$
אינטרנט

למצוא בלי לחפש: הסטארט-אפ שמנווט בהר המידע מפייסבוק ומטוויטר

אורי אלון, שכבר מכר לגוגל אלגוריתם חיפוש, חושף את הסטארט-אפ החדש שלו: מנוע חיפוש שמציג תוצאות המותאמות לפי הפרופיל ברשתות החברתיות. "אנחנו יודעים איפה אתה ומה אתה עושה על סמך המידע שאתה משתף", מסביר אלון

עומר כביר 19:3603.08.11

הנה כמה ציטוטים מהעדכונים האחרונים שעלו בפייסבוק שלי: "נולד לי אחיין!"; "מארגני מחאת הדיור אולי צודקים, אבל לא ממש חכמים"; "הדירה בביאליק מתפנה. 3 חדרים, 3,800"; "הולך לרוץ אחה"צ למרות החום!".

 

זה, פחות או יותר, סוג המידע שמיליוני פריטים ממנו שוטפים את הרשתות החברתיות ושנקרא על ידי מאות מיליוני גולשים. כמה חברות מנסות להוציא ערך מוסף מהמידע הזה, מלבד לבצע לו לייק או ריטוויט. ג'ולפאן (Julpan), סטארט-אפ אמריקאי שהקים היזם הישראלי אורי אלון, שוקד על מוצר שמוכיח שלמידע ברשתות חברתיות יש ערך אמיתי, ולא רק עבור פייסבוק וחברות הענק.

 

אלון (31) מחזיק בדוקטורט מאוניברסיטת ניו-סאות' וויילס שבאוסטרליה, שאותו קיבל על פיתוח אלגוריתם חיפוש בשם אוריון. "האלגוריתם מנסה לאתר את הדפים הכי רלבנטיים לשאילתה שהוזנה, לא לפי מדדים מקובלים כמו מספר הלינקים, אלא לפי התוכן שלה", מספר אלון ל"כלכליסט". "לדוגמה, אם אתה מחפש '4 ביולי' תקבל תוצאות הקשורות לנושאים כמו הופעות או זיקוקי דינור - דברים שאנשים אומרים ומתכננים בהקשר של יום העצמאות האמריקאי".

 

ב-2006 רכשה גוגל את אוריון, ואלון עבר לעבוד בענקית הטכנולוגיה, וסייע לה להטמיע את האלגוריתם במנוע החיפוש שלה. על סכום העסקה הוא מוכן לומר רק ש"זו היתה עסקה מאוד טובה, גם ולי וגם לאוניברסיטה שקיבלה חלק מהכסף". באפריל שעבר החליט אלון לעזוב את גוגל ולהקים את ג'ולפאן, שצפויה להשיק את המוצר שלה בחודשים הקרובים. זוהי הפעם הראשונה שבה הוא חושף את המיזם החדש.

 

"כיום ברשתות החברתיות, אנשים משתפים המון המון מידע", הוא אומר. "אנחנו עושים היום משהו מאוד דומה למה שעשתה גוגל בעולם החיפוש, אבל בתחום הרשתות החברתיות: תוכל לחפש בג'ולפאן כל מסעדה, כל אירוע, וכל דבר שקורה היום ולקבל תוצאות מדהימות. המקור הוא בעצם אנשים שמשתפים, כך שתקבל אינפורמציה שאי אפשר לקבל בשום צורה אחרת. אין היום שום חיפוש שעושה את זה".

 

אז מדובר בעצם במנוע חיפוש לרשתות חברתיות?

"זה הרבה יותר מזה - זה יותר כמו Discovery Engine (מנוע גילוי; ע"כ). השאילתה לא חייבת להיות מילת חיפוש, אלא יכולה להיות המיקום הנוכחי שלך, מה עשית לפני שעה, מה אתה רואה עכשיו בטלוויזיה, או על מה דיברת עם חברים שלך".

 

"לא מדובר רק בשאילתה שצריך להקליד או להגיד: על סמך המידע שכבר יש ברשתות החברתיות אנחנו יכולים לדעת איפה אתה, מה כתבת בפייסבוק ומה החברים שלך כתבו בשעה האחרונה. היופי של הטכנולוגיה הוא חיפוש על סמך ההקשר של איפה אתה ומה שאתה עושה. הכי חשוב לנו להבין את ההקשר שבו האדם נמצא עכשיו, ולהביא לו את מה שרלבנטי לו באותו הרגע".

