$
סטארט-אפים והון סיכון

אקזיט מאחורי הגב

יזמים מתעקשים שהם לא ימכרו את החברות שהקימו, אבל העסקה למכירת פייס.קום היא עוד הוכחה שלא צריך להאמין להכרזות

אסף גלעד 16:2724.06.12
מייסדים של חברות סטארט־אפ לא חייבים לנו שום דבר. להפך, הם רק עושים לנו טובה בכך שהם מייסדים כאן חברות חדשות, מייצרים מקומות עבודה ומנסים לפתח את התרופה הבאה לסרטן, את האפליקציה שתקל על חיינו או לפחות את המשחק שישעשע אותנו בתור בסופר. גם את הכסף לקיום החברה שלהם הם לא מגייסים מאיתנו. מדובר בכספים שזורמים אליהם ממשקיעים פרטיים או מקרנות הון סיכון פרטיות, שההון שעומד לרשותן מורכב בדרך כלל מכספי עובדי מדינה בארה"ב או מכספם של בעלי אחוזות והון מעבר לים.

 

זאת גם הסיבה שאי אפשר לכעוס על אותם יזמים שמספרים לנו בראיונות שאנחנו עורכים איתם, או אפילו בשיחות סגורות, כי הם מנהלים את החברה שלהם כך שזו תהפוך לחברה גדולה וכלל אינם מכוונים אותן לרכישה על ידי ענקיות טכנולוגיה. אנחנו אמנם לא כועסים עליהם, אבל את האמון שלנו בהכרזות האלה כבר איבדנו מזמן.

 

 

מייסדי פייס.קום הכריזו כי המוצר שלהם יצמיח כאן צ'ק פוינט נוספת ומנכ"ל סנאפטו הצהיר כי היא תתחרה באייפון ובאנדרואיד, לפני שמכר לפייסבוק מייסדי פייס.קום הכריזו כי המוצר שלהם יצמיח כאן צ'ק פוינט נוספת ומנכ"ל סנאפטו הצהיר כי היא תתחרה באייפון ובאנדרואיד, לפני שמכר לפייסבוק איור: רחלי שלו

 

הדוגמה האחרונה והרלבנטית ביותר היא זו של פייס.קום. מייסדיה סירבו כבר שלוש פעמים להצעות רכישה מכיוונה של פייסבוק בעבר, והמשיכו להכריז כי המוצר שהם בונים, טכנולוגיה לזיהוי פנים שזמינה לרשתות חברתיות ומנועי חיפוש אשר רוכשים רשיונות שימוש, הוא מוצר שיצמיח כאן צ'ק פוינט נוספת.

 

למעשה, גם כשכבר היה ידוע כי העסקה בין פייס.קום לפייסבוק לרכישתה סגורה וחתומה, המשיכו חלק ממייסדי הסטארט־אפ הישראלי לדבוק באסטרטגיה עצמאית שבמסגרתה החברה, או מה שיישאר ממנה, תמשיך להשיק אפליקציות כאילו היא פועלת בחלל ריק. לזכותה ייאמר שמלכתחילה שמרה החברה התל אביבית על הערכת שווי גבוהה. רק לפני שנתיים העמידה לעצמה שווי של 20 מיליון דולר, וכעת זכתה לשווי של 60 מיליון דולר. האם מישהו האמין שפייסבוק לא תרכוש בסופו של דבר את פייס.קום? אם יש מישהו כזה, שיקום.

 

גם חברת סנאפטו, שפיתחה פלטפורמה לאפליקציות סלולריות לטלפונים פשוטים, ובסופו של דבר נרכשה במרץ אשתקד בידי פייסבוק תמורת של 70 מיליון דולר, כיוונה רחוק. המנכ"ל רן מקבי אמר ל"כלכליסט" רק חודשיים לפני העסקה כי גם הוא מכוון גבוה וכי הוא "רוצה שיהיו בעולם שלוש פלטפורמות: אנדרואיד, אייפון וסנאפטו". כשנשאל על מספר משתמשים, הוא פינטז, לציטוט, על מיליארד כאלה. ואת הציטוטים האלה ניתן למצוא כמעט בכל ראיון: מנכ"ל חברת התשלומים המקוונים פלימוס, חגי טל, אמר בזמנו ל"כלכליסט" כי "החברה אינה מועמדת למכירה אלא להפך, בוחנת רכישה של חברות אחרות", כשנה לפני שנרכש ב־115 מיליון דולר. גם דרור סלעי, סמנכ"ל השיווק של אנוביט, טען בעבר כי הוא מעוניין שהפעם "אנוביט תפרוץ את תקרת הזכוכית של ההייטק הישראלי".

 

אז מעכשיו, יזמים יקרים, בכל פעם כשאתם אומרים שאתם רוצים לבנות חברה גדולה ומפוארת, אנחנו נמשיך להסתכל עליכם בהערצה ולהעריך את הסיכון שאתם והמשקיעים שלכם לוקחים, אבל אנחנו, איך לומר, כבר לא ממש מאמינים לכם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x