הישראלי שמארגן מחדש את הרפואה האמריקאית
אחרי האקזיט לקודאק, קובי מרגולין פונה לשוק הבריאות בארה"ב: הסטארט-אפ שלו מפתח טכנולוגיה למדידת ביצועי רופאים ומרפאות. ממושבו באטלנטה מייסד קליניג'נס מסביר איך מקשרים בין אלפי ספקי בריאות במערכת מפוזרת שהופרטה לחלוטין
לקובי מרגולין, אחד ממייסדי חברת ההדמיה הישראלית אלגוטק - שנמכרה בעשור שעבר לקודאק תמורת 50 מיליון דולר - אין התנגדות להיקרא ישראלי לשעבר. הוא מתגורר כבר 13 שנה באטלנטה שבמדינת ג'ורג'יה ומרוצה מההחלטה להקים את הסטארט־אפ החדש שלו, קליניג'נס (Clinigence), דווקא בחממה המגוננת של אוניברסיטת ג'ורג'יה טק - המכון הטכנולוגי היוקרתי ביותר במדינות הדרום.
קליניג'נס מספקת באמצעות טכנולוגיית ענן תוכנה למרפאות, רופאי משפחה, רופאי ילדים ורופאי נשים המאפשרת להם להשוות את ביצועי הרופאים לפי מדדים אחידים. טבלה מפורטת בודקת את ביצועיו של רופא בודד, עוקבת אחר כל סדר הפעולות שעליו לבצע כדי להתמודד עם מחלות כרוניות, כמו סוכרת, ומתעדת אותן ואת תוצאות הטיפול.
מערכת מופרטת
וכך, אף שהוא מציג את עצמו כישראלי בפני עובדיו, מרגולין מספר כי חשוב לו לפעול מארה"ב - לאו דווקא בשל הנוחות אלא בשל יכולתו לחולל מהפכה אמיתית בענף הבריאות האמריקאי, המצוי בטירוף מערכות.
אף שעשרות מיליוני אמריקאים סובלים ממחלות כרוניות, ארה"ב היא המדינה המערבית היחידה בעולם שאין לה מערכת בריאות אחת המארגנת את כל קופות החולים וחברות הביטוח הרפואי, ומעניקה טיפול לכל אזרחיה. מערכת הבריאות שלה מופרטת לחלוטין ומפוזרת בין אלפי חברות ביטוח ועשרות אלפי מרפאות פרטיות, שאין כל קשר ביניהן.
כדי לקבל טיפול, האזרח האמריקאי תלוי במקום עבודתו ובביטוח הפרטי שלו, שעלותו מגיעה לעשרות אלפי דולרים בשנה, וכאשר הוא עוזב את מקום עבודתו, הוא מאבד את ביטוח הבריאות שלו ללא כל אפשרויות צבירה של זכויות. מכיוון שמדובר במגזר פרטי לחלוטין, הוא פועל לפי שיקולים כלכליים גרידא והתוצאה היא עלויות גבוהות מאוד עבור המבוטחים ואנשים רבים שאינם יכולים להרשות לעצמם ביטוח רפואי. כ־50 מיליון אמריקאים - או 16% מאוכלוסיית המדינה - אינם מצויים במסגרת ביטוח כלשהי.
מרגולין הוא במקור מומחה לאלקטרוניקה והדמיה רפואית, וגם לאחר שמכר ועזב את אלגוטק הקים בג'ורג'יה טק את חברת אקסלרד המספקת שירותים רפואיים לרדיולוגים. אך מערכת הבחירות ב־2008, שסבבה בין השאר סביב הביטוח הרפואי בארה"ב עם התחרות הגוברת בשוק ההדמיה, הביאה אותו להקים את קליניג'נס.