 

 

מנוע לאיתור אטרקציות

 

טוויטר ופייסבוק כבר משלבות כיום מנוע חיפוש, אבל בשתי הרשתות החברתיות מדובר בכלי די בסיסי: המשתמש מזין שאילתה טקסטואלית, ומנוע החיפוש מציג תוצאות רלבנטיות בדמות ציוצים, סטטוסים או עמודים המכילים מילות מפתח שתואמות את השאילתה. בטוויטר, למשל, מקבלים רצף ארוך של עדכונים שכוללים את מילות החיפוש, והתוצאות הן בדרך כלל מהימים האחרונים בלבד.

 

ג'ולפאן שומר מאגר מידע לטווח זמן ארוך יותר ומציג כאמור תוצאות שמשקללות נתונים נוספים, ולא רק את מחרוזת החיפוש שהקליד המשתמש. השימושים יכולים להיות אינסופיים: ג'ולפאן יוכל לתרגם צ'ק־אין שלכם למסעדה לשאילתה, ויציג המלצות על מקומות אחרים באזור, על בסיס צ'ק-אין שביצעו משתמשים אחרים שבילו באותה מסעדה. הפיתוח החדש עדיין נמצא בשלבי בדיקה ולא הושק באופן פומבי. אלון מספר כי ההשקה מתוכננת לחודשים הקרובים.

 

איך אתם אוספים את המידע?

"לטוויטר יש שירות בתשלום למפתחים בשם Firehose, שמאפשר הצצה לסטרים של כל הציוצים בזמן אמת. בפייסבוק יש לנו גישה לכל הסטטוסים שהוגדרו כציבוריים, באמצעות פלטפורמת ה-API של הרשת החברתית. בטוויטר מקבלים את המידע בזמן אמת בצורה הרבה יותר שוטפת ונקייה, ומשם אנחנו יודעים על מה העולם מדבר עכשיו. השימוש בפייסבוק נועד בעיקר, אם קיבלנו את ההרשאה המתאימה, לבחון את הקשרים והתחביבים של המשתמש, וכך להתאים לו אישית את התוצאות".

 

אתה יכול לתת דוגמה לשאילתה ותוצאה?

"פרסמתי סטטוס בפייסבוק שבו שאלתי מה התוצאה של משחק כדורסל בין בוסטון סלטיקס למיאמי היט. ואז חשבתי לנסות את ג'ולפאן, שבעקבות הסטטוס בפייסבוק כבר ידע שהתעניינתי במשחק, ומיד הציג לי תוצאה שהיתה בעצם עדכון חי של המשחק".

 

"ג'ולפאן ידע שאני מחפש משהו שקשור לסלטיקס ולמיאמי היטס, ומכיוון שבאותו רגע הרבה אנשים אחרים שיתפו לינק לסטרים של המשחק הוא בחר להציג לי את התוצאה הזו. אין סיכוי לקבל תוצאה כזו במקום אחר. פייסבוק וטוויטר היו מציגות תוצאות לא רלבנטיות ושיחות שעוסקות במשחק - אבל ג'ולפאן מצא את הלינק שהרבה אנשים, שהם לא ספאמרים, שיתפו בעצמם ברשתות חברתיות".

 

"דוגמה נוספת: לפני כמה שבועות הזמרת קייטי פרי חתמה על אלבומים שני רחובות מהמשרד שלנו. ראינו את זה במידע, כי הרבה אנשים בסביבה שלנו, שלרוב לא מזכירים את קייטי פרי, התחילו לצייץ עליה ולהגיד מה היא עושה ואיפה. זה מידע מיידי שאתה לא יכול לקבל בשום מקום אחר. מדובר בדרך נהדרת לתיירים וגם לתושבים לגלות אילו אירועים מעניינים יש באזור שלהם".

 

מה המודל העסקי שלכם?

