$
הייטק והון סיכון

בדיקת "כלכליסט": המדען הראשי מעכב העברת יותר מ־100 מיליון שקל

התוכניות הושקו, משרד האוצר העביר תקציבים אבל המדען הראשי במשרד התמ"ת אבי חסון נמנע בינתיים מלהעביר את הכספים המיועדים לתמיכה בסטארט אפים. המדען הראשי: בתחילת חודש יוני יפורסמו הנחיות להגשת בקשות תמיכה

מאיר אורבך 07:0620.05.12

עיכובים בלשכת המדען הראשי של משרד התמ"ת מנעו הזרמה של למעלה מ־100 מיליון שקל בשנה האחרונה לתעשייה הישראלית, כך עולה מבדיקת "כלכליסט". מדובר בכספים שאותם היתה לשכת המדען אמורה לחלק במסגרת תוכניות ייעודיות שהשיקה ואשר התמיכה התקציבית בהן כבר אושרה על ידי משרד האוצר. למרות זאת, התוכניות נתקעו והתעשייה, לפחות בינתיים, לא נהנית מהתקציבים שממילא כבר אושרו.

 

לשכת המדען הראשי במשרד התמ"ת היא הגוף שאחראי על תמיכה במחקר ופיתוח תעשייתי. לפני כשנה וחצי נכנס אבי חסון, שותף בקרן ההון סיכון ג'מיני, לתפקיד שבמסגרתו הוא אחראי לאחד התקציבים המשמעותיים של המשרד - 1.4 מיליארד שקל בשנה שאמורים להגיע באמצעותו לתעשייה בישראל.

 

תוכנית התמיכה המרכזית של המדען הראשי, וגם זו שמרב התקציב ניתן במסגרתה, היא קרן המו"פ המסייעת לחברות במימון מוצרים או תהליכים חדשניים והיא פועלת מכוח חוק ייעודי, חוק המו"פ. במקביל פועלות במסגרת המדען הראשי עוד שורה ארוכה של תוכנית בהיקפי תקציב קטנים, של עשרות מיליוני שקלים בדרך כלל. חלקם לתמיכה בנושאים ספציפיים ובחברות ממגזר ייעודי הדורש עידוד. חלק מהתוכניות הללו זוכות לתקציב ייעודי מעבר לתקציב הרגיל של המדען הראשי כיוון שזה נתפס בשנים האחרונות כבלתי מספק (ראו מסגרת). בתוכניות הללו נדרשת הקמת מסגרת ארגונית תפעולית שתאפשר את חלוקת הכספים, או אישורן באמצעות חוזר מנכ"ל. במקרים אלה, בתוכניות שלא פועלות באמצעות מנגנון כמעט אוטומטי מתגלים עיקר העיכובים.

 

אבי חסון. התוכניות נתקעו אבי חסון. התוכניות נתקעו צילום: טל שחר

 

כך, למשל, בספטמבר 2010, זמן קצר לפני מינויו של חסון, סיכמו המדען הראשי, משרד האוצר ומפא"ת (המינהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית במשרד הביטחון) על הקמת מסלול לתמיכה בפרויקטי מחקר ופיתוח בעלי פוטנציאל אזרחי וצבאי שזכה לשם "תוכנית מימד" — מו"פ ליישום דואלי צבאי ומסחרי. מסלול זה והתקציבים לו היו מחוץ לתמיכות הקבועות של המדען הראשי. משרד האוצר הקצה לתוכנית תקציב של 126 מיליון שקל בשלוש שנים, מהן 63 מיליון שקל לחלוקה ב־2011—2012, אך עד היום לא פורסמו הנחיות להגשת בקשות תמיכה והתקציב לא חולק.

 

מלשכת המדען הראשי נמסר שתוכנית מימד פועלת במסגרת הוראת מנכ"ל שנחתמה לפני כמה חודשים. לפני כשבועיים אושרה התקנה התקציבית על ידי ועדת הכספים, ובתחילת יוני יפורסמו הנחיות להגשת בקשות תמיכה. למרות תגובה זו, לא ברור האם המדען אכן יוכל להוציא את הכסף המיועד לשנה זו.

 

החברות הצעירות ממתינות

 

בפברואר 2011 החליטה הממשלה לעודד השקעה בתחום פיתוח תחליפי נפט לתחבורה באמצעות תוכנית ממשלתית. ההחלטה היתה לתמרץ גופים תעשייתיים שיעסקו בפיתוח בנושא ובמקביל גם גורמים באקדמיה. לשכת המדען הראשי הפכה לאחראית על החלק התעשייתי — תמיכה בחברות טכנולוגיות בתחום בתקציב של 40 מיליון שקל לשנה, החל מאותה שנה. עד היום לא נחתמה הוראת המנכ"ל שמסדירה את ההשקעות בתחום, כך שהכסף לא הועבר ב־2011 ולפי ההערכות בתעשייה, לא ניתן יהיה להשקיע בתחום לפני 2013.

 

מלשכת המדען הראשי נמסר כי הקצאת מקורות תקציב ל־2012 אושרה לפני שבועיים בוועדת הכספים, וכי מקורות האוצר לשנת 2012 למימון פעילות ייעודית בתחום קוצצו מ־24 מיליון שקל ל־6 מיליון שקל. עוד נמסר כי השנה כבר השקיעה הלשכה בתחום 33 מיליון שקל מתקציביה השוטפים, וכי אישרה מענקים בהיקף של 8 מיליון שקל לחברות הפועלות בתחום.

 

תוכנית נוספת שאף שעברה למעלה משנה מאז הושקה טרם הועברו במסגרתה כספים לתעשייה, היא התוכנית לעידוד חברות טכנולוגיות בשלב ה־"SEED". חברות צעירות רבות מתקשות בגיוס הראשוני של הון, ובתחילת 2011 החליטו משרד האוצר ולשכת המדען הראשי לגבש תוכנית לעידוד השקעות בחברות בשלבים אלה, אך עד כה לא גיבשה הלשכה כל תוכנית מסודרת בנושא. מלשכת המדען נמסר שהתוכנית מתגבשת בימים אלה.

 

ממשרד האוצר נמסר: "בעבר לשכת המדען אופיינה בחדשנות ויצירתיות בעידוד המו"פ. לצערנו, בשנים האחרונות היא בוחרת למקד מאמציה בפניות לתוספות תקציב במקום לנצל בצורה מיטבית את התקציבים המשמעותיים שלרשותה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x