במקום אקזיטים: חברות הסטארט-אפ הקטנות שכדאי לגדולות לקנות
Conduit, Waze ו-Wix הן שלוש חברות הייטק ישראליות גדולות שצמחו כאן בשנים האחרונות. "כלכליסט" בדק אילו חברות הן יכולות לרכוש - ומהם היתרונות בשילובי הכוחות
בשנה האחרונה עבר ענף ההייטק הישראלי תהליך התבגרות. הענף, שעד כה הוציא תחת ידיו חברות אפרוריות המייצרות רכיבים קטנים או מערכות כבדות המשרתות בעיקר ארגונים גדולים, הצמיח מתוכו חברות אינטרנט גדולות הפונות גם לגולש הבודד. חברות כמו Waze ,Wix ו־Conduit הוציאו מוצר ידידותי למשתמש, עם ממשק אלגנטי, וצברו כל אחת מיליוני משתמשים ברחבי העולם, שרק מעטים מהם מודעים לעובדה כי מאחורי המוצר שבו הם משתמשים מדי יום עומדת חברה ישראלית.
אלא שכדי שתהליך ההתבגרות הזה יימשך, החברות הללו יזדקקו גם לרכישות. "בישראל שוק הסטארט־אפים עדיין לא התבגר, ועיקר הרכישות הגדולות מתבצעות על ידי הענקיות המובנות מאליהן: טבע, צ'קפוינט ואמדוקס. הישראלים זהירים מאוד ברכישות שהם עושים, כי בסך הכל מדובר במהלך די מסוכן שאפשר לאבד בו שליטה בקלות ושכרוך בדילול בעלי מניות קיימים", אומר עו"ד איתי פרישמן ממשרד גרוס קלינהנדלר חודק הלוי גרינברג ושות'.
פרישמן סבור כי השוק שבו פועלות ענקיות האינטרנט הישראליות אמנם נחשב לתחרותי מאוד, אבל למי שמאחוריו הצלחות מסוימות קל יותר למנף את ההצלחה על ידי גיוסי הון ורכישות. "הקרנות האמריקאיות שבאות להשקיע כאן מחפשות חברות צומחות בקצבים שאופיינים לחברות אינטרנט, ואין להן בעיה להשקיע בחברות כאלה, גם בשביל לבצע רכישות". לדבריו, "מספר החברות הישראליות המספקות מוצר שלם העומד בזכות עצמו, ולא רק תוסף או מאפיין אחד של מוצר, הולך וגדל".
"כלכליסט" בדק אילו רכישות מקומיות כדאיות לשלוש ענקיות האינטרנט הישראליות, שהן בעלות מחזור ההכנסות המרשים ביותר מבין חברות הסטארט־אפ החדשות. לכל חברה שכזו מציע "כלכליסט" חברות ישראליות קטנות וצעירות, שיוכלו להשלים להן את החסר ולהוסיף עובדים מיומנים שיוכלו להפוך את הענקיות לגדולות עוד יותר.
Conduit: לא על הסרגל לבדו
קונדואיט הפכה לחברת האינטרנט הפרטית הגדולה בישראל בזכות סרגלי הכלים שאפשרו לאתרי התוכן לשמור על קשר עם הגולשים גם כשהם לא מבקרים באתר, אבל בעיקר להתחלק בהכנסות על כל רכישה שהם מבצעים כתוצאה מפעולה שביצעו באותו סרגל.
קונדואיט תרצה להמשיך ולחבב את סרגלי הכלים על הקהל שלה באמצעות שילוב אפליקציות ואפילו הוספת יישומי תקשורת כדי לחבר בין משתמשים אשר היום אינם יכולים לדבר זה עם זה כדי להגביר את הנאמנות לסרגל, אשר ממוצע ההסרה שלו ממועד ההתקנה בדרך כלל לא נמשך יותר משנה. קונדואיט רכשה את וויביה, חברת סרגלי כלים וירטואליים שלא דורשים הורדה למחשב, אך אינם רווחיים כמו סרגלי כלים רגילים.
