ולנו יש פלאפל
סטארט-אפ בדאון טאון: עיריית ניו יורק מרשתת את העיר ב-WiFi ומייקל בלומברג מקדם בטוויטר אפליקציות שפותחו בעיר. ובישראל? חזון הממשל הפתוח עדיין רחוק ממימוש
במסדרון הארוך והחשוך, בדרך לשירותים, פתאום הבנתי שהאיש שצועד בנחישות לפניי הוא מייקל בלומברג, ראש עיריית ניו יורק. רק ירד מהבמה בכנס של טק־קראנץ', לאחר שהכריז על הפיכת ניו יורק למרכז דיגיטלי והזמין את יזמי העולם לסייע בחזון העיר הפתוחה, וכבר הוא רץ כאחרון האדם לרוקן את השלפוחית. כששאון הקהל עוד נשמע מאחורינו צמצמתי את המרחק בינינו, תוהה אם זו ההזדמנות שלי להציג את עצמי ולדבר איתו. מצד שני, מה, להטריד אותו בדרך לנוחיות?
בעודי מתחבט נעמד לידי בלומברג במשתנה, כשמאבטח משקיף על שנינו מאחור. היה קצת קשה לשחרר את השלפוחית ככה: ניצבנו בשתיקה זה ליד זה, שני אנשים לא קשורים כביכול, מצד אחד מיליארדר ואיש הממסד הניו יורקי ומצד שני יזם טכנולוגיה פוחז שרק הגיע לעיר. נדמה היה לי שהוא מביט בי לרגע - יכול להיות שהוא עדיין היה מסונוור מאורות הבמה - וכל מה שיצא לי היה "נייס וואן'". בלומברג חייך בנימוס מבעד לשכבת המייק אפ, ואני רציתי לקבור את עצמי כשהבנתי שאני אולי התכוונתי לנאום, אבל ייתכן שהוא הבין את המשפט הזה קצת אחרת לאור העובדה שהוא נאמר על ידי גבר זר בשירותים ציבוריים.
סוגרים את הפער
מייקל בלומברג. לתת פייט לעמק הסיליקון צילום: בלומברג
כשבלומברג נכנס לתפקיד ב־2001 היתה ניו יורק מעצמה בתחומים רבים - בהם מסחר, פרסום ובנקאות - אך בתחום הדיגיטל היא פיגרה מאחור. לפני שנה הכריז ראש העיר מלחמה על ההגמוניה של החוף המערבי וקליפורניה, ובמטרה להפוך את ניו יורק לעמק הסיליקון של האיסט קוסט מינה את רייצ'ל שטרן, יזמית מנוסה, לתפקיד חדש: מנהלת הדיגיטל הראשית של ניו יורק. יחד, השניים האלה החלו לחפור את העיר מלמטה, אך במקום להקים רכבת תחתית הם חפרו תעלות וירטואליות ותפיסתיות חדשות.
הדבר הראשון שבלומברג ושטרן עשו היה לפתוח את כל המידע של העיר בפני מפתחי רשת. כך לדוגמה, הרכבת התחתית לא פיתחה אפליקציה משלה, ובמקום זה החלה להזרים את כל המידע על תנועת הרכבות בזמן אמת לכל מי שרוצה. כתוצאה מכך יצרו מפתחים פרטיים שלל אפליקציות יצירתיות, חכמות וחינמיות, שמאפשרות לי לדעת מתי הרכבת הבאה מגיעה ליוניון סקוור.
הרעיון הזה הרבה יותר גדול מאפליקציה כזו או אחרת: זוהי תפיסת שלטון פתוחה. לפי ד"ר תהילה שוורץ־אלטשולר, שפרסמה מחקר על מדיניות ממשל פתוח בישראל בעידן הדיגיטלי, הצהרת "ממשל פתוח" של אובמה היא רגע מכונן בהיסטוריה של הממשל הפתוח. בהצהרה ההיא נרקמו שלושה עקרונות בסיסיים, שלאחר מכן זכו לאזכורים רבים במסמכי המדיניות: שקיפות, השתתפות ציבורית ושיתוף פעולה.
