מיקרוסופט רוצה לוותר על פריימסנס
הכנסות של 200 מיליון דולר בשנה וחצי לא מנעו מפריימסנס הישראלית לשלוח אתמול 50 מתוך 190 עובדים הביתה. מאחורי הקלעים: מיקרוסופט מנסה לפתח טכנולוגיה שתחליף את השבב הישראלי בלב מערכת הקינקט. את המחיר משלמים העובדים
זה יכול לקרות גם לחברות הסטארט־אפ המבטיחות ביותר. חברת פריימסנס (Primesense), יצרנית חיישני התנועה של מערכת הקינקט המצליחה של מיקרוסופט, מפטרת 50 מתוך 190 עובדיה, מעט יותר מרבע מעובדיה. 45 מתוך המפוטרים הם ישראלים, והשאר פרוסים במשרדי החברה בעולם. אתמול התקיים הליך שימוע לאותם עובדים ובהמשך השבוע הם צפויים לקבל מכתבי פיטורים. הליך הפיטורים מתפרס על פני כל המחלקות, אך מרבית המפוטרים הם ממחלקת הפיתוח של החברה. מקורב לחברה מסר ל"כלכליסט" כי חלק מהעובדים ידעו על הכוונה לעשות קיצוצים זה תקופה, אך המועד, שבועות ספורים לפני חג הפסח, הפתיע אותם.
"פריימסנס היא חברה רווחית מ־2010 ויש לה תזרים מזומנים חיובי שלא היה מבייש חברה ציבורית, אבל אין כל
הבטחה שנמשיך להיות כך גם בשנה הבאה", אמר מנכ"ל החברה ינון ברכה בשיחה. "התחושה היא כמובן לא נעימה, כמנכ"ל אתה צריך לקחת אחריות ולקבל החלטות שנוגעות לעובדים ולמשפחותיהם".
ככל הנראה, המשבר הכלכלי הצפוי בעולם האלקטרוניקה בכלל והגיימינג בפרט הוא שהוביל להחלטה, יחד עם שינוי בהיקף ההזמנות של מיקרוסופט, מתוך רצון של האחרונה להתאים בין מלאי המוצרים למכירות.
הכנסות מיקרוסופט ממכירת מכשירי האקסבוקס במחצית השנה האחרונה הגיעו ל 430 מיליון דולר, 8% עלייה ביחס למחצית השנה שלפניה. עם זאת, מיקרוסופט דיווחה על ירידה במכירות יחידות קינקט הנמכות בנפרד ועל ירידה במכירות משחקי וידיאו, אך לא פירטה את שיעור הירידה. ככל הנראה, שחרור משחקים כגון HALO גרמו לעלייה במכירת האקסבוקס, אך לא לעלייה מקבילה במכירת הקינקט, כיוון שאין צורך בו במשחק שכזה.
"בהמשך להאטה בשוק מוצרי האלקטרוניקה, שהחל ב־2011, גם בשנה הקרובה אנו רואים האטה בהוצאות הצרכנים. קחו לדוגמה את סמסונג ששוקלת לאחרונה להיפרד מעסקי ה־LCD שלה. אז אם חברה גדולה כמותה מבצעת החלטה שכזו, מה יגידו אזובי הקיר, חברות קטנות ממנה? בשוק דובי, יצרניות האלקטרוניקה לא הולכות על חידושים משמעותיים, וזה חייב אותנו לבחון מחדש את האסטרטגיה שלנו. אין כל הבטחה שנמשיך להיות רווחיים, ולאף חברה פרטית אין רישיון לשרוף כסף", אומר ברכה.
הרומן שיסתיים בקול ענות חלושה?
סיפורה של חברת פריימסנס מוכיח כי לכל סיפור הצלחה יש זמן קצוב. ואכן, פריימסנס עומדת כעת בפני צומת דרכים חשוב שיכריע את גורלה. אתר PC מגזין חשף לאחרונה כי הלקוחה הגדולה והמשמעותית ביותר שלה, מיקרוסופט, מפתחת תחליף לשבב החישה התלת־ממדי של החברה הישראלית.
מקורות בתעשייה אישרו את הידיעה ל"כלכליסט", אך הוסיפו כי עד שיסתיים הפיתוח לא ניתן יהיה לדעת אם ומתי תחדל מיקרוסופט מהתקשרות עם פריימסנס. אמנם פריימסנס כבר הבטיחה את מקומה בתוך מכשירי הקינקט בשנתיים הקרובות, אולם על התקשרותה עם מיקרוסופט החל ב־2014 מרחף סימן שאלה מהותי.
