$
אינטרנט

"ספייגייט": ויקיליקס משחררת קובץ של מאות מסמכים פנימיים של חברות אבטחה

על הכוונת: חברות האבטחה המרגלות אחרי אזרחים. ברשימה נייס הישראלית, שמסוגלת לדבריה לעקוב אחרי 1.5 מיליארד מכשירי סלולר, כולל מעקב אחר מיקום ופעילות מקוונת ויירוט שיחות

הראל עילם ועומר כביר 16:5801.12.11
למרות הבעיות המשפטיות והפיננסיות הקשות של האתר, ויקיליקס ממשיך בגל ההדלפות - לאחר שהדליף מסמכים מהצבא האמריקאי, משרד החוץ ומספר בנקים מובילים הוא מפרסם היום (ה') את "קבצי המרגלים", המתארים "תעשיה סודית הפרוסה על פני 25 מדינות, ומגלגלת מיליארדי דולר מדי שנה מאז אירועי 9/11". מדובר בקובץ של 287 מסמכים מבית חברות מעקב, צנזורה, שירותי ביון ואבטחה, כגון סימנס, NetQuest, נייס, HP ועוד.

 

המסמכים הפנימיים כוללים מצגות, קטלוגים, חומר פרסומי, חוזים, מדריכים טכניים ומידע פנימי וכולם פורסמו בחמש השנים האחרונות. ברוב המקרים, מדובר במידע על שירותים ומוצרים שנמכרים ישירות לממשלות ולגופי ביון ואינם ידועים לציבור.

 

 

מתוך מצגת של סימנס, Intelligence Platform מתוך מצגת של סימנס, Intelligence Platform

 

במקרה של נייס הישראלית, ניתן למצוא את שירות הריגול Target 360 שהוא,  לפי הגדרת החברה, מערכת יירוט תקשורת מתקדמת לצורכי מעקב ניטור וחקירת מטרות ופעילויות המקיפה 1.5 מיליארד אנשים ברחבי העולם. לפי חוברת המידע על המערכת, היא מספקת לסוכנויות אכיפת חוק ניטור מטרה "הרמטי של 360 מעלות".

 

מסמך אחר שהודלף מנייס, מפורט יותר, מציג את מגוון "פתרונות המודיעין" שמשווקת החברה, ביניהם פלטפורמה ליירוט וניתוח כמויות גדולות מאוד של מידע תקשורתי, כגון שיחות טלפון או גלישה ברשת. לפי המסמך, מערכת זו יכולה בין השאר לזהות מטרות חשודות תוך סריקת מילארדי שיחות קול, טקסטים ומידע נוסף.

 

מוצר אחר, NiceTrack Collection and Processing Engines, מזכיר יכולות כמו איתור מיקומו של טלפון נייד במרחב תלת-ממדי; "יירוט לווייני", ויכולות ניתוח שיחה. בנוסף, החברה גם מציע לארגונים לקיים סדנאות וקורסים מודיעיניים, ולספק שירותי ייעוץ.

 

מרגלים, אבל לא רק בישראל

 

גם HP, אחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם, מציעה מוצרי מעקב לגופים שונים. לפי מסמך שהודלף, HP מספקת פורטפוליו מקיף של מערכות מודיעיניות המאפשרות, בלשון  המסמך, "גישה בזמן אמת ליישום בקשות מידע חוקיות".

 

מצגת: זיהוי דיבור לצרכי הגנה ואבטחה מצגת: זיהוי דיבור לצרכי הגנה ואבטחה

 

 

חברה גדולה שמככבת ברשימה היא נוקיה-סימנס, ששמה גם היה מעורב במכירת ציוד מעקב לממשל הדיקטטורי באיראן. בין המסמכים שהודלפו מבית החברה ניתן למצוא מצגת שעניינה פתרונות Lawful Interception, יירוט חוקי. החברה מתגאה כאן ברשת שותפים בינלאומית של חברות העוסקות בתחום (חלקן זכו שגם מסמכיהן יודלפו), המאפשרים לספק פתרונות יירוט גלובליים.

 

מסימנס, חברת האם של נוקיה-סימנס, דלפה מצגת המקדמת את פלטפורמת המודיעין שלה: "האם ההעברה הבנקאית שביצע אדם מסוים קשורה לירושה שקיבל מאמו, או לגניבת יצירת האמנות משבוע שעבר?", שואלת המצגת, ועונה: "דמיין שתוך דקות תוכל לקבל דו"ח שמפרט את כל המגעים שביצע אדם מסוים – אימייל, פקס, SMS, שיחות טלפון, הערבות בנקאיות, טיסות, פרטי כרטיס אשראי".

 

ממשיכים להדליף

 

בכל המקרים, יכולות המוצרים נוסחו בצורה מעורפלת בכוונה, ונראה שהתיאורים מכוונים ליודעי

דבר המסוגלים לפרש את הניסוחים המסתוריים, על מנת לתת לחברה יכולת הכחשה. בין השאר נראה שמספר מוצרים מספקים יכולות כמו איסוף מידע בזמן אמת על נתונים בעיתיים כגון מידע על פעילות מקוונת או מיקומו של הנעקב.

 

קובץ המסמכים זמין לצפיה דרך האתר וכן דרך מספר גופי תקשורת נוספים – וושינגטון פוסט, הארגון הבריטי לעיתונות חוקרת וסוכנות הידיעות ARD הגרמנית. נעדרים מהרשימה, באופן בולט, ניו יורק טיימס ודר שפיגל, שבעבר היו שותפים של ויקיליקס - אבל שיתוף הפעולה נעצר לאחר ביקורת נוקבת מצד העיתונים כנגד התנהלותו של ג'וליאן אסאנג', מייסד ויקיליקס, שהואשם באונס.

 

בהודעה רשמית, אסאנג' כתב מטעם ויקיליקס: "ירוט של שיחות ומעקב על אזרחים הפך לשגרה. זה נשמע כמו סרט הוליוודי, אבל היום מערכות מעקב מוקמות על ידי גופי ביון מערביים כחלק מהשגרה. היום אנו מתחילים לפרסם מאות מסמכים מ-160 חברות אבטחה העוסקות במעקב אחרי אזרחים. החברות האלו מבוססות במדינות מפותחות אבל מוכרות את הטכנולוגיה שלהם מסביב לעולם. התעשייה הזאת, בפועל, אינה נמצאת תחת פיקוח. גופי ביון, צבא ומשטרה יכולים בצורה שקטה, ומסיבית, ליירט שיחות ולהשתלט על מחשבים.

 

זה לא המקרה של כמה מדינות מערביות טובות שמוכרות טכנולוגיה למדינות מפתחות רעות. חברות מערביות מוכרות טכנולוגיה המאפשרת מעקב המוני. חברות כמו VASTech מוכרות ציוד המסוגל לנטר ולהקליט את השיחות של מדינות שלמות. חברות אחרות מתעדות את המיקום של כל מכשיר סלולר בעיר, או כל פרופיל בפייסבוק, או כל בעל טלפון חכם. לאחר המהפכה במצריים ולוב, האזרחים גילו ציוד מעקב של חברות מערביות".

 

מקבץ מסמכים נוספים יפורסם בשבוע הבא ובתחילת 2012.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x