בינתיים, חושבת קונדואיט גם על הצעד הבא: שוק הסלולרים והטאבלטים, שם סרגלי הכלים מאבדים מעט ממעמדם. בימים אלה נכנסת קונדואיט בגדול גם לתחום הסלולרי עם השקת מערכת המאפשרת למעשה לכל עסק או ארגון לכתוב אפליקציית מובייל ללא תשלום. בכך היא פונה לא רק לאתרי תוכן אלא גם לכל עסק שהוא המעוניין להקים אפליקציה משלו על גבי הדפדפן.
נקודת תורפה נוספת היא התלות של קונדואיט בשחקניות החיפוש הגדולות: מיקרוסופט בתוך ארה"ב וגוגל מחוץ לשטחיה, קונדואיט תצטרך לגוון את מקורות ההכנסה שלה וייתכן כי פלטפורמת המובייל תסייע לה בכך. ככל הידוע, קונדואיט מעוניינת כיום לבצע רכישה של רשת פרסום מפולח, פתרונות בילינג, או חברות בתחום הביג־דאטה.
אחת האפשרויות שמציע "כלכליסט" היא מיזוג בין קונדואיט ו־Wix. שתיהן משרתות עסקים, חולקות מאגר לקוחות דומה והגיעו לרמת בולטות בינלאומית מבין חברות האינטרנט הצעירות. מיזוג בין השתיים ייצור חברה ישראלית ששווה יותר ממיליארד דולר, עם מחזור הכנסות של מאות מיליוני דולרים בשנה, ויותר מאלף עובדים.
חברות מומלצות ל-Conduit:
Razoss
מוצר: סרגל כלים הניתן לעיצוב אישי
מנכ"ל: גלי רוס
עובדים: 5
נוסדה: 2008
גייסה: מיליוני דולרים בודדים
משקיעים: יוסי ורדי, גיגי לוי, רון צוקרמן, ג'י פקטור, ניסקו ורוני רוס
מה עושה החברה: רזוס הפכה את סרגל הכלים לפלטפורמה להפצת תכנים כגון טקסט, אפליקציות, משחקים, ווידג'טים ופורטלים. את סרגלי הכלים שלה ניתן לעצב בכל צורה ולשבץ בחלקים שונים של הדפדפן, כאשר חנות האפליקציות של רזוס ממליצה למשתמש על אפליקציות המתאימות להעדפותיו.
מדוע מתאימה ל־Conduit: רזוס מנסה לייחס לסרגל הכלים, אפליקציה שלא תמיד מתקבלת באהדה בכל מחשב, חוויית משתמש אישית יותר המותאמת יותר לטעם של המשתמש. עבור סרגלי הכלים, שאורך החיים הממוצע שלהם עד להסרתם עומד על כחצי שנה, מדובר בבשורה משמחת שאמורה להגביר את הנאמנות של הגולש למותג.
(הנתונים על Razoss באדיבות IVC)
Rounds
מוצר: ממשק שיחת וידיאו תוך אפשרות לשחק ולצפות בסרטונים
מנכ"ל: דני פישל
עובדים: 17
נוסדה: 2008
גייסה: 5.5 מיליון דולר
משקיעים: ורייזון, רודיום, זאבי ברגמן, טים דרייפר ואורי שנער
מה עושה החברה: ראונדס מאפשרת לגולשים לתקשר באמצעות שיחת וידיאו תוך הפעלת אפקטים שונים באמצעות מצלמת המחשב, וכן לצלם ולשתף תמונות ולשחק משחקים בזמן אמת.
מדוע מתאימה ל־Conduit: תאפשר למשתמשי הסרגלים לתקשר לראשונה זה עם זה, שילוב שיגביר את הוויראליות של סרגלי הכלים של קונדואיט וכן את נאמנות המשתמשים.
