HP מתקשה להתנייד: הצרות של יצרנית המחשבים הגדולה בעולם
הבכירים עוזבים, הרווח יורד ולמרות הרכישה של פאלם, הכניסה לתחום הטאבלטים והסמארטפונים מתעכבת. חצי שנה אחרי חילופי המנכ"לים, ענקית הטכנולוגיה HP לא מצליחה להתגבר על הזעזוע שעברה ומפספסת את התחום שמוביל את עולם המחשוב
"עלינו להשגיח על כל פרוטה ולצמצם את התעסוקה. HP תעבוד קשה על ההכנסות והרווח ברבעון הנוכחי, אין לנו מקום להכנסות ללא רווח או להוצאות בלתי נחוצות", כך הזהיר לאחרונה מנכ"ל HP ליאו אפותקר במזכר פנימי ששלח לבכירים בענקית הטכנולוגיה, אשר דלף במהירות אל מחוץ לחברה.
אפותקר ציין כי לחברה צפוי רבעון קשה, ורמז כי יהיה צורך בביצוע פיטורים. בעקבות הפרסום הפומבי הקדימה החברה ביום את פרסום הדו"חות הכספיים, אשר חשפו היטב את הקושי שבו נתונה HP: למרות עלייה ברווח הנקי ברבעון השני הפיסקאלי ל-1.24 דולר למניה, פרסמה החברה תחזיות עגומות לרבעון השלישי שלפיהן יעמוד הרווח הנקי על 1.08 דולר למניה בלבד.
המחשבים האישיים, שבמשך יותר מעשור היוו את מנוע הצמיחה של HP בשוק הביתי, כבר לא עושים את העבודה. נכון להיום, נוכחות החברה בעולם הצומח במהירות של המכשירים הניידים מאכזבת, עם שליטה של פחות מ-3% מנתח שוק הסלולר האמריקאי. הרכישה של פאלם, שנעשתה בתקופתו של המנכ"ל הקודם מארק הרד, היא דוגמה טובה לאי-הסדר שבו שרויה HP.
התחרות מתעכבת
Palm Pre. קיבל ביקורות טובות, אבל לא צבר תאוצה בשוק צילום: בלומברג
לפני שנה, בסוף אפריל, היתה זו העסקה שכולם דיברו עליה. HP, ענקית טכנולוגיה עם כיסים עמוקים ונוכחות חזקה בעולם המחשבים האישיים, שילמה 1.2 מיליארד דולר עבור פאלם - חברה שניסתה להמציא את עצמה מחדש באמצעות מערכת הפעלה עטורת שבחים למכשירים ניידים בשם webOS, אך כשלה קשות בהחדרתה לשוק.
החיבור בין שתי החברות, אמרו ההערכות, בין משאבים כספיים גדולים למערכת הפעלה מתקדמת, היה בעל פוטנציאל להפוך את HP לאחד הגורמים החזקים בשוק הצומח במהירות של המכשירים הניידים. שילוב כזה יכול היה לערער את הדואופול המתגבש של אפל עם מכשירי האייפון, האייפד וגוגל, ומערכת ההפעלה אנדרואיד בשוק הסמארטפונים והטאבלטים.
ל-webOS יש כבר קבלות. ב־2009 השיקה פאלם סמארטפון ראשון המריץ אותה, ה-Pre. הסמארטפון ומערכת ההפעלה זכו לביקורת חיוביות ולשבחים רבים, אך מהלכים שיווקיים שגויים ומהוססים הביאו לכך שחדירתם לשוק לא היתה רחבה. גם שני מכשירים נוספים שהספיקה פאלם להוציא לפני שנרכשה לא תרמו רבות לשיפור אחיזתה בשוק הסמארטפונים.
