$
אינטרנט

הנפקה עם הנחות: גרופון יצאה לנאסד"ק, הספקות נשארו באוויר

חברת הקופונים אמנם רשמה הנפקה מוצלחת, אולם אנליסטים טוענים שההחלטה להנפיק שיעור קטן במיוחד של מניות מעידה כי מדובר בתרגיל יחצני וציני, ומציעים שלא להשקיע בחברה

הראל עילם ומאיר אורבך 15:5506.11.11

לאחר חודשים של דחיות, הגשת דו"חות מחדש וביקורת נוקבת מצד אנליסטים, השלימה ביום שישי גרופון את ההנפקה הפומבית שלה. חברת הרכישות הקבוצתיות הגדולה בעולם, שהמציאה את שוק הקופונים המודרני ב־2008, גייסה 700 מיליון דולר לפי שווי של 12.7 מיליארד דולר, ומניית גרופון רשמה ביום המסחר הראשון שלה זינוק של 30.5% שהעלה את שווי החברה ל־16.7 מיליארד דולר. מדובר בהנפקה הגדולה ביותר בשוק הטכנולוגי מאז הנפקת חברת יאנדקס הרוסית השנה, והשלישית בגודלה אי פעם בתחום.

 

לפני כשנה הציעה גוגל לרכוש את החברה תמורת 6 מיליארד דולר, וכשהגישה גרופון את מסמכי ההנפקה בחודש יוני ההערכות היו כי היא תנפיק לפי שווי של 30 מיליארד דולר. אחזקותיו של אריק לפקופסקי, אחד ממייסדי החברה ומי שמימן אותה בתחילת הדרך, שוות כיום מעל 3.3 מיליארד דולר, וחברה נוספת שבבעלותו מחזיקה במניות גרופון בשוו 2.2 מיליארד דולר.

אריק לפקופסקי. שווה כבר מעל 3 מיליון דולר אריק לפקופסקי. שווה כבר מעל 3 מיליון דולר צילום: רויטרס

 

חברות בבעלותו של לפקופסקי כבר גרפו כחצי מיליארד דולר מגיוסים קודמים שביצעה גרופון. המנכ"ל והמייסד אנדרו מייסון מחזיק במניות בשווי 1.2 מיליארד דולר ומייסד נוסף, ברד קיוול, מחזיק במניות בשווי 1 מיליארד דולר. מרוויחים נוספים הם מנכ"ל סטארבקס הווארד שולץ, שהכניס כ־50 מיליון דולר, והאחים הגרמנים סאמוור שהרוויחו יחדיו מיליארד דולר מהעלייה בשווי המניות שלהם.

 

האחים קיבלו חלק נכבד ממניות החברה לאחר שגרופון רכשה את סיטידיל האירופית, חקיינית גרופון שהאחים הקימו ב־2009 ומכרו ב־2010 עבור 135 מיליון דולר במניות. באותה תקופה סיטידיל היתה גדולה יותר מאשר גרופון, והפכה להיות קרש הקפיצה של החברה האמריקאית לקראת ההתפשטות הבינלאומית שלה.

 

מגבילים את מספר המניות הזמינות

 

גרופון בחרה להנפיק רק 5.5% מהמניות שלה, שיעור הנפקה נמוך במיוחד. ככל הנראה, הדבר נועד כדי לעורר עניין בציבור — ואכן, לפי הדיווחים הביקוש למניה עמד על פי עשרה מההיצא. לפני כחצי שנה הנפיקה לינקדאין כ־10% מהמניות שלה, שיעור שנחשב נמוך גם כן, ולאחר מכן ציינו אנליסטים כי סוחרים לא יכלו לבצע במניה עסקאות שורט (מכירה בחסר), כך שמחיר המניה רשם רק עליות.

 

האנליסט פול קדורסקי מבלומברג תקף את ההחלטה להנפיק כה מעט מניות. הוא אמר שמדובר בהנפקה "צינית, המשרתת רק תרגיל יחצני", וציין שבאחוז כה נמוך המהלך לא אומר לנו דבר על שווי השוק האמיתי של החברה. מנגד אמר ג'וסף שוטר, מקרן ההשקעות שוטר, כי "אין ספק שהדבר מסייע לשוק הטכנולוגיה האמריקאי. ההנפקה מראה שאנשים מוכנים לקחת סיכון שוב".

 

ההנפקה כבר הצליחה לעורר את זעמם של העובדים במרכזי החברה בשיקגו, שקיבלו בסוף השבוע הודעה רשמית מסמנכ"ל הכספים בראד דוונס על כך שאינם יכולים לנצל את המניות שלהם במהלך ששת החודשים הקרובים — בניגוד להבטחות שניתנו להם קודם. ככל הנראה, החברה מעוניינת להגביל את כמות המניות הזמינות בשוק כדי לדאוג שהיא תישאר במחירה הגבוה.

 

עם זאת, ההנפקה נחשבת להצלחה ולהפתעה לא קטנה. "זאת היתה הנפקה הרבה יותר מוצלחת ממה שחשבתי, בהתחשב בתחרות", אמר זאוס קרוולה, אנליסט בכיר ב־ZK. גרופון היא, בסופו של דבר, החברה בעלת קצב הצמיחה המהיר בהיסטוריה, והיא הפכה מחברה קטנה משיקגו עם 37 עובדים לחברה בינלאומית עם נוכחות ב־44 מדינות ועם יותר מ־10,000 עובדים.