קהילת הגיקים והמפתחים לא נשארה אדישה לידו המושטת של הממשל, יד שגם מחביאה מאחוריה לא מעט כסף: תקציב המחשוב של ארצות הברית עומד על כ־172 מיליארד דולר בשנה. אפל, רק לשם ההשוואה, חילקה בשנה האחרונה 2 מיליארד דולר "בלבד" למפתחי אפליקציות.
נשארנו מאחור
ואכן, מציאות חדשה נולדה בניו יורק - כזו שיוצרת, בין השאר, גם מפגשים לא צפויים בשירותים. חברות טכנולוגיה רבות נענו לקריאה של בלומברג והחלו לעבור לעיר, בהן פייסבוק, גוגל, יילפ וטוויטר, שפתחו כולן השנה משרדים בעיר והביאו איתן אלפי משרות למהנדסים. קמפוס טכנולוגי חדש נבנה באי רוזוולט (בשיתוף הטכניון), 200 מנהלי מדיה חברתית הוכשרו כדי לתמוך בקשר עם האזרח ברשתות החברתיות, ובלומברג גם הכריז על פתיחת גישה לאינטרנט אלחוטי חינמי בכל חלקי העיר בתוך שלוש שנים, כולל בתחנות הסאבווי. הוא עצמו מתנסה פעם בשבוע באפליקציה או באתר שפותחו על ידי חברה מקומית, ולאחר מכן מצייץ את רשמיו ל־230 אלף העוקבים שלו בטוויטר.
כל ההתפתחות המדהימה הזו בעיר לא היתה מתרחשת ללא רייצ'ל שטרן, מנהלת הדיגיטל, שנראית כמו אנטי־תזה לפקיד ממשלתי. היא יפהפייה בת 20 וכמה, שבקלות היתה יכולה להיות דוגמנית אך כבר הספיקה לעמוד מאחורי כמה סטארט־אפים מצליחים. ביומה הראשון בתפקיד היא הצהירה שמטרתה היא "לעזור לעיר המדהימה ביותר בעולם להפוך לעיר החדשנית ביותר באמצעות שימוש בטכנולוגיות האינטרנט" - ובינתיים נראה שהיא עומדת יפה במשימה.
בשבוע שעבר, למשל, היא השיקה בעמוד הפייסבוק האישי שלה - שלו יש יותר מ־90 אלף עוקבים נלהבים - אפליקציה של מחלקת הבריאות של העיר. זה אולי לא נשמע מסעיר, אבל האפליקציה, שמציגה את כל מסעדות העיר לפי דירוג רמת הניקיון בהן, סייעה לי למצוא לראשונה מסעדה סינית נורמלית בצ'יינה טאון, עם אוכל אותנטי, ולא לחבק את האסלה למחרת.
בשעה שבלומברג וארצות הברית כולה שועטים קדימה, המחקר של ד"ר שוורץ־אלטשולר, שהוא חשוב וראשון מסוגו, מראה איך דווקא ישראל, אומת הסטארט־אפ, נשארת מאחור בכל הנוגע להפיכת השלטון לזמין ודיגיטלי. ישראל חייבת מנהל דיגיטל ראשי, מישהו או מישהי כמו רייצ'ל, שבא מעולם היזמות, חי את האינטרנט ויוכל להוביל את השירותים האלו. לא במשמעות הישראלית, שדומה יותר למקום שבו פגשתי את ראש העיר, אלא שירותים אמיתיים.
טייק אווי
1. הטכנולוגיה כבר ערערה את תעשיית הבידור. כעת הגיע גם תור הממשל
2. אפילו מקום אפרורי כמו מחלקת הבריאות יכול לייצר כלי שיאתר את המסעדה הכי טובה בצ'יינה טאון
3. הכן מראש משפט אינטליגנטי למקרה שתפגוש מישהו חשוב בשירותים
הכותב הוא מייסד ומנכ"ל FanGager הפועלת מניו יורק, שפיתחה טכנולוגיה המאפשרת למותגים לנהל את המעריצים שלהם בפייסבוק ובטוויטר.