מס הנפקה: העובדים החדשים ירוויחו פחות מיציאת פייסבוק לבורסה
מארק צוקרברג ושאר ותיקי הרשת החברתית ייהנו משיעור מס נמוך על אחזקותיהם בחברה, אך מי שהצטרפו אחרי 2007 ישלמו 45%. ממצב זה סובלים גם עובדי חברות 2.0 אחרות שהונפקו, כמו גרופון וזינגה
בעיית העשירים באמריקה המשלמים שיעור מס נמוך ביחס למעמד הביניים עלתה לכותרת בחודשים האחרונים, לאחר שוורן באפט עצמו הודה ששיעור המס שהוא משלם נמוך משל המזכירה שלו. כעת מסתבר שהבעיה קיימת גם בעמק הסיליקון, ומעסיקה מאוד את עובדי פייסבוק.
לאחר ההנפקה המיוחלת של הרשת החברתית, ייאלצו העובדים שהצטרפו לחברה לאחר 2007 לשלם קרוב למחצית משווי הנתח שלהם במיסים. מדובר בשיעור שיהיה גבוה כמעט פי 2 משצפויים לשלם חבריהם העשירים יותר לעבודה, שהצטרפו לפייסבוק קודם לכן.
הסיבה לכך היא שמרבית העובדים החדשים יותר בפייסבוק מחזיקים ביחידות מניות חסומות (RSU), ולא במניות ממשיות. אותן יחידות יומרו למניות שישה חודשים לאחר ההנפקה, ובשלב זה המס שיוטל עליהן יהיה בהתאם לשיעור מס ההכנסה הרגיל - כך שהעובדים ולפיכך יצטרכו לשלם שיעור מס של 45% על האחזקות.
לעומת זאת, מייסד פייסבוק מארק צוקרברג, המחזיק ב-28.8% ממניות החברה, ישלם את שיעור המס המוטל על רווחי הון אם יחליט למכור את אחזקתו בחברה - כלומר, בין 20%-25%. "אי אפשר למצוא דוגמה טובה יותר למצב שנוצר מאשר צוקרברג. קרוב לוודאי שהוא ייהנה מטיפול המס הטוב ביותר מאשר כל אחד אחר בחברה שלו", מסביר עורך הדין אנטון ג'ונסון המתמחה בטיפול בחברות סטארט-אפ, בציינו כי שוויו של צוקרברג עשוי להגיע בעקבות ההנפקה ל-28 מיליארד דולר.
לא רק בפייסבוק
בעוד שאין סיבה לרחם יותר מדי על עובדי פייסבוק, שכן הם בכל זאת הצטרפו לאחת החברות המצליחות בתעשייה ולא לאלפי הסטארט-אפים הכושלים, מדובר בסוגיה המשפיעה על אלפי עובדים בחברות טכנולוגיה שהונפקו לאחרונה, כמו גרופון וזינגה.
תופעת חלוקת המניות החסומות הפכה להיות פופולארית בשנים האחרונות, לאחר שחברות רבות בעמק הסיליקון בחרו לדחות את ההנפקות הראשונות שלהן. על מנת לעשות זאת, הן נאלצו לעקוף חוק של רשות ני"ע עוד מתקופת השפל הגדול, שנועד במקור להגן על אנשים מביצוע השקעות גרועות בחברות פרטיות, שקשה להשיג עליהן מידע מדויק.
על פי החוק מ-1934 חברות בעלות למעלה מ-500 בעלי מניות חייבות לפרסם מידע על הביצועים הפיננסיים שלהן. אולם מכיוון שהחברות לרוב מעדיפות שלא לחלוק מידע רגיש, הן שומרות על מספר נמוך של מחזיקי מניות רשמיים, ומנפיקות לעובדים יחידות מניות חסומות - מה שיוצר את בעיית המס. תרגיל מסוג זה שניסתה פייסבוק לבצע נכשל בשנה שעברה, וזה היה אחד הגורמים שדחפו אותה להנפקה.