הנפקה רועשת: פייסבוק מאותתת למשקיעים
בניגוד לכלל שלפיו לפני היציאה לבורסה החברות שומרות על פרופיל נמוך, פייסבוק לא נחה בשבועות האחרונים. חנות האפליקציות, סטטוסים בתשלום, הצגת פרסומות מחוץ לאתר וריבוי רכישות יכולים להצביע על כיווני הרשת לאחר ההנפקה
כל חברה שנערכת להנפקה מכירה את הכללים - בשבועות שלפני תחילת המסחר בבורסה שומרים על דממה. על פי כללי רשות ני"ע, החברות חייבות להוריד פרופיל ב"תקופה השקטה" שקודמת להנפקה, ומי שעוברת על הכללים עלולה לספוג קנס או לקבל על עצמה סנקציה של דחיית ההנפקה.המטרה של "התקופה השקטה" היא למנוע מחברות לשכנע משקיעים לקנות את המניה בעזרת פרסומים שונים, כמו ראיונות שבהם יפזרו בכירי החברה הבטחות או הכרזות של החברה.
במקרה של פייסבוק נראה כאילו הכללים התכופפו, או שהחברה מצאה דרכים לעקוף את המגבלות. בחלק מהמקרים מדובר במהלכים עסקיים סטנדרטיים - גם אם היא לקראת הנפקה, פייסבוק צריכה להמשיך לעבוד. אבל יש גם מהלכים שנראים כמו קריצה רבת־משמעות למשקיעים: תראו עד כמה החברה יכולה עוד להמשיך ולצמוח, ולמצוא מקורות הכנסה נוספים.
חנות אפליקציות בדרך לטלפון משלה
בסוף השבוע הכריזה פייסבוק על השקת חנות אפליקציות, שלכאורה רק תציג המלצות על אפליקציות ותפנה את הגולשים אל החנויות של גוגל ושל אפל. אבל פייסבוק מציעה גם תוכנית בטא למפתחים, שבמסגרתה ניתן יהיה למכור אפליקציות דרך הרשת החברתית. מפתחים יוכלו להציע בחנות אפליקציות פייסבוק או כאלה שמתחברות לפייסבוק, בין אם הן מיועדות לאנדרואיד, מערכת iOS או זמינות ברשת, ללא הורדה.
יש מי שרואים בחנות תשובה לניסיון של זינגה להפחית את התלות שלה בפייסבוק: מפתחת המשחקים השיקה לאחרונה פלטפורמה למשחקים ואפליקציות באתר שלה, שכרגע עדיין מחוברת לרשת החברתית, אבל ברור שזינגה רוצה להיות עצמאית יותר. גם פייסבוק לא יכולה להרשות לעצמה להמשיך את התלות בזינגה - בשנה שעברה 19% מהכנסות הרשת החברתית הגיעו מזינגה וברבעון הראשון השנה ירד היחס הזה ל־15%.
החנות מהווה גם צעד נוסף של פייסבוק בתחום שבו היא נחשבת לחלשה יחסית, תחום המובייל. הרשת החברתית יכולה לגזור קופון ממכירת אפליקציות דרכה וכך להוסיף לעצמה ערוץ הכנסות חדש.
בנוסף, החנות יכולה להיות רמז לתוכנית של פייסבוק להשיק טלפון משלה. בחודשים האחרונים היו דיווחים אחדים על כך שהרשת החברתית מפתחת יחד עם HTC טלפון, ומקורות שונים אישרו את התוכנית לבלוגי הטכנולוגיה טק קראנץ' ו־AllThingsD. אם פייסבוק אכן מפתחת טלפון, פתיחת חנות אפליקציות משלה היא צעד מתבקש.
השלמת הכנסה בסטטוסים
בנוסף לניסיון להגדיל את ההכנסות באמצעות מכירת אפליקציות, מנסה הרשת להרוויח מאחד השימושים הנפוצים ביותר שלה: הסטטוסים. כמה גולשים קיבלו בימים האחרונים הצעה חדשה מהרשת החברתית - אם תשלמו נדאג שהחברים שלכם יראו את הפוסט שפרסמתם. בפייסבוק אישרו את המידע בתגובה לפניות של בלוגים טכנולוגיים, ואמרו כי החברה בודקת באופן שוטף שינויים שונים.
