מנכ"ל נס: החברה לא תפורק
שכי גרליץ מאמין שהמכירה מייצגת פרמיה נאה על מחיר המניה, ומרגיע חששות באשר ליכולת של החברה לבצע מימון מחדש של ההלוואות שנטלה. במקביל, פירמת עורכי דין אמריקאית חוקרת טענות להפרת חובת האמונים של הדירקטורים בהליך המכירה
"אני כמעט מאושר", אומר שכי גרליץ, מנכ"ל נס טכנולוגיותבארבע השנים האחרונות. "זהו יום חג לנס טכנולוגיות, והרוכש הטוב ביותר עבורה. הרכישה על ידי סיטי תעשה טוב לחברה, לעובדים וללקוחות". גרליץ צפוי לגזור מהעסקה חבילת מזומנים בשווי 3-4 מיליון דולר על המניות (2%) והאופציות שהוא מחזיק בנס. בנק ההשקעות ג'פריס ברידויו ליווה את מכירת נס, לצד מריל לינץ' ובנק אוף אמריקה.
שמועות רבות אפפו את תהליך מכירת החברה, וברבות מהן נאמר שמעורבות ההנהלה בתהליך היתה מועטה. בשיחה עם "כלכליסט" ניסה גרליץ להדוף את הטענות הללו. "זו חברה ציבורית, והדברים נעשים בה על פי תקנות ונהלים", הסביר. "להנהלה תמיד יש אינטרס ברור בתהליך המכירה - היא רוצה להישאר בתפקיד, או לחלופין לפרוש ולעשות אקזיט. לכן התהליך מנוהל על ידי ועדת דירקטורים בלתי תלויים, והוא כמעט שקוף לכל הדירקטורים שאינם חברים בוועדה הזו. בנס היו שישה דירקטורים, מהם ארבעה בלתי תלויים, שמתוכם שלושה שירתו בוועדה".
ולשלושה האלו לא היה אינטרס?
"היתה להם דעה, אבל מה שעמד לנגד עיניהם הוא האינטרס של החברה.
"בניגוד למה שנאמר, הייתי מעורב לחלוטין בעסקה. אי אפשר למכור את החברה בלי מעורבות אינטימית של ההנהלה. לא מכרו כאן ארטיק, אלא חברת שירותים שהעיקר בה הם האנשים שעובדים בה. המעורבות שלי, של סמנכ"ל הכספים עופר שגב ושל היועץ המשפטי היתה מאוד גבוהה. היינו שותפים מלאים בהליך".
"השוק לא נתן לנו את הפרמיה שמגיעה לנו"
האם לדעתך פירוק החברה איננו צעד הגיוני?
"כמנכ"ל, התפקיד שלי הוא לייצר ערך לבעלי המניות. אם הייתי חושב שאסטרטגיית פירוק היא טובה יותר הייתי עושה כך, ללא כחל וסרק. אבל אלוהים נמצא בפרטים הקטנים, וכאשר אתה מסתכל על היבטים פיננסיים ומיסויים, אתה מבין שבנס השלם גדול מסכום חלקיו.
"אני מסכים שהשוק הציבורי לא נתן לנו פרמיה שלדעתי מגיעה לנו. אבל יש אנשים שמוכנים לשים כסף שאנחנו באמת צודקים ושווים יותר. בניגוד למה שחושבים, החברה לא תפורק אלא תמשיך לרכוש ולהתרחב, עד שהתוכנית שהצגנו לדירקטוריון תיושם".
התחייבתם להשלים טרם העסקה מימון מחדש של הלוואות בנקאיות ב־25 מיליון דולר, כך שפירעונן יידחה משמעותית. בסך הכל יש לכם התחייבויות פיננסיות של 70 מיליון דולר, כך שמדובר על דחיית פירעונות של 36% מהחוב הפיננסי. התנאי הזה נראה מאתגר.
"יש לנו חוב של 70 מיליון דולר ומזומן בהיקף של 35 מיליון. ניוד החוב ממקום למקום אינו פשוט וידרוש תשלומים רבים, אבל בכל רכישה שנעשית באמצעות פרייבט אקוויטי, החברה הרוכשת לוקחת הלוואה ומשיתה את החוב על החברה הנרכשת.