השותפות בין פריימסנס למיקרוסופט מגיעה אחורה עד 2006, אז החלו השתיים לעבוד על ממשק מהפכני שכונה תחילה Natal, חיישן תנועה תלת־ממדי שיהפוך את הגוף האנושי לשלט או לג'ויסטיק מהלך, אם תרצו. במשך ארבע שנים עבדה פריימסנס באופן צמוד עם חטיבת החומרה של קונסולת המשחקים של מיקרוסופט - Xbox - שבראשה עמד הישראלי אילן שפילינגר. למעשה, עם הקמתה פנתה פריימסנס לכל שלוש השחקניות המובילות בעולם הגיימינג: מיקרוסופט, סוני ונינטנדו, אך התהליך הבשיל עם מיקרוסופט, שגם דרשה בלעדיות על הטכנולוגיה הזו בשוק הקונסולות.
בתחילת 2010 פריימסנס הודיעה רשמית: החברה פיתחה את הטכנולוגיה העומדת בבסיס המוצר. לפי השותפות בין מיקרוסופט לפריימסנס, האחרונה תקבל מראש את התשלום על כל הזמנה של שבבים שמבצעת מיקרוסופט בכל סדרת ייצור. לפי ההערכה, עלות כל שבב שכזה למיקרוסופט נעה בין 10 ל־20 דולר, וכך ניתן להעריך כי הכנסותיה של פריימסנס מאז השקת הקינקט בנובמבר 2010 הגיעו לכ־200 מיליון דולר לפחות. ההצלחה המסחררת נבעה בין היתר מהעובדה שהקינקט נודע כחיישן התנועה האיכותי ביותר בשוק, שבין יכולותיו לא רק קליטת תנועות הגוף, אלא גם זיהוי פנים וזיהוי הבעות פנים. המתחרים בו, כגון בקר התנועה של סוני, ה־Move או ה־EyeToy, לא הגיעו לביצועים החזקים של פריימסנס ובטח שלא זכו להצלחה דומה.
המנכ"ל ברכה ציין את הישגי החברה בהודעה על הפיטורים: "הצלחנו לממש את החזון של פריימסנס מאז הקמתה ולהביא את חיישן התנועה שלה לקרוב ל־20 מיליון יחידות קינקט שנמכרו עד כה. המאזן שלנו חיובי, יש לנו יתרת מזומנים משמעותית, ויש לנו לקוחות חדשים שלצערי אינני יכול לספר מיהם, היות שמאז שיתוף הפעולה שלנו עם מיקרוסופט אנחנו מקבלים פניות מהמון חברות".
מתחרים, גם ישראלים, עם פתרונות טובים
פתרונות מתחרים המזנבים בפריימסנס קיימים כבר כיום בשוק, ובאופן מפתיע, רבות מהחברות ישראליות. XTR הישראלית, מסוגלת, בניגוד לפריימסנס, להגיע גם למכשירי סלולר, טאבלטים ומחשבים ניידים. בניגוד לשבב של פריימסנס, אשר יחד עם תוכנה עלותו מגיעה לכ־20־30 דולר, עלות התוכנה של XTR ליצרן עומדת על דולרים בודדים. בניגוד
לפריימסנס שדורשת מצלמה תלת מימדית בעלות של 50 דולר, חברות כמו XTR מסתפקות במצלמות רשת דו-מימדיות קיימות והתוכנה שלה עולה ליצרן דולרים בודדים בלבד. חברות אחרות שפיתחו חיישני תנועה למצלמות דו מימדיות הן Pointgrab ו־Eyesight שפיתחו תוכנה לזיהוי תנועה לטווח קצר בלבד ועוסקת בניתוח תנועה דו מימדי ועוסקת בהפעלה של ממשקים פשוטים כגון הפעלת תפריטים על גבי הסלולר או הטלוויזיה, להחליף ערוצים או לקבל שיחות.
במקביל מפתחת אינטל התקן דמוי־פריימסנס במעבדות אינויז'ן אותן רכשה לאחרונה ביוקנעם, ומפעילה את חברת "עומק אינטרקטיב", גם היא ישראלית, המספקת את תוכנת ה"מוח" שמאחורי החיישן של אינויז'ן. כמו פריימסנס, גם התוכנה של עומק מסוגלת לפעול רק על מצלמות תלת־מימדיות והיא אינה פעילה במצלמות דו־ממדיות כגון מצלמות רשת או טלפון סלולרי. מולי אדן, סגן נשיא בכיר באינטל העולמית, חוזר בימים אלה לישראל בכדי לנהל, בין השאר, את פעילות הפיתוח של "הקינקט" של אינטל.