 

המתחרות כבר נושפות בעורף
גרופון מככבת על בניין הנאסד"ק בשישי גרופון מככבת על בניין הנאסד"ק בשישי צילום: בלומברג

 

בחודשים האחרונים ספגה גרופון ביקורות חריפות במיוחד. ג'ואן לאפין, אנליסטית בפורבס, הגדירה את גרופון כ"התחזות האולטימטיבית". בין השאר, היא ציינה שהסיבה היחידה שהחברה עברה הנפקה היא כדי להגדיל באופן זמני את תזרים המזומנים שלה, מאחר שבלעדיה לא היתה מצליחה גרופון לסיים את השנה ללא פשיטת רגל.

 

האנליסט רוקי אגרוול אמר שמדובר ב"השקעה נוראית, ואם החברה לא תשנה משמעותית את המודל העסקי שלה, מדובר בדלי עם חור", בעוד שהעיתונאי הכלכלי הנחשב הנרי בלודג'ט אמר: "הבנקאים אמרו שיחזיקו במניות שלהם לנצח, אבל כרגע הם מוכרים כל מה שיש להם. במקומם, הייתי עושה בדיוק אותו הדבר. אין סיכוי שאחזיק במניות גרופון בשנה הקרובה לפי המודל הכלכלי שלהם כרגע". הבנקאי ג'ק אבלין מבנק ההשקעות האריס, שגם השקיע בגרופון, אמר: "כמשקיע פרטי, אין שום הצדקה לקנות כרגע. אתה תקנה מניות על פי שווי שוק מנופח לחלוטין".

 

הביקורת נגד גרופון החלה לפני כחצי שנה, כאשר החברה פרסמה את הדו"חות הפיננסיים שלה כחלק מהתוכנית שלה לעבור הנפקה. מהמסמכים עלה שהחברה אמנם גייסה במהלך שלוש השנים האחרונות כ־1.1 מיליארד דולר, אבל 86% מהסכום הזה הלך לכיסם של המשקיעים והמנהלים בצורת הטבות ודיבידנדים, ורק 14% הלכו לרכישות ולתפעול החברה. רבים החלו לתהות אם לא מדובר למעשה בתרמית פונזי.

 

גרופון עדיין אינה חברה רווחית. לאחר הגשת המסמכים רשות ניירות ערך האמריקאית החלה לבקר את שיטת חישוב ההכנסות של גרופון, המחשבת את כלל תזרים המזומנים העובר דרכה כהכנסות. כך למשל, אם החברה מוכרת קופון בשווי 60 דולר, לוקחת לעצמה עמלה בגובה 20 דולר ומעבירה את היתר לבתי העסק, החברה דיווחה על כל 60 הדולרים כהכנסות. שינוי שיטת חישוב ההכנסות - צעד שהחברה נאלצה לבצע פעמיים - הוריד את הכנסותיה ב־57%, והפך אותה מחברה רווחית על הנייר לחברה בעלת הפסדים קבועים וחובות גדולים יותר מיכולתה לשלם.

 

קצב הצמיחה של החברה, שבעבר היה עצום ועמד על 100% מדי רבעון, היה 10% בלבד ברבעון האחרון — פחות מלא מעט חברות טכנולוגיה אחרות. אחת הסיבות לכך היא הרוויה בשוק וגם ירידה בעניין של בתי העסק. רבים החלו לציין שבחישוב סופי לא מדובר בעסקה משתלמת עבורם, ורוב הלקוחות המזדמנים אינם חוזרים. עם הירידה בהיקף בתי העסק העובדים עם החברה, כך גם ירד העניין של הלקוחות.

 

בנוסף, חברות גדולות החלו להיכנס לתחום: אמזון החלה להציע בשבועות האחרונים הנחות, פייסבוק השיקה שירות דומה, ובדיוק ביום ההנפקה השיקה גוגל את העסקה הראשונה שלה בשירות שלה שתקפה בכלל ארה"ב.

 

לאחר סיום ההנפקה כתב מייסון בבלוג החברה: "זהו רק צעד קטן במסע שלנו כחברה, אבל הוא מצדיק כמה מילות תודה. תודה למשקיעים, תודה לבעלי המניות, תודה לעובדים ולחברי הדירקטוריון. וכמובן, תודה ללקוחות שלנו ולבתי העסק. אני מרגיש שהתמזל מזלי לשרת כמנכ"ל גרופון. לאחר ההנפקה אני לא יכול להיות נרגש יותר לגבי מה שעומד לפנינו".

 

הקרנות מקוות לאקזיט נאה

 

למרות אזהרות האנליסטים, בינתיים ההנפקה המוצלחת של גרופון מביאה את משקיעיה הרבים לרשום רווחים נאים - לפחות על הנייר. כיום נעולים המניות של מרבית המשקיעים לתקופה של שישה חודשים, וייתכן שאם גרופון היתה מקבלת בדצמבר את הצעת גוגל - אותם משקיעים היו רואים הרבה מאוד כסף כבר עכשיו.

 

בין משקיעי גרופון ניתן למצא את באטרי ונצ'רס הפועלת גם בישראל, שהשקיעה 23 מיליון דולר וצפויה לרשום הכנסה של כ-76 מיליון דולר על פי שער המניה כיום. קליינר פרקינס, הנחשבת לאחת הקרנות הגדולות בעמק הסיליקון, השקיעה בגרופון 65 מיליון דולר וצפויה לרשום אקזיט של למעלה מפי 3 על הכנסתה בסכום של 24 מיליון דולר. השקעה דומה ביצעה קרן גריילוק.

 

המשקיעה הגדולה יותר של גרופון היא הקרן האמריקאית Growth fund of America, שהשקיעה 175 מיליון דולר באתר הקופונים וצפויה לרשום אקזיט של 578 מיליון דולר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x