טוב לו ויראלי: האיש שמרוויח כסף מלראות סרטונים ביוטיוב
הסרטון על הרוצח האוגנדי קוני פופולרי דווקא בקרב נערות, והקליפ של רבקה בלאק מושך צופים בכל יום שישי. קווין אלוקה, שאחראי על ניתוח הרגלי הצפייה ביוטיוב, מציג בראיון בלעדי ל"כלכליסט" נתונים מפתיעים על הלהיטים של הרשת
כשמבקשים מקווין אלוקה להציג את סרטון הווידיאו האהוב עליו מיוטיוב, הוא מפתיע עם סרטון סתמי שבו מציג אמריקאי מבוגר את השיטה הסודית שלו לשליפת תירס מהקליפה. לא בדיוק הסרטון שהייתם מצפים שמנהל הטרנדים העולמי של יוטיוב יציג.
אבל לאלוקה יש כמובן הסבר לבחירה: "הבת של האיש הזה אמרה לו שצריך לצלם אותו, להסביר את השיטה שפיתח ולהעלות ליוטיוב. הוא ציפה ל־500 צפיות, וכיום כבר הגיע קרוב ל־6.5 מיליון". וזה עדיין לא הפרט הכי מעניין לדעת אלוקה: "הסרט הזה פופולרי בעיקר בגילאי 55 ומעלה, ואפשר לראות שההפניות אליו הן בעיקר מכתובות אימייל ביאהו או ב־AOL ולא מרשתות חברתיות או מג'ימייל".
הלהיטים הם רק חלק קטן מהאתר
את הבחירה יוצאת הדופן הזו מציג אלוקה בפאנל "כל מה שרצית לדעת על יוטיוב" שערכה גוגל בישראל, במסגרת אירועי Think Week. "זה שבוע שלם של אירועים לתעשיות שונות - יוצרי סרטים ומדיה, בכירים מתחום הרכב, השיווק והקמעונאות", מסביר אלון חן, סמנכ"ל השיווק של גוגל ישראל. "הזמנו אותם כדי לקיים סיעור מוחות על העתיד של התעשייה".
אלוקה (28) מציג את עצמו בתור "הבחור שמקבל כסף כדי לצפות בסרטים ביוטיוב", אבל בראיון ל"כלכליסט" הוא מודה שדווקא ניתוח של הנתונים שמאחורי אתר הווידיאו מספק הרבה יותר מידע. "זאת הדרך להבין מאיפה מגיעים הגולשים אל הסרטים, האם יש קטע אחד מסוים שמביא הרבה תנועה או שדווקא יש כמה קטעים שונים", הוא מסביר.
חלק גדול מהמידע הזה זמין לכלל הגולשים, דרך סטטיסטיקות שאפשר להציג לצד הסרטון המראות באילו מדינות וגילאים הוא פופולרי. בנוסף זמין לגולשים גרף של העלייה בכמות הצפיות, וכן עמוד שמרכז את כל הסרטים החמים ביוטיוב.
יש באמת טרנדים קבועים שהצלחת לזהות במדינות או בעונות שונות?
"יש המון דפוסים קבועים. למשל, יש זינוק קבוע בחיפושים שקשורים למזון, מתכונים ובישול סביב חג ההודיה. בימי שישי יש עלייה בצפיות בשיר "Friday" של רבקה בלאק, ובתחילת כל חודש זה קורה עם "First of the Month" של להקת Bone Thugs N' Harmony, אף שהקליפ יצא כבר ב־1995".
"התפקיד שלי הוא להבין מה קורה כרגע, על מה מדברים בקהילת הגולשים של יוטיוב", מסביר אלוקה, ומבהיר שהוא לא יודע לנבא אילו תכנים יצליחו ויהפכו ללהיטים. "לפני שנכנסתי לתפקיד היו לי שלושה כללים שהסבירו איך סרט הופך ללהיט ביוטיוב - הוא צריך להיות קצר - עד 2 דקות, הוא צריך להיות מצחיק ושיהיה אפשר להסביר אותו במשפט. מאז למדתי שזה כמובן לא נכון", הוא מודה ומזכיר את "קוני 2012", אחד הסרטים הפופולריים ביותר ביוטיוב בחודשים האחרונים. "זה היה סרט תיעודי, ארוך, על נושא לא קל, והוא הצליח".
לא חייבים לקבל קידום של סלב
מהדוגמאות שלך נראה כאילו הדבר שמבטיח הצלחה של סרט ביוטיוב הוא שמישהו מפורסם ידבר עליו. יש בכלל הצלחה שהיא באמת ויראלית?
"אנשים מתמקדים בסיפורים האלה, כי אפשר להצביע על נקודה מסוימת של שינוי שממנה מספר הצפיות זינק. קשה יותר להצביע על קהילה גדולה שאחראית לשינוי, כמו אתר החדשות החברתי Reddit. וגם אז עולה השאלה מי אחראי להצלחה - מי שפרסם ב־Reddit במקור? מי שהעלה את הסרטון בדירוג בתוך Reddit?