Waze: צריכה לנווט מול גוגל
תוכנת הניווט לנהגים Waze הפכה לאחת מתוכנות הניווט הפופולריות בישראל, ובעולם צברה כבר יותר מ־10 מיליון הורדות, בעיקר באירופה ובארה"ב. התוכנה מיצבה את עצמה מההתחלה כרשת חברתית לנהגים, המסייעים זה לזה על ידי התראה בפני כבישים עמוסים או פקקים, או על ידי "הלשנה" על ניידות משטרה באזור מסוים.
בשנתיים האחרונות היא חיזקה את כוחה בזירת תוכנות הניווט על ידי שיפור ממשק הניווט שלה שכיום אינו נופל מתוכנות הניווט בתשלום של המתחרות iGo או תוכנות הניווט של טלמאפ. התוכנה הישראלית, שכעת מעיזה להתחרות ראש בראש מול Google Maps, הפכה גם לחביבת המשקיעים, כאשר בתחילת הרבעון גייסה 30 מיליון דולר בסבב אחד ממשקיעי הצמרת.
גם Waze וגם Google Maps נמצאות כיום במירוץ לא רק על בכורה אלא גם על מודל הכנסות מבוסס. הרעיון קיים וברור: קופונים ומבצעים מבוססי מיקום ושיתוף רווחים עם חנות שביצעה עסקה שהלקוח ניווט אליה באמצעות התוכנה. אך בעוד שגוגל יושבת על פלטפורמת ה־Google Places הממקמת מיליוני עסקים ברחבי העולם, Waze חברה ל־Yelp האמריקאית, שירות מיקום ודירוג עסקים.
ב־Waze מתחילים לראות הכנסות, אך התחרות מול גוגל והפער בין כוחה הפיננסי של ענקית החיפוש לבין קופת המזומנים של החברה הישראלית מרתיעים בהחלט. עם זאת, Waze יודעת ששוק הפרסום הוא מכרה הזהב: אם אמריקאי ממוצע צופה בטלוויזיה 3.5 שעות ביום, שוק הפרסום הרלבנטי לו מגלגל 45 מיליארד דולר, והוא גם מבלה בממוצע בדרכים שעתיים ביום, שערו בנפשכם מה יהיו ערכו של שוק הפרסום לרכב בעוד כמה שנים.
חברה מומלצת ל-Waze:
iOnRoad, חברה־בת של Picitup
מוצר: אפליקציית iOnRoad מתריעה בפני נהיגה לא בטוחה
מנכ"ל: אלון עצמון
עובדים: 4
מיקום: רח' התעש, רמת גן
נוסדה: 2011
גייסה: מאות אלפי דולרים
משקיעים: הון עצמי
מה עושה החברה: iOnRoad היא אפליקציה ישראלית למדידת מרחקים בין מכוניות, שגרפה השנה הצלחה עם זכייתה בפרס בכנס האלקטרוניקה היוקרתי CES שיתקיים בינואר הקרוב בלאס וגאס, ובפרס אפליקציית החודש של הבלוג הפופולרי Gizmodo.
כדי להשתמש באפליקציה, שפותחה בחברת הסטארט־אפ הישראלית Picitup, יש להניח טלפון חכם על מתקן ה־GPS הנצמד לשמשת החלון הקדמי של המכונית. האפליקציה שרצה ברקע מחשבת את המרחק בין המכונית לבין מכוניות אחרות על הכביש, מזהה את הנתיב שעליו נוסע כל רכב, ויודעת להתריע על אי־שמירת מרחק מסוכנת.
התוכנה גם יודעת לקרוא SMS או דואר אלקטרוני שהתקבל, ובעתיד יושקו יכולות נוספות כגון התרעה על סטייה לא מתכוננת מהנתיב בקו הפרדה רצוף, ומעין "קופסה שחורה" - רישום הדרך שעברה המכונית לצורך תחקור במקרה של תאונה. בעתיד הרחוק יותר מתכננים ב־iOnRoad גם להשיק אפליקציית ניווט וקופונים, בדומה ל־Waze ול־Google Maps. החברה משתפת פעולה עם ענקית שבבי הסלולר קוואלקום וזמינה להורדה באנדרואיד בלבד, כאשר השקה לאייפון מתוכננת בשנה הבאה. iOnRoad צברה 120 אלף הורדות למכשירי אנדרואיד.
