את התוספים שבכל קטגוריה יש לעמוד עליה עם העכבר - אחרת מוצגים רק ריבועים ריקים. יהיה נוח יותר להציג את כל התוספים בתוך הקטגוריות כברירת מחדל, ולאפשר לראות אותם במבט אחד. בנוסף, אחרי הבחירה בתוסף יש צורך לבצע בחירה נוספת כדי לראות את ההסבר המורחב עליו. גם כאן, היה נוח יותר לו היה ההסבר מוצג בבחירה הראשונה.
למה המחשב קרס?
הגרסה החדשה מציגה גם מערכת התמודדות עם קריסות, שמחליפה את הודעת השגיאה המרגיזה וחסרת התועלת מבחינת רוב המשתמשים. מכיוון שקריסות במחשב מתרחשות בדיוק בזמן הכי פחות מתאים ולא כשאתה מזמין אותן, השתמשנו באפליקציה שסיפקה סולוטו המדמה מצב כזה. עם הקריסה, צץ בצד המסך איור חביב של כנפי מלאך והילה המבשר על התקלה, ומציע לצפות בפתרונות אפשריים.
לחיצה על ההודעה תביא לפתיחת תוכנת סולוטו, המציגה הסברים פשוטים וברורים על מהות הקריסה, פתרונות ודרכי פעולה אפשריות, וכן תיעוד של התוכנות שקרסו במחשב בשבוע האחרון. כמו כן ניתן לצפות בתקלות קודמות שתועדו ובפתרונות אפשריים. גם כאן נעשה שימוש במיקור-המון על מנת להסביר את הסיבה לקריסות ולנסח פתרונות.
בעולם שבו לא נדיר לראות משתמשים אובדי עצות מול מחשב שמסרב לתפקד כמו שצריך, כאשר גם חיפוש בגוגל עלול להניב תוצאות מסובכות, מדובר ביכולת חשובה בעלת פוטנציאל לייעל משמעותית את העבודה על המחשב ולהפחית את התסכולים השונים שהוא גורם. עם זאת, על מנת לחוות דעה אמיתית על יעילותה של התכונה יש להתנסות בה במצב אמת. לצערנו, בימים שבהם עשינו שימוש בגרסה החדשה שמר המחשב על יציבות מפתיעה.
השורה התחתונה
סולוטו שחררה עדכון חשוב לתוכנה שלה, ומערכת זיהוי הקריסות יכולה לשפר משמעותית את חוויית השימוש של משתמשים רבים. עם זאת, אחרי שנה של המתנה ולאור ההבטחות הרבות של החברה, יש עדיין תחושה שמדובר במעט מדי - גם אם לא מאוחר מדי.
לתשתית שבונה סולוטו יש פוטנציאל גדול להפוך לתוכנה רבת ערך וחשובה מבחינת משתמשים רבים, אולם על החברה לפעול מהר יותר ולשחרר עדכונים תכופים יותר, לפני שהצרכנים יתייאשו מההמתנה.
בפגישה עם "כלכליסט" הציגו אנשי סולוטו כמה מהיכולות הצפויות להופיע בגרסאות עתידיות, ובמבט ראשון הם נראו מבטיחות ביותר. יש לקוות שיכולות אלו יגיעו בקרוב גם אל המשתמשים.