מה קרה מאז אותה רכישה? פחות או יותר כלום. HP פרסמה כמה הכרזות והבטחות אך טרם הוציאה סמארטפון, טאבלט או מכשיר כלשהו המבוסס iOS. אפל, בינתיים, חוללה מהפכה בשוק הטאבלטים עם האייפד, וכבר הספיקה להשיק את אייפון 4. אנדרואיד של גוגל רשמה זינוק מרשים והפכה למערכת ההפעלה לסמארטפונים הדומיננטית בשוק. אפילו מיקרוסופט הצליחה להשיק גרסה מוצלחת של מערכת הפעלה לסמארטפונים - ווינדוס פון 7.
וכל זה קרה בזמן ש-HP פשוט ראתה את רכבת המובייל מתרחקת מהתחנה, בתקופה שבה סמארטפונים וטאבלטים מהווים את קטר הצמיחה המרכזי של עולם המחשוב.
החברה שהקימה את עמק הסיליקון
HP (או בשמה הרשמי היולט-פאקרד, Hewlett-Packard) היא חברה בעלת מניות רבות בעמק הסיליקון. כמה רבות? אפשר לומר שהיא יכולה לרשום אותו על שמה בטאבו. התקופה שבה הקימו ביל היולט ודייב פאקרד את החברה, במוסך בפאלו אלטו בקליפורניה ב-1935, נחשבת בעיני רבים לתחילתו של עמק הסיליקון.
בשנותיה הראשונות התמקדה החברה בציוד מדידה ובחינה אלקטרוני, ותחום זה נשאר נתח עיקרי בפעילותה עד שנות התשעים של המאה הקודמת. לשוק המחשבים נכנסה החברה ב-1966, ושנתיים אחר כך היתה הראשונה לייצר מחשב אישי בייצור המוני. החברה היא גם האם הרוחנית של אפל: סטיב ווזניאק, שותפו של סטיב ג'ובס להקמת החברה, עיצב את המחשב הראשון שלו, אפל 1, בעת שעבד ב-HP ואף הציע לה לשווק אותו.
HP סירבה, כיוון שרצתה להמשיך להתמקד בפעילות בתחום העסקי-תעשייתי. פספוסים מסוג זה, כך נראה, המשיכו לאפיין גם את המשך דרכה של החברה. HP לא זיהתה אז, בסוף שנות השישים, את המהפכה שתחולל כניסת המחשבים האישיים לשוק האישי. בדיוק באותו אופן שב־2007, עם השקת האייפון, לא מיהרה להכיר במהפכה הצפויה בתחום המכשירים הניידים.
באמצע המאה הקודמת חוסר ההבנה של הכיוון שאליו הולך השוק לא פגע משמעותית בהתפתחות החברה. HP פיתחה קו מדפסות ביתיות שצבר פופולריות בשנות השמונים והתשעים והפך אותה לשם המוכר לצרכנים ביתיים.
אבל המהפך האמיתי אירע עם רכישת יצרנית המחשבים האישיים קומפאק, ב-2001: HP יותר מהכפילה את נתח השוק שלה, ומאז גדלה בהתמדה עד שב-2007 החליפה את דל כיצרנית המחשבים האישיים מספר אחת בעולם. היה זה ניצחון מרשים מאוד, אבל אז כבר היה מדובר במלחמה ישנה.
ואז הגיע האייפון
השקת האייפון ב-2007 הזניקה לחיים את שוק הסמארטפונים. תחום שנחשב עד אז לאפרורי-עסקי הפך באחת לסקסי ונחשק, וחברות רבות מיהרו להיכנס לזירה אחרי אפל. HP לא היתה אחת מהן.
בזמן שאפל, גוגל ואפילו מיקרוסופט ביצעו מהלכים כדי לזכות בנתח מהשוק החדש הזה, HP נשארה בעמדת המתנה, ופרט לרכישת פאלם ביצעה בעיקר מהלכים מהוססים במקרה הרע וכושלים במקרה הטוב. כזה היה, למשל, המקרה של HP Slate, טאבלט מבוסס חלונות 7 שיצא לחנויות באוקטובר שעבר. מבחינת חוויית השימוש, המכשיר לא התקרב לאייפד ונמכר רק בכמה אלפי יחידות.