פייסבוק עדיין בוחנת את האפשרויות: חלק מהגולשים קיבלו הצעה לקדם סטטוס או פוסט ללא תשלום, רק כדי לראות אם יש עניין בהצעה כזו. אחרים קיבלו הצעות ברמות מחיר שונות, למשל 2 דולרים לקידום סטטוס. בדיקות כבר הראו שלא כל החברים נחשפים לסטטוסים שכותבים משתמשים בפייסבוק: כשלכל אחד יש עשרות או מאות חברים, ועוד עדכונים שוטפים מעמודים של חברות או אתרים, חלק מהמידע נבלע ברעש הכללי.
ההצעה של פייסבוק לא נועדה בהכרח לתת יתרון לא הוגן לעשירים. יש מקרים שבהם פוסט מסוים הוא דחוף וחשוב במיוחד - בעל חיים שאבד, הודעה על דירה פנויה להשכרה או חיפוש דירה, למשל. במקרים כאלה תשלום סמלי יכול להיראות הגיוני ואף כלי עזר חשוב. מבחינת פייסבוק, עם 526 מיליון משתמשים פעילים ו־3 מיליארדים לייקים ותגובות ביום, כלי כזה יכול להניב לה הכנסות של מיליוני ואפילו עשרות מיליוני דולרים ביום.
הפרסום של פייסבוק מגיע לאתרים
בסוף השבוע גם פרסמה פייסבוק עדכון לתנאי הפרטיות ברשת החברתית, כמו אלה שהיא רגילה לפרסם אחת לתקופה. בתוך העדכון האחרון התחבא, גם אם לא לראשונה, סעיף שמזכיר את האפשרות כי פייסבוק תציע לאתרים להציג פרסומות מותאמות לגולשים, גם כשהם אינם גולשים ברשת החברתית.
איך זה יעבוד? אתרים רבים, בארץ ובעולם, כבר מציעים חיבור לפייסבוק כדי שמשתמשים יוכלו לעדכן את החברים שלהם במאמרים שקראו, למשל, ולראות גם מה החברים שלהם עושים באותו אתר. על בסיס אותו חיבור ותחומי העניין שהגדיר המשתמש בפייסבוק או פעולות שעשה ברשת, תציג הרשת החברתית מודעות שרלבנטיות לו.
הצעד הזה הוא איום לא קטן על גוגל, שעליה מתבססים אתרים רבים שמציגים מודעות של ענקית האינטרנט. פייסבוק מכירה את הגולשים ואת ההרגלים שלהם טוב יותר מגוגל, ולכן הפרסומות שהיא תציג עשויות להשפיע על הגולשים בצורה יותר אפקטיבית. כמו כן, פרסומות כאלה יגדילו כמובן את ההכנסות של פייסבוק.
הרכישות מסמנות את הכיוון הבא
אינסטגרם
על אפשרויות פעולה נוספות מרמזות הרכישות התכופות שמבצעת הרשת החברתית בתקופה האחרונה. אחד המהלכים הגדולים ביותר של פייסבוק בשבועות האחרונים היה רכישת אינסטגרם תמורת מיליארד דולר, העסקה הגדולה ביותר שביצעה הרשת החברתית. העסקה פורסמה רק חודש וחצי לפני ההנפקה, ובימים האחרונים נודע כי העסקה עשויה להתעכב בשל חקירה של הרגולציה בארה"ב.
העסקה לא נעשתה רק בגלל ההנפקה, כמובן, אבל גם היא מסמנת את התחום שאליו מכוונת פייסבוק את מאמציה - מובייל. אינסטגרם, שפועלת בעיקר כאפליקציה בטלפונים, הצליחה לצבור עשרות מיליוני משתמשים והחלה להסתמן כאיום על פייסבוק. אבל פרשנים מיהרו לציין שהרכישה מראה למשקיעים כי פייסבוק כבר נמצאת בליגה של הגדולים ולא מהססת לבצע עסקאות גדולות ויקרות.
אינסטגרם לא היתה היחידה: בחודש שחלף מאז הרכישה ביצעה פייסבוק עוד שתי עסקאות קטנות יותר, שתיהן בתחום המובייל, במטרה לחזק את מעמדה שם. שוב, מדובר במהלך עסקים רגיל - פייסבוק רוכשת כשהיא צריכה ויכולה, כשיש הזדמנות. אבל הרכישות מסמנות את האפשרויות שעוד עומדות בפניה — קופונים לבתי עסק וניהול מועדון לקוחות עבורם, שירות שמציעה חברת TagTile שנרכשה כשבוע אחרי אינסטגרם; ואיתור אנשים בעלי תחומי עניין דומים שנמצאים בסביבה, כפי שמציעה Glancee שנקנתה בשבוע שעבר.