אקזיט מתוזמן: מתי כדאי למכור סטארט-אפ, וכמה מרוויחים מזה?
מהנדס מבלארוס בחן שורה של חברות הייטק שנרכשו בשנים האחרונות. גזר הדין: אקזיט אחרי שנה וחצי משתלם - גם למשקיעים וגם לעובדים
בתעשיית ההון סיכון רווחת הסברה שאקזיט אחד טוב מפצה על הרבה חברות שלא מצליחות להביא תשואה. בדיקה עצמאית שערך מהנדס מבלארוס מנסה לשרטט קווים לדמותו של האקזיט המיוחל הזה, בין אם באמצעות הנפקה או באמצעות מכירת החברה.
המהנדס, אלכסנדר טולצ'ייקוב, ניתח נתונים המופיעים
לעומת זאת, משקיע אשר החברה שלו יצאה להנפקה רשם אמנם אחוזי רווח נמוכים יותר, אבל ההחזר הכספי היה גדול בהרבה. השווי הממוצע של חברה ביום הראשון להנפקתה עמד על 2.3 מיליארד דולר בממוצע, רווח של כ-303% ביחס להיקף גיוס ההון הממוצע.
הניתוח בדק גם באיזה שלב בחייהן חברות נמכרות במחיר הגבוה ביותר, וגילה שתי נקודות זמן מרכזיות: כעבור שנה וחצי מייסוד החברה, או כעבור שבע שנים. ייתכן שהדבר מעיד על כך שבמקרים מסוימים, קרן הון סיכון אשר תמכור חברה שנה וחצי לאחר הקמתה תוכל לחסוך לעצמה כסף רב ביחס למכירה מאוחרת יותר. עם זאת, ישנם כמובן הבדלים משמעותיים בין החברות והתעשיות השונות, וברור כי אין מדובר בהמלצה גורפת.
ומה עם הזווית של העובדים? כאשר נבדקו הסכומים שהמועסקים קיבלו לאחר אקזיטים, עולה שהם מרוויחים היטב כאשר החברה היא בת פחות משנתיים - או בת 4.5 שנים. לתשומת לב עובדי ההייטק הישראלים.