הסטארט-אפיסט הישראלי שיסדר את הרשת החברתית של גוגל
ענקית הרשת העומדת מאחורי גוגל+ הודיעה על רכישת קטנגו, שהקים ד"ר יואב שוהם וממיינת את אנשי הקשר לקבוצות באופן אוטומטי. בשיחה עם "כלכליסט" לפני הרכישה אמר שוהם: "אנחנו רק בקצה הקרחון מבחינת מה שאפשר לעשות עם קבוצות ברשתות החברתיות"
הטכנולוגיה הישראלית שתעשה סדר בגוגל+: ענקית החיפוש גוגל הודיעה על רכישת קטנגו (Katango), סטארט-אפ שהקים ד"ר יואב שוהם (55) לפני כשנה. החברות לא מסרו את היקף העסקה, ועל פי הבלוג All Things D קטנגו גייסה עד היום 5 מיליון דולר.
החברה פיתחה אלגוריתמים שממיינים את אנשי הקשר לקבוצות באופן אוטומטי, והשיקה שירות ברשת ואפליקציה לאייפון כדי למיין את החברים בפייסבוק. הרשת החברתית החלה לפני מספר שבועות להציע למשתמשים "רשימות חברים חכמות", שממיינות את אנשי הקשר באופן אוטומטי לפי המיקום הגיאוגרפי, מקום העבודה ובית הספר.
בראיון ל"כלכליסט" לפני הרכישה הסכים שוהם להגיד כי הוא עובד בשיתוף פעולה צמוד עם פייסבוק וגוגל, אבל לא אישר כי האלגוריתם של קטנגו עובד מאחורי הקלעים בשירות החדש של פייסבוק. כעת יצטרפו עובדי קטנגו לצוות של גוגל+. ברדלי הורוביץ, סגן נשיא גוגל שאחראי על הרשת החברתית, פירסם בה פוסט שמאשר את הרכישה וכתב: "רמזתי בעבר שיש לנו תוכניות גדולות לגבי Circles. אתם מוכנים לקצת קסם במעגלים שלכם? כי האנשים האלה הם קוסמים!".
הטכנולוגיה של קטנגו תסייע לגוגל+ בנקודה שהתגלתה כבעייתית: אחד החידושים הבולטים של הרשת החברתית הוא האפשרות לסדר את החברים במעגלים שונים, לפי נושאים. במקום לשתף את כל החברים בתמונה של הילד, אפשר לפרסם אותה רק לקבוצת "משפחה", למשל. הבעיה היא שמהר מאוד הבינו מצטרפים חדשים לרשת כי הם צריכים לבצע את המלאכה השחורה בעצמם ורבים מהם הרגישו כי צריך ממש לעבוד בסידור החברים.
שוהם, מרצה לבינה מלאכותית ומדעי המחשב באוניברסיטת סטנפורד בעמק הסיליקון, הסביר כי האלגוריתם של קטנגו עושה 95% מהעבודה בעוד המשתמש מסייע ב-5% הנותרים. לאחר כניסה לאתר החברה בעזרת חשבון פייסבוק, קטנגו סרקה את רשימת אנשי הקשר, בנתה מהם כמה קבוצות והשאירה קצת עבודה למשתמש - להוסיף או להוריד חברים ולתת שמות לקבוצות השונות.
בבדיקה שערכנו האלגוריתם אכן הצליח לזהות את הקשרים השונים בזריזות, אבל לא באופן מושלם והמשתמש צריך להוסיף כמה עדכונים, לאשר את הבחירה ואז הרשימות מתעדכנות גם בפייסבוק. האפליקציה באייפון סורקת גם את אנשי הקשר ששמורים בטלפון. גוגל תוכל לשלב את קטנגו כדי להציע מיון של אנשי קשר במכשירי אנדרואיד ובג'ימייל, למשל.
הכל התחיל מקפה בוץ
שוהם, יוצא יחידה קרבית ובוגר מדעי המחשב בטכניון, סיים דוקטורט באוניברסיטת ייל ופוסט דוקטורט במכון ויצמן, והיה מעורב במספר חברות כיועץ. הוא היה גם היו"ר והמייסד של טריידינג דיינמיקס, שפיתחה תוכנות למסחר אלקטרוני ונמכרה ב-1999 לאריבה תמורת 400 מיליון דולר.
את קטנגו הקים שהם לפני קצת יותר משנה יחד עם מייק מיוני וטוק וו, צמד דוקטורנטים שלו, שהשלימו אז את לימודי הדוקטורט. שמה של החברה בתחילת הדרך היה Cafebots - כן, קפה בוץ. "בוטס בז'רגון המקצועי זה כינוי לרובוט, כשאתה מתייחס לתוכנות שעושות אוטומטית דברים שהיית עושה בעצמך", הוא הסביר בחיוך. "קפה רובוט מתחבר לקפה בוץ, אבל זו בדיחה פנימית שרק אנשי טכנולוגיה ישראלים מבינים".
שוהם אמר בעבר כי המוצר של החברה יהיה זמין בהמשך גם במכשירים ופלטפורמות חברתיות נוספות, ובמקביל מפתחים בקטנגו אלגוריתמים חברתיים נוספים. הוא אמר אז כי בחודשים הקרובים יכריזו על מוצרים נוספים, אולם לאחר הרכישה התוכניות האלה ישתנו. "מה שרואים כרגע הוא רק קצה הקרחון מבחינת הרשתות החברתיות ומה שאפשר יהיה לעשות עם קבוצות", הסביר שוהם. "אני יכול לומר שזה לא רק פייסבוק ולא רק אייפון. נביא חידושים רבים לשוק".
קטנגו גייסה עד היום הון רק מקליינר פרקינס, אחת המשקיעות הראשונות בגוגל ומקרנות ההון סיכון הגדולות בעולם. ההשקעה בחברה היתה הראשונה של ה-sFund, הקרן החברתית של קליינר פרקינס בהיקף של 250 מיליון דולר, שעל משקיעיה נמנים גם אמזון, זינגה ופייסבוק. לאחר רכישת קטנגו הודיעה גם גוגל כי היא מצטרפת לקרן.
כל השותפות בקרן התחייבו להעניק תמיכה לחברות שהיא משקיעה בהן. בין החברות שבהן כבר השקיעה ניתן למצוא את שירות המוזיקה Spotify, את חברת התשלומים Square ואת אפליקציית Flipboard.
"העובדה שפייסבוק מושקעים בנו לא מזיקה, אבל זה לא הופך אותנו לשותפים", אמר שוהם. "יש לנו יחסים טובים מאוד גם עם גוגל. כשאנחנו צריכים עזרה מסוימת יש לנו ערוץ נוח להידברות עם פייסבוק".