"ההתחייבות שיש לנו היא לא אגרסיבית, ולא יהיה לנו קושי לעמוד בה. היינו במגעים עם כל הבנקים הרלבנטיים ויש לנו רוח גבית חזקה מכל המוסדות הפיננסיים. מבחינת האגרסיביות הפיננסית, העסקה הזו נחשבת לנמוכה מאוד. זו שוב אינדיקציה שסיטי לא מתכוונת לשים חוב מאוד גדול על החברה, ושהיא תאפשר לה להמשיך באסטרטגיית הרכישות".
פורסם כי אם לא תעמדו בעסקה תשלמו לסיטי קנס של 8.35 מיליון דולר.
"החברה תשלם את הקנס אם היא חתמה על הסכם מחייב ולא תעמוד בו, כלומר אם היא תסכים להיקנות על ידי מישהו אחר בערך שהוא משמעותית יותר גבוה מהסכום של סיטי. בעבר קרנות פרטיות ביצעו מהלכים של הצעות גבוהות מעל ההצעה המקורית, אבל אני לא יודע אם זה יקרה שוב".
האם אתה נשאר בתפקידך?
"חלק מהסיבה שנראיתי מנותק היא הסיבה שאסור לדבר עם מנהלים על עתידם, אבל ברמה האישית מאוד אשמח להמשיך ולבנות את החברה. זה מהלך טוב לחברה וידחוף לאסטרטגיה שאני בונה, ואני מקווה שסיטי יציעו לי לעשות את זה. בדרך כלל מקובל להתבסס על ההנהלה הקיימת. פורמלית אני לא יודע, כי לא קיימו איתי דיון בעניין, אבל אהיה מופתע אם זה לא יהיה כך".
מה לדעתך חשים עובדי החברה?
"הטבע האנושי הוא כזה שהוא מתנגד לשינוי. הדבר הבטוח ביותר הוא ההתנגדות לשינוי, וכל שינוי מאיים ומכניס לאי־ודאות. אבל אני רוצה להרגיע ולומר שבסופו של דבר, לכל החברה ולכל המנהלים יהיה טוב יותר".
רבים חשים אכזבה מביצועי החברה בשנים האחרונות. אתה שותף לכך?
"החברה הונפקה ב־12 דולר למניה, עם חוב ענק, ומטרת ההנפקה היתה בעיקר להחזיר את החוב. כיום החוב מסתכם ב־35 מיליון דולר נטו. סיטי משלמת עלינו 7.75 דולר במקום 5.5 דולר למניה, שזה היה השווי שלנו לפני כמה חודשים, אז אני סבור שזו פרמיה מאוד ראויה".
תתגעגע לנס כחברה ציבורית?
"באתי לכאן כי רציתי להיות בחברה כזו. יש בחיים האלה הרבה אדרנלין שיחסר לי. אני מאמין שהכל לטובה, וכל סיטואציה היא מאוד מעניינת. לנהל חברה פרטית ולבנות ערך מחוץ לזרקור הציבורי הוא חשוב ומאתגר לא פחות".
גם אפי קוטק, נשיא נס ישראל, שולל את השמועות כאילו נס ישראל בדרכה למכירה. "אני נמצא בנס מ־1999, מאוד אוהב את החברה, ולא מתכוון לנצל את המהלך ולצאת ממנה", הצהיר קוטק. "זו חברה מצוינת ואני מתכוון להישאר בה".
טענות: הדירקטורים מכרו במחיר נמוך מדי
בתוך כך, פירמת עורכי הדין האמריקאית לוי אנד קורסינסקי, המתמחה בתביעות הקשורות בעבירות ניירות ערך, הודיעה כי נשכרה לחקור את מועצת המנהלים של נס טכנולוגיות על עבירות של הפרת חובת אמונים ועבירות נוספות הכרוכות במחיר המניה. מנהלי החקירה, ככל הנראה ביוזמת כמה מבעלי המניות של נס, טוענים כי נס הפרה את חובת האמונים שלה לבעלי המניות בכך שלא בחנה כראוי את העסקה. לטענתם, בעוד שהמחיר שקיבלה נס עבור מנייתה עמד על 7.75 דולר למניה, הרי שמחיר המניה בספרים עמד על ממוצע של 9.34 ברבעון האחרון, ולפחות אנליסט אחד העריך את ערכה ב־8 דולר למניה.