התוכנה של מרגולין מאפשרת לבצע השוואה בין רופאים שונים באותה מרפאה, בין מרפאות או בין אזורים שונים, באופן שבו הם מטפלים לפי הכללים במחלות שונות ובתוצאת הטיפול. התוכנה יכולה, למשל, להצביע על רופא או על מרפאה המתרשלים במתן חיסונים לילדים אך מצטיינים בטיפול בסוכרת מבוגרים, או להכריע מספרית בשאלה אם שיטת טיפול מסוימת המופעלת במרפאה אחת יעילה יותר לטיפול במחלות לב כרוניות משיטת טיפול מתחרה המיושמת במרפאה אחרת.
"לא היה כאן טיפול מונע"
המערכת של קליניג'נס מסוגלת לאסוף מיליוני נתונים ממקורות שונים ולעבדם בו־זמנית ויכולה, למשל, לקבוע באופן מדויק את תפוצת המחלות הכרוניות באזורים שונים של ארה"ב. קליניג'נס נוסדה רק לפני שנתיים והשיקה את התוכנה שלה לאחרונה, וכיום היא מותקנת ב־30 מרפאות שונות במדינה.
"בגלל ההפרטה במערכת הבריאות האמריקאית ושיטת התשלום לפי טיפול, לא היתה כאן גישה מערכתית לטיפול במחלות כרוניות מתמשכות ולא היה טיפול מונע", אומר מרגולין ל"כלכליסט". "בישראל, קופות החולים מקבלות תשלום קבוע לפי חולה ומרבית עלויות הטיפול בו נופלות עליהן, לכן יש להן אינטרס להקטין את העלויות ולמנוע מראש הידרדרות במצב החולה.
"כך, התמקדנו בשוק המרפאות השכונתיות המעסיקות את רופאי המשפחה (Primary Care), מאחר שחלק גדול מהפעילות בארה"ב להקטנת עלויות בתחום זה נמצאות שם, כמו גם המאמץ למניעת הידרדרות מצבו של החולה".
מרגולין אינו מאמין בסוציאליזציה של מערכת הבריאות האמריקאית. הוא סבור כי הבעיה נעוצה במחסור ברגולציה. "ב־20 השנים האחרונות מערכת הבריאות התפתחה ללא הכוונה, והתמריצים הכלכליים הופנו לניפוח עלויות", הוא אומר. "מבחינתך כשחקן במערכת מופרטת, ככל שהאזרחים מוציאים יותר על רפואה, מצבך טוב יותר מכיוון שהעוגה גדולה יותר".
אפשרות לעשות שינוי
פרופ' מארק בראונשטיין, מומחה למערכות בריאות בג'ורג'יה טק ויועץ בכיר לממשל ולבנקי השקעות בתחום מערכות המידע הרפואיות, טוען כי המערכת של קליניג'נס עשויה לשנות מן הקצה אל הקצה את מערכת הבריאות בארה"ב.
"מערכת הבריאות בארה"ב לא מאפשרת לבחור את הטובים באמת. היא מבוססת על מחיר ועל זמינות, והמערכת של קובי תאפשר לראשונה גם לבדוק מיהם המרפאות והרופאים היעילים ביותר, ובו־זמנית לנהל אוכלוסיות גדולות של חולים, למנוע התקדמות של מחלות בקרב חולים כרוניים והכל במערכת אחידה שמאפשרת לראשונה תקשורת בין מערכות קטנות רבות שלא מתקשרות ביומיום".
בקליניג'נס, שגייסה עד כה 750 אלף דולר מכספו של מרגולין ומשקיעים פרטיים נוספים מישראל, מועסקים שבעה עובדים. אף שכל משקיעיו של מרגולין הם ישראלים, חלקם חבריו עוד מתקופת אלגוטק. עבורו, אטלנטה היא המקום להתחיל בו את המהפכה במערכת הבריאות האמריקאית החולה.
"האקלים של הדרום מתאים לישראלים", הוא אומר. "אטלנטה היא עיר קוסמופוליטית שקל לה לקבל ישראלים, והיא בוודאי נוחה יותר מבחינת עלות המחיה ביחס ליעדים ישראליים מועדפים אחרים כמו בוסטון, ניו יורק או עמק הסיליקון".