"כרגע אנחנו מתמקדים בצבירת כמות גדולה של משתמשים ולאפשר להם ליהנות מהשירות. לא מטריד אותנו לעשות כסף מיד, יותר חשוב שתהיה חוויה טובה למשתמשים. כל השאר כבר יבוא אחר כך. אני לא מתכנן לצאת לבורסה בקרוב, לכן כל הדיבורים על בועה לא רלבנטיים לענייני. בכל מקרה, הטכנולוגיה שפיתחנו כבר שווה הרבה יותר מסכום ההשקעה הראשוני".

 

לאלון חשוב להבהיר שג'ולפאן הוא לא רשת חברתית, והטכנולוגיה של החברה מסתמכת על איסוף מידע מרשתות חברתיות שכבר קיימות. "כל המידע שאנחנו צריכים כבר קיים", הוא אומר, "אבל עד עכשיו אף אחד לא לקח אותו וניסה להפוך אותו לשימושי. לפייסבוק ולטוויטר יש המידע, אבל אין היכולת. לגוגל יש יכולת החשיבה והאנליזה, אבל אין את המידע. אם לגוגל היה המידע שיש בפייסבוק, היינו רואים דברים מדהימים".

 

וזו אולי אחת הסיבות שגוגל השיקה את גוגל+.

"זו הסיבה העיקרית שהם השיקו את גוגל+. הם פשוט רוצים את המידע".

 

אורי אלון. "אם לגוגל היה את המידע שיש בפייסבוק, היינו רואים דברים מדהימים" אורי אלון. "אם לגוגל היה את המידע שיש בפייסבוק, היינו רואים דברים מדהימים"

 

עוקבים אחרי הציוצים של הגולשים

 

ג'ולפאן, כמובן, לא לבד: גם בחברת SocialFlow עוקבים אחר עדכוני טוויטר ופייסבוק, אך פונים דווקא אל ספקי תוכן. הסטארט-אפ הוקם ב-2010 על ידי פרנק ספייזר ומארק פרון, ולפני כמה חודשים הצטרף אליו כסמנכ"ל מו"פ גלעד לוטן, יוצא 8200. לוטן הגיע אל SocialFlow ממיקרוסופט, שם עבד כחלק מהקבוצה שפיתחה את האינטגרציה של טוויטר במנוע החיפוש בינג ואת האפשרות לשתף מסמכי אופיס בפייסבוק.

 

החברה הנוכחית, מספר לוטן ל"כלכליסט", מפתחת כלי שמנתח את המידע שזורם ברשתות חברתיות ומאפשר לספקי תוכן גדולים לגלות מה מעניין את קהל הקוראים שלהם. "אנחנו מביטים על פייסבוק ועל שירות קיצור הלינקים Bit.ly, כשעיקר המידע נאסף דווקא מציוצים בטוויטר", הוא מסביר.

 

"אנחנו מסתכלים על הקהל שעוקב אחרי הלקוחות שלנו, שביניהם ניתן למצוא למשל את 'האקונומיסט', עם יותר ממיליון עוקבים בטוויטר. אנחנו בודקים על מה כל העוקבים האלה מדברים, לאילו כתבות הם מקשרים ואילו כתבות הם מרטווטים".

 

איך אתם מיישמים בפועל את המידע הזה?

"אם אנחנו רואים למשל של'ניו יורק טיימס' יש כתבה על פרסי מוזיקה, נושא שבדרך כלל הם נוטים שלא לצייץ עליו, אנחנו רואים, בזמן אמת, שהקהל שלהם דווקא מאוד מתעניין בנושא באותו רגע, לוחץ על לינקים ומדבר על זה. אנחנו יכולים להגיד להם לצייץ על הכתבה הזו באותו זמן, וכך להרוויח עוד קוראים".

 

השאיפה של SocialFlow היא לספק לחברות מידע רחב יותר. "אם מותג רוצה ליצור קמפיין, מהמידע שיש לנו הוא יכול לדעת מה עוד מעניין את האנשים שמדברים על המוצר הספציפי. לדוגמה, אם קוקה-קולה רואה שהעוקבים אחריה מאוד מתעניינים גם במכוניות מירוץ, היא יכולה ליצור קמפיין סביב התחום הזה, ולהפוך אותו לאטרקטיבי יותר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x