ברכה טוען כי פריימסנס תבצע שינוי ממיקוד במוצרים הנמכרים לצרכן הפרטי (כגון ממירים לטלוויזיה או מחשבים ניידים) לשוק של הלקוחות הארגוניים. "השקנו באמצעות מפתחים חיצוניים אפליקציות מבוססות קינקט, כמו 'חדר הלבשה וירטואלי' שבו ניתן באמצעות הקינקט למדוד בגדים וירטואליים לפני שלובשים אותם. מוצר כזה יכול להתאים למכירה לחנויות בגדים או קניונים".
הקינקט במוקד של כל תחומי השימוש
העובדה שהקינקט וקונסולת ה־Xbox הולכים והופכים מרכזיים יותר בעתידה של מיקרוסופט יצרה בעיה עבור פריימסנס. הקינקט בפרט הולך ומקבל מעמד באסטרטגיה החדשה של מיקרוסופט להפוך למובילת השוק בחיישני תנועות - לא רק בהפעלת קונסולת משחקים, אלא כמעט לכל שימוש: מהפעלת הטלוויזיה בבית ועד המחשב האישי. מיקרוסופט כבר הכריזה על כוונתה לשלב את הקינקט בתוך מחשבים ניידים המבוססים על מערכת ההפעלה החדשה שלה, ווינדוס 8. שילוב שכזה יאפשר לא רק הפעלת המחשב באמצעות תנועות ופקודות קוליות, אלא גם יהפוך לחלק ממערכת אבטחת המידע - עם זיהוי פנים כתחליף לסיסמאות.
אתר The Daily כבר הכריז על כוונה לשלב את מצלמות הקינקט במחשבים הניידים של אסוס, הכרזה שלא קיבלה אישור. הכוונה היא להפוך כל מחשב של החברה לחיישן תנועה בפני עצמו, אלא שסביר כי הטכנולוגיה של פריימסנס, הדורשת מצלמה תלת־ממדית ייחודית, לא תעשה את דרכה לשם.
עם זאת, כבר בשנה שעברה הציגה אסוס שיתוף פעולה עם פריימסנס לשילוב הטכנולוגיה שלה דווקא בסטרימרים מתוצרתה. מאז השקת הקינקט לא השכילה פריימסנס להשיק מוצרים חדשים הנמכרים בחנויות, למעט השקה אחת בשבוע הבא, אז תשיק אסוס את הסטרימר WAVI Xtion, המאפשר לגשת לסרטים ולתמונות מהמחשב האישי דרך הטלוויזיה באופן אלחוטי ובאמצעות תנועות ידיים בלבד, שפותח במשותף עם החברה הישראלית. ברכה מבטיח שיתופי פעולה נוספים שבינתיים אין הוא יכול לחשוף.
הטכנולוגיה הזו כל כך חשובה למיקרוסופט עד שהיא רכשה כמה חברות בתחום החישה התלת־ממדית. לפי ההערכה, גם פריימסנס קיבלה הצעה שכזו, אך סירבה מתוך כוונה לספק את הטכנולוגיה שלה לשווקים אחרים ולהפוך לחברה גדולה יותר מכפי שהיא היתה יכולה להיות לו היתה נמכרת. בנובמבר 2010, שבוע בלבד לפני ההשקה הגדולה של
הקינקט, רכשה מיקרוסופט את מה שנחשב כיום לאב־טיפוס של תחליף הפריימסנס: חברת קנסטה הקנדית, בסכום לא ידוע. וזה עוד מבלי להזכיר את טכנולוגיית תלת־המימד שהגיעה למיקרוסופט עם רכישת המתחרה הישראלית לשעבר של פריימסנס, החברה הוותיקה מיקנעם 3DV. לפי ההערכה, הפטנטים והמהנדסים של 3DV לא היו מעורבים במערכת הקינקט המקורית, אך הפטנטים שלהם דווקא מעורבים בפיתוח הקינקט החדש של מיקרוסופט.
בתגובה לכתבה אמר ברכה ל"כלכליסט": "אנחנו מאמינים בלהביא את הטכנולוגיה של פריימסנס לתחומים חדשים, זה פשוט קורה לאט משחשבנו. ביצענו התאמות ונדאג לכך שכל מכשיר יוכל להבין את המשתמשים. במשך שנים אולפנו על להתכופף לעבר המכשירים שלנו, אבל אין סיבה שהם לא יבינו אותנו".