$
סטארט-אפים והון סיכון

כולם הלכו לסטארט-אפ

עובדי הייטק נוטשים משרות נחשקות לטובת חלום היזמות. חברות הענק נלחמות בתופעה ויוצאות במסע רכישות של סטארט-אפים קטנים

אסף גלעד 14:2627.05.11
השבוע ישב אצלי חבר טוב, איש הייטק שכל חייו הלך על בטוח ועבד בחברות גדולות. אף שהוא יזם באופיו, כזה שאוהב לקחת סיכונים, לבסוף תמיד מצא את עצמו במרחבי הקיוביקלס העצומים, ולא באיזה גראז'.

 

הפעם מצב רוחו היה שונה. את החברה שבה עבד במשך כל השנים השאיר מאחוריו, ועכשיו הוא אחד ממייסדיו של סטארט־אפ קטן שיעשה את הדבר הבא בעולם הדיגיטלי. ישבתי במשך שעה ונדהמתי — איך לא חשבתי על זה קודם? אבל זה בסדר: היו כבר שלושה שחשבו על זה לפניו, כמה מהם ישראלים. לא חלפו כמה שעות עד שקיבלתי אימייל מחבר נוסף, ליתר דיוק חבר פייסבוק שאיתו לא דיברתי 15 שנה. הבקשה שהופיעה בתיבת האימייל שלי היתה לקונית, אך מנומסת: "תעשה לייק לסטארט־טפ החדש שלי". נכנסתי ועשיתי לייק. האמת, לא ידעתי שהקמת סטארט־אפ, אבל שיהיה במזל.

 

האם מאגר הכישרונות של חברות ההייטק הגדולות הולך ומידלדל? עדיין מוקדם מדי להעריך זאת לגבי התעשייה המקומית, אבל בעמק הסיליקון מדברים על מגפה. חלק מהבלוגים אף תיארו זאת כ"יציאת מצרים" של פייסבוק וגוגל: בתחילת החודש עזב את פייסבוק, אחת החברות הנחשקות ביותר לעבודה על ידי בוגרי הנדסה, מנהל הפיתוח העסקי שלה, ג'ים מידגל. בקורות החיים שלו, כפי שפורסמו באתר LinkedIn, ניתן היה להתרשם מכך שהתפקיד החדש שלו הוא "סוחב מזוודות". תחת סעיף מקום העבודה רשם מידגל "יצאתי לטיול". איתו עזב גם אחד הסמנכ"לים הטכניים הוותיקים בחברה, ג'ונתן הייליגר, ועוד מספר מהנדסים בדרג הבכיר. מסתבר שגם לחברה הנחשקת בעולם זה יכול לקרות.

 

כדי להתמודד עם תופעת הנטישה מבצעות פייסבוק ודומותיה, כמו גוגל וזינגה, רכישה מסיבית של חברות קטנות, סוגרות את הפעילות שלהן ומעבירות את המהנדסים למשרדיהן. התופעה זכתה כבר לכינוי AcqHiring — מעין משחק מילים שמשלב בין "רכישה" ו"גיוס עובדים", כלומר רכישה שכל מטרתה לגייס עובדים מוכשרים בדלת האחורית.

 

בפייסבוק ראינו זאת עם החברות האמריקאיות Hot Potato, drop.io ואפילו עם סנאפטו הישראלית, שעובדיה קיבלו כרטיס טיסה חד־כיווני לפאלו־אלטו יום אחרי הרכישה. בגוגל לא צריך להרחיק לכת: מספיק להסתכל על הרכישות של הישראליות לאבפיקסיז וקוויקסי, שמייסדיהן הפכו לעובדים מן המניין במסדרונות משרדי החברה בתל אביב.

 

"בעידן הנוכחי כל אחד רוצה, וגם יכול, להקים סטארט־אפ", אומר איש הון סיכון שבחר להישאר בעילום שם. "הצרה היא שלא כל אחד מתאים. לצערנו, לא כל מי שמחליט להתפטר מעבודתו בהייטק יכול להיות יזם, מה גם שאין מספיק כסף זמין בשוק לתמוך בכולם".

 

ובכל זאת, הוא מודה, העזיבה ההמונית, יחד עם תאוות הרכישות של החברות הגדולות, מעלות פלאים את השווי של חברות הסטארט־אפ החדשות. "רגע," אני שואל, "אתה בעצם מדבר על בועה". אבל הוא ממהר להרגיע: "כאן זה לא אמריקה, עדיין לא רואים כאן את הבועה. אנחנו קוראים לזה פשוט זמנים טובים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x