מדוע מתאימה ל־Waze: בעוד שהמתחרה הגדולה Google Maps ממוצבת כאפליקציית ניווט רגילה, Waze החלה כרשת חברתית לנהגים, שבה הנהגים משתפים את מצב הפקקים בכבישים, מתריעים בפני ניידות משטרה, ואפילו משתפים זה את זה במצב רוחם על הכביש. אפליקציית iOnRoad יכולה להוות תחליף למערכות החומרה היקרות המותקנות על הרכב המתריעות בפני סכנה על הכביש, כגון מערכות MobileEye, ולהוות מוצר משלים לתוכנת Waze הנוכחית, שתרצה לרכוש אותה כמה דקות לפני שהיא הופכת למתחרה ומשיקה אפליקציית ניווט משל עצמה.
Wix: לעבוד עם הגדולים
וויקס היא חברת אינטרנט ישראלית הפונה לכולם, לא רק לקומץ ארגונים גדולים כפי שעושות מרבית החברות הישראליות. הממשק שלה מאפשר לכל אחד לבנות ולעצב אתר אינטרנט איכותי משלו תוך כמה שעות, בלי להיות איש מקצוע או אפילו להבין במחשבים. קלות השימוש באתר מאפשרת לה לצבור יותר ממיליון משתמשים חדשים מדי חודש והכנסות של עשרות מיליוני דולרים.
וויקס הפכה פופולרית מאוד בקרב עסקים קטנים, בעיקר עצמאיים, כמו מאמני כושר, גרפיקאים, צלמים ומוזיקאים שפתחו לעצמם בעזרתה אתר אינטרנט מושקע לפרסום עבודותיהם ושירותים שהם מספקים. כיום ניתן להקים אתר וויקס בשפות אנגלית, צרפתית, ספרדית, פורטוגזית, גרמנית ופולנית, מה שמונע בינתיים מקהלים גדולים דוברי רוסית, סינית, יפנית, קוריאנית ודוברי שפות נוספות להתחבר אליה.
אף שהיא מאפשרת פלטפורמת מכירה וגבייה, וויקס טרם חדרה לשוק של השחקניות הגדולות, וארגון גדול עדיין לא יכול להרשות לעצמו להשתמש בשירותיה. וויקס מציעה יכולת לפתוח חנות וירטואלית אך חברות שירצו לחבר את האתר שלהן ליישומים כבדים יותר כגון מערכות CRM או ERP עדיין לא קיימות. גם עבור קהל לקוחותיה המקורי היא מעוניינת להרחיב את היצע השירותים ולהוסיף, למשל, חנויות וירטואליות או מערכת לקביעת פגישות. ובכל זאת, כבר כיום מאפשרת וויקס ללקוחותיה להראות נוכחות גם מחוץ למחשב האישי ומציעה את האפשרות לבנות דף פייסבוק או אפליקציית מובייל.
האתגר הגדול ביותר שבפניו עומדת וויקס הוא המעבר לשפת הפיתוח החדשה HTML5. לאחר שתמכה כל השנים בטכנולוגיית פלאש, נזקקת וויקס ללוות את לקוחותיה הקיימים במעבר לפורמט חדש, מעבר שיכריע עד כמה היא תוכל להצליח לא רק ביצירת אתרים במחשב האישי אלא גם בסמארטפונים ובטאבלטים.
חברות מומלצות ל-Wix:
zeZebra BeamFile
מוצר: תוכנה להעברת קובצי מדיה ללא תשלום
מנכ"ל: שרון שרייבר
עובדים: 8
נוסדה: 2010
גייסה: 1 מיליון דולר
משקיעים: גיזה, ירון אדלר ועודד פדרבוש
מה עושה החברה: ירון אדלר, לשעבר מנכ"ל אינקרדימייל, ושותפתו שרון שרייבר, יודעים דבר או שניים בממשק משתמש ובוויראליות. אינקרדימייל הפכה לתוסף פופולרי ליישומי דואר אלקטרוני, שיצאה להנפקה לפני כשלוש שנים. את הדבר הבא מתכנן אדלר דווקא בתחום העברות הקבצים. בימים אלה מריצים בחברה החדשה שלו את זזברה, יישום רשת המאפשר להעביר קבצים בנפח גבוה.