התנהלות HP בעקבות רכישת פאלם היתה כושלת עוד יותר. אחרי הרכישה היו ציפיות שהחברה תנצל את הבאזז שנוצר ותזדרז לשחרר מוצרים מבוססי webOS. אבל במקום שהרוח של החברה הצעירה יחסית תשתלט על הענקית הוותיקה, נראה דווקא שהנוהגים הבירוקרטים הכבדים של HP השתלטו גם על פאלם.
אחרי כמה הצהרות מבולבלות וסותרות, ששיאן היה בהצהרה בחודש ביוני אשתקד מצד המנכ"ל דאז הרד ש-HP לא תיכנס לעסקי הסמארטפונים, הבטיחה החברה בתחילת אוקטובר 2010 להשיק סמארטפונים מבוססי webOS בראשית 2011. בפברואר האחרון חשפה החברה שני סמארטפונים וטאבלט, אך אלו עתידים להגיע לשוק רק מאוחר יותר הקיץ. כמעט שנה וחצי של עבודה, שהם בערך הזמן שלוקח לאפל להשיק שני אייפונים ואייפד אחד.
ובעוד החברה מפגרת בחזית המכשירים הניידים, היא החלה לספוג מכות גם בחזיתות אחרות ולא צפויות. באוגוסט שעבר נאלץ המנכ"ל ויו"ר החברה זה כחמש שנים, מארק הרד, לפרוש מכל תפקידיו על רקע תלונות שהופנו נגדו בגין הטרדה מינית. מנכ"ל אורקל לארי אליסון, שמיהר למנות את הרד לנשיא משותף בחברה, טען שמדובר במהלך הגרוע ביותר שביצעה חברה כלשהי מאז ש"האידיוטים באפל פיטרו את סטיב ג'ובס בשנות השמונים".
דבריו של אליסון נראים מוקצנים, אבל אין ספק שהחילוף הפתאומי בצמרת, בתקופה כה קריטית, זעזע משמעותית את התנהלותה של HP. גם המנכ"ל החדש ליאו אפותקר, שנכנס לתפקידו בנובמבר, עדיין לא הצליח להחזיר את היציבות הניהולית לחברה, ובשבועות האחרונים נרשם גל נטישות של בכיריה.
מריוס האס, שעמד בראש תחום הרשתות ב-HP, עזב לטובת חברה העוסקת בפעילויות עם מניות במגזר הפרטי. טום יאנוטי, שעמד בראש חטיבת השירותים בחברה, והארי בודינסקי, שעמד בראש מערך התמיכה הטכנית, החליטו לעזוב את החברה. עוד קודם לכן הודיע סמנכ"ל המכירות טום הוגן על עזיבתו, בשל ירידה חדה בביקוש למוצרי HP. אפותקר עצמו משך שכר של דולר אחד בלבד לשנה והצליח לצמצם את הוצאות HP במיליארד דולר, אך התוצאות הכספיות, למרות הכל, עדיין מאכזבות.
יהיה זה שגוי להספיד את HP: לחברה יש משאבים נרחבים ויכולות בלתי מבוטלות, ואם יהיה ביכולתה לקצר את מחזורי הפיתוח שלה בתחום המכשירים הניידים, להשיק מכשירים מסקרנים ומוצלחים בתדירות גבוהה ולשווק אותם בצורה הנכונה, היא יכולה לזכות בנתח מכובד משוק זה.
בנוסף, אסור לשכוח את פעילות החברה המוצלחת בתחום העסקי (שרתים, מחשבי-על ועוד), שיכולה לספק לה גב רחב. אבל אם HP רוצה לשמור על נוכחות חזקה בתחום הצרכני, זה שמספק את הכותרות הסקסיות במדורי הטכנולוגיה, היא חייבת להתחיל לפעול מהר יותר ובנחישות גדולה יותר.