בדיקת "כלכליסט": השעון הסלולרי של סוני - העתיד כבר כאן, ובקטן
סוני מציגה את SmartWatch, שעון שמתחבר אל הסמארטפון ומאפשר לקרוא הודעות SMS ואימיילים. הרעיון עתידני, הביצוע מלהיב פחות - אבל ב-580 שקל מדובר בגאדג'ט נחמד
בשנים האחרונות צצו שוב ושוב שמועות ותחזיות לגבי שעונים חכמים שיחליפו את הסמארטפון, בתור טלפון לביש - פשוט פותחים את הרצועה ועונים. סוני הוציאה כעת שעון שמתחבר אל הסמארטפון, ונקרא SmartWatch. הוא לא עומד בפני עצמו, אלא מתפקד בתור שלוחה של הטלפון: החיבור בין השניים מבוסס על בלוטות', והשעון פשוט מושך מידע מהטלפון ומציג אותו. ניתן לחבר אותו לכל טלפון אנדרואיד, ולא רק למכשירי סוני.
קצת מוזר לכתוב ביקורת על מוצר שלפני חמש דקות בערך נראה עתידי ובדיוני. משפט כמו "לא נוח לקרוא את המייל בשעון" נתפס כמו קיטור לא לגמרי לגיטימי, תוך דילוג על שלב ההתלהבות המתבקשת – אפשר לקרוא אימייל בשעון!
ובכל זאת, יש מקום לביקורת על הביצוע. השעון הגיע ריק לחלוטין מאפליקציות, וכדי להתחיל לתקשר איתו נשלחתי לחנות האפליקציות של אנדרואיד, כדי להוריד שני יישומים של סוני שדרכם תתבצע התקשורת עם המכשיר.
זה (לא) פשוט עובד
אחרי החיבור הראשוני אל הטלפון השעון הציג רק את השעה והתאריך, שאותם משך מהסמארטפון. רוצים לראות הודעות SMS? לקבל התראה על שיחות נכנסות? לכל יכולת כזאת יש אפליקציה משלה, שצריך להתקין ולהגדיר בטלפון. השלב הזה מסורבל למדי - השעון צריך להגיע עם כמה אפליקציות בסיסיות שכבר מותקנות בו מראש, ולחסוך חלק מההגדרות וההתאמות.
אחרי שביססתי את הקשר בין המכשירים, אפשר להתחיל להשתמש בשעון. כל שיחה נכנסת או הודעת SMS חדשה גרמה לרטט קצר בשעון, והציגה את המידע על מסך המגע הקטן, בגודל 1.3 אינץ'. כשנכנסת שיחה אפשר להשתיק את הצלצול, לדחות את השיחה ואף לענות בהודעת SMS שהגדרתם מראש, למשל "אני בישיבה" או "אחזור אליך". אפשר לקרוא הודעות SMS על המסך, לענות גם כאן בתשובה שהוגדרה מראש או ליזום שיחה אל שולח ההודעה.
כמו בסמארטפון, גם כאן היכולות השונות נשענות על היצע האפליקציות: אפשר לשלוט מהשעון על נגן המוזיקה של הטלפון, להתקין אפליקציית ג'ימייל כדי לקבל התראות על אימיילים חדשים, לגרום לשעון לרטוט כשחברים מפרסמים סטטוסים בפייסבוק, להציץ בתחזית מזג האוויר, לדעת כמה קילומטרים כבר רצת ואפילו לשלוט על מצלמת הטלפון מהשעון – מסך הסמארטפון כבוי, אבל התמונה מופיעה על השעון ובמחוות אצבע אפשר לצלם.
אז מה הבעיה? יש כמה: המסך קטן מדי, כדי לא ליצור שעון ענק, כבד ומסורבל - אבל הוא פשוט לא נוח לתפעול. תפריט האפליקציות מחולק לארבעה יישומים בכל מסך, וכשניסיתי לבחור באפליקציה מסוימת הופעלה לפעמים דווקא האפליקציה הסמוכה או שלא היתה כלל תגובה – מסך המגע פשוט לא מספיק רגיש.
השעון מבוסס כאמור על בלוטות', והוא סבל מהפרעות בחיבור של אוזניה אלחוטית. בכמה מקרים הטלפון והאוזניה פשוט לא התחברו, וכשהם כבר הצליחו ליצור קשר השעון גרם להפרעות בשמע. היו גם מקרים שהשעון לא הצליח להתחבר לטלפון, ונאלצתי לכבות אותו, לסגור את הבלוטות' בטלפון ולהדליק מחדש. איפה זה ואיפה הקסם של מכשירים ש"פשוט עובדים", שאליו מכוונות רוב חברות הטכנולוגיה כיום.
בנוסף, אחרי שכבר התקנתי אפליקציית פייסבוק, למשל, צריך לגלוש אל פייסבוק בטלפון ולאשר התקנת אפליקציה של סוני ברשת החברתית כדי שהשעון יוכל למשוך את המידע אליו. זה לא נגמר כאן: ברירת המחדל היא שכל עדכון של כל איש קשר תקפיץ התראה, ואין אפשרות לחפש אנשי קשר. רוצים לסנן? תתחילו לעבור על הרשימה המלאה של אנשי הקשר שלכם. גם באפליקציה של ג'ימייל החיבור לא חלק - צריך לבחור איזה חשבון גוגל יעדכן בשעון, גם אם בסמארטפון מעודכן רק חשבון אחד כזה. ואפליקציות נספות כוללות תפריטי התאמה והגדרה נוספים.
השורה התחתונה
במבט ראשון עולה השאלה למה זה טוב