היישום, שנועד לשרת בעיקר צלמים וגרפיקאים בשלב הראשון, מאפשר להעביר בחינם קבצים כבדים, בניגוד לשירותים כגון YouSendIt או Dropbox המחייבים תשלום על שליחה של קובץ מעל נפח מסוים. את ההכנסות תיצור בעתיד זזברה על ידי חבירה ליישומים משלימים הקשורים בתמונות או גרפיקה כגון אוטוקאד, פוטושופ או פיקאסה, או על ידי שילוב מודעות פרסום או חלונית חיפוש של מנוע חיפוש.
מדוע מתאימה ל-Wix: זזברה פונה לאוכלוסייה המעבירה תמונות בנפח גבוה דרך האימייל ובקצב גבוה. עיקר המשתמשים הראשונים הם צלמים ואנשי גרפיקה, בעלי עסק קטן המעוניינים לקדמו באמצעות שליחת קבצים. גם ב־Wix פונים קודם כל לעסקים קטנים ובינוניים כגון מעצבים, גרפיקאים ומוזיקאים. מוצר משלים כגון תא אימייל עסקי המאפשר העברה של קבצים כבדים ללא תשלום עשוי לשרת אותם ולהגביר את הנאמנות למוצר של Wix.
WiseStamp
מוצר: חנות אפליקציות המשולבות בחשבון האימייל האישי
מנכ"ל: אורלי יצחקי
עובדים: 8
נוסדה: 2008
גייסה: פחות ממיליון דולר
משקיעים: פבריס גרינדה, אייל חלימי, סיימון גלפנד וקארים ברן
מה עושה החברה: מייסדי WiseStamp שמו לב לתופעה המצערת, שבעוד שהדפדפנים ואתרי האינטרנט הולכים ומשתכללים, חשבון האימייל האישי נותר סטטי. אותו דף לבן, אותן שורות למוען ולנמען, אותה חתימה משמימה. בחברה פיתחו תוסף המתלבש על הדואר היוצא בדואר האלקטרוני של גוגל, יאהו, הוטמייל ו־AOL, שהופך את החתימה האישית למסר דינמי שיכול להכיל את הסטטוס האחרון בפייסבוק, הציוץ מחשבון הטוויטר האישי או קישור לפוסט האחרון בבלוג. עסקים קטנים יכולים, למשל, להוסיף לחתימה את המוצר המומלץ ביותר למכירה באותו היום.
בטווח הארוך מעוניינת החברה להקים חנות אפליקציות שימוקמו בחתימה האישית באימייל, ושתהיה פתוחה למפתחים חיצוניים. כיום מפעילה החברה 40 אפליקציות בשיתוף עם ארגונים כמו WWF העולמי, ארגון הצדקה Charity: Water, והחברות Digg ,StumbleUpon ורשת אתרי העיצוב Etsy.
350 אלף בעלי חשבון אימייל משתמשים באפליקציה ושולחים איתה 15 מיליון אימיילים בחודש. מתוכם, אלפי משתמשים המשלמים על גרסת פרימיום לעסקים ומוציאים מכיסם 24 עד 72 דולר בשנה. בשנת 2012 צפויה וויזסטאמפ להפוך לרווחית.
מדוע מתאימה ל-Wix: כמו Wix, גם וויזסטאמפ פונה לעסקים קטנים ובינוניים, כגון מעצבים או צלמים, ומציעה להם אפליקציות לניהול המותג שלהם. Wix מאפשרת לאותם עסקים לנהל דף פייסבוק שיותאם לאתר האינטרנט שלהם ולאפליקציה הסלולרית שלהם. וויזסטאמפ תוכל להשלים את האסטרטגיה הזו על ידי הרחבת הנוכחות גם לאימייל.