$
התעשייה

בלעדי ל"כלכליסט": נסגרה Anona.TV, ספקית תוכן אינטרנטי בטלוויזיה

משקיע שהיה אמור להזרים הון לחברה ביטל את המהלך לאחר שקיבל חוות דעת משפטיות בנוגע לסיכון הגבוה בענף הטלוויזיה על גבי הרשת. מייסד החברה: "הרגולטור הבטיח לשמור עלינו - ונכשל"

גילעד נס 12:2812.07.11

חברת Anona.TV, שהיתה אמורה להציע בחודשים הקרובים ממיר המשדר תוכן אינטרנטי, נסגרה - כך נודע ל"כלכליסט". משקיע שהיה אמור להזרים לחברה מיליוני דולרים נסוג מכוונתו בימים האחרונים, לאחר שקיבל חוות דעת משפטיות ולפיהן הרגולציה בתחום השידורים והאינטרנט בישראל הינה בלתי צפויה, וקיים סיכון גבוה להשקעה בגוף תוכן עצמאי וקטן יחסית.

 

החברה תכננה לשווק ממיר המכיל אנטנה לקליטת שידורי עידן פלוס, בעל חיבור לאינטרנט. האנטנה מאפשרת לקלוט את שידורי הערוצים החופשיים (1, 2, 10 , 33 והכנסת - ובעתיד ערוצים נוספים), והחיבור לאינטרנט נועד לאספקת תוכן לפי דרישה (VOD). שילוב שכזה צפוי להיות מוצע גם בידי פרטנר ונטויז'ן במהלך 2012, כחלק מהרחבת התחרות בתחום הטלוויזיה הרב-ערוצית, לאור היכולת להעביר על גבי האינטרנט שידורים באיכות HD.

 

מחירו של הממיר היה אמור לעמוד על כ-600 שקל. את הכנסתה העיקרית אמורה היתה החברה להניב מתשלום עבור צפייה בתכנים, בין השאר באמצעות שיווק חבילות ערוצים במחירים הנעים בין 40-20 שקל, וסרטים במחירים של 25-12 שקל.

 

אנונה הוקמה ב-2009 בידי שרון מלכיאל, המנכ"ל והמנהל הטכנולוגי, אסף קמר, סמנכ"ל התוכן, ואבי ברק, סמנכ"ל השיווק והמכירות. בשיאה העסיקה החברה כ-15 עובדים, והיתה אמורה לגייס עובדים נוספים עם תחילת השיווק של הממירים והתוכן ללקוחות.

 

החברה עסקה בשנה האחרונה בהגעה להסכמים מול ספקי תוכן מהארץ והעולם, במטרה להציע בעת ההשקה עשרות ערוצי תוכן טלוויזיוני לפי דרישה, ערוצי רדיו, ואפשרות לגלישה באתרי תוכן רבים באינטרנט. לאחר פיילוט מוצלח שערכה החברה עם מאות משתמשים, היו כ-20 אלף ממירים לשיווק מסחרי אמורים להגיע בחודש הבא, עד שהחברה סגרה בפתאומיות את שעריה.

 

הממיר של anona.tv הממיר של anona.tv

 

מלכיאל אמר הבוקר ל"כלכליסט" כי בחברה מאוכזבים מחוסר האפשרות להציע ללקוחות אלטרנטיבה לשידורי הטלוויזיה הרב ערוצית של חברות הכבלים והלווין, במיוחד לאור ההשקעה הניכרת שבוצעה בחברה בפיתוח טכנולוגיה מתאימה ואיתור תוכן רלוונטי. "ניהלנו שיחות מתמשכות עם משרד התקשורת, כמו גם עם יו"ר מועצת הכבלים והלווין, שהבטיח לשמור עלינו, אך בשורה התחתונה המיזם הזה לא התרומם בגלל הרגולציה, לא הטכנולוגיה".

 

לאנונה נכסים שונים שככל הנראה תנסה לממש בקרוב, בין השאר הידע בשילוב הטכנולוגיות השונות ליצירת הממיר, היחסים עם ספקי הציוד, ומערכות ניהול התוכן. מלכיאל לא פסל אפשרות לחבירה אפשרית לחברה גדולה בתחום, שתוכל ליישם את הפיתוחים במוצר העתידי שלה.

 

ההחלטה בנוגע לפיקוח על השידורים מתעכבת

 

הסגירה מתרחשת על רקע אי הבהירות הרגולטורית באשר לחובות והזכויות של ספקי השידורים על גבי האינטרנט. כיום נתונות חברות הטלוויזיה הרב ערוצית, HOT ו-yes, תחת פיקוח של המועצה לשידורי כבלים ולווין, והזכייניות המשדרות בערוצים 2 ו-10 מפוקחות בידי הרשות השניה לטלוויזיה ורדיו. גופים רגולטוריים אלו קובעים, בין השאר, את היקף ההשקעה הכספית השנתית ביצירת תוכן מקורי, מפקחים על שילוב תוכן שיווקי בשידורים, ועוד.

 

כיום מוטל הפיקוח רק על הגופים המעבירים את שידוריהם בפלטפורמות ה"מסורתיות", כלומר באמצעות yes ו-HOT, או באמצעות השידור האווירי (בעבר השידור האנלוגי, וכיום השידור הדיגיטלי של "עידן פלוס"). עד כה לא הכריע הרגולטור באשר לעמדתו לגבי שידורים המועברים על גבי רשתות תקשורת ונצרכים באמצעות מחשבים, טלפונים סלולריים וטאבלטים, ממירים כדוגמת בוקסי, Apple TV ו-Google TV, וכדומה.

 

ביולי 2009 מונה צוות שבראשו עומדים יו"ר המועצה לכבלים ולווין, ניצן חן, ומנכ"ל משרד התקשורת, עדן בר טל, אך הוא לא קיבל החלטה בנושא. כמעט שנתיים לאחר מינוי הצוות, ושנה וחצי לאחר שהיה אמור להגיש את מסקנותיו, ממתינים גופי השידור הקיימים ויזמים המעוניינים להשתלב בשוק, להחלטה שאמור לגבש הצוות.

 

מצב זה ספג ביקורת קשה מצד חברות השידורים, הטוענות כי השתהות בהצגת עמדת הרגולטור מונעת מהן לתכנן את צעדיהן בנושא העברת השידורים בפלטפורמות האינטרנטיות השונות, ולמרות שההתקדמות הטכנולוגית מאפשר להציג תוכן בדרכים שונות, החשש משינוי בעמדה הרגולטורית מונע השקת שירותים חדשים. בחודשים האחרונים התברר כי גם לאחר שהצוות יציג את עמדתו בנושא, היא תיושם רק באמצעות מינוי צוות נוסף, עובדה שתותיר את ענף הטלוויזיה באפלה רגולטורית עוד זמן ממושך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x