"יש גם סרטים שמעולם לא זינקו באופן חד, הם רק טיפסו וצברו צפיות במשך זמן. יש המון דרכים להשיג צפיות ביוטיוב. מי שלא מבלה שם זמן חושב שהכל ויראלי, אבל זה רק חלק קטן ממה שקורה באתר. כשמסתכלים בסוף השנה אילו סרטים הצליחו אפשר למצוא אחד שהגיע ל־70 מיליון, אבל יש ערוצי יוטיוב שצברו מיליארד צפיות גם בלי סרטונים שהגיעו לעשרות מיליוני גולשים".
אלוקה מציג בתור דוגמה את המקרה של הזמר גוטיה: "הוא הוציא שלושה אלבומים והיה מוכר בעיקר באוסטרליה. במקרה של השיר Somebody that I used to know, היה קאבר מוצלח של להקה קנדית, ארבעה גברים ואשה שביצעו את השיר כשכולם מנגנים אותו על גיטרה אחת. זה התפרסם בינואר, ואז גולשים שנחשפו אליו הגיעו משם למקור של גוטיה, שעלה ליוטיוב כבר ביולי".
אבל איך אנשים הגיעו אל הקאבר של הלהקה הקנדית?
"אני לא יודע", מודה אלוקה. "לרוב הדברים אי אפשר להצמיד תאריך שהתחיל את הרעש או גרם לשיא צפיות. תראה, זה קליפ מוצלח. כמה סרטים כאלה ראית, שחמישה אנשים מנגנים על גיטרה אחת? וזה ביצוע טוב. זה הסוד - תעשו תוכן טוב, צריך פשוט לחשוב. זאת התשובה שאף אחד לא רוצה לשמוע. יש אנשי פרסום שרוצים להשיג את האפקט הוויראלי וזה לא תמיד עובד. קשה מאוד לכוון לזה ולשחזר הצלחה כזו".
קוני הגיע ל־90 מיליון צפיות, אבל כשהוציאו חלק שני הוא הגיע רק ל־2 מיליון גולשים.
"היוצרים של קוני ידעו איך לקדם אותו, הם פנו לחמישה מהאנשים הכי משפיעים ברשתות חברתיות וביקשו לשתף. זה יצר מצב מעניין, כי הסרט היה פופולרי במיוחד בקרב ילדות בנות 13–17 - נערות שעקבו אחרי ג'סטין ביבר. אבל קרו הרבה דברים בין החלק הראשון לשני, זה לא רק יוטיוב או רשתות חברתיות שאחראיות להפצה ולהצלחה. זה מחזק את הרעיון שקשה למצוא את הסוד לוויראליות. אני מנסה להגיד לאנשים לא לכוון לזה. ויראלי זה תופעת לוואי, לא דבר שמנסים להשיג".
אלוקה מציע לשים דגש על דבר אחר: "מי שרוצה להגיע להרבה אנשים צריך להעלות תוכן טוב באופן קבוע, ליצור קהל צופים נאמן ולבנות לעצמו ערוץ. גם המפרסמים מתעניינים בגולשים שנרשמים כמנויים לערוץ, כי זה מבטיח את הצפיות הבאות".
זה נראה כאילו חלק מהסרטים הוויראליים בכלל לא היו אמורים להיות כאלה. אלה סתם סרטים שאנשים רצו לשתף עם חברים ואז זה יצא משליטה. זאת לא בעיה מבחינתכם?
"רבקה בלאק למשל באמת רצתה לשתף שיר שהקליטה עם חברים, אבל היא גם חיפשה פרסום וחלמה להיות כוכבת. פגשתי אותה ולא היתה לה בעיה עם התגובות. היא היתה מאוד בוגרת, אף על פי שהיא בת 14, ואמרה 'יהיו תגובות שליליות אבל לא אכפת לי, אני אקליט עוד סרטון ואוכיח להם שהם טועים'".
ראית במסגרת העבודה תכנים של יוצרי תוכן ישראליים?
"ראיתי סרטים של ואניה היימן (סטודנט בבצלאל שיצר כמה סרטונים ויראליים - א"ש), שהשתתף איתי בפאנל. אני מעריץ של קותימן (מוזיקאי שמתמחה בחיבור קטעי סרטונים מיוטיוב - א"ש), אני אוהב אנשים שממציאים ומחברים מדיות".
אלון חן מעדכן את אלוקה שאופיר קותיאל, כלומר קותימן, הגיע גם הוא לאירוע, ואלוקה מגיב כמו מעריץ אמיתי: "הוא כאן?! באמת?", וחן מבטיח שהוא ידאג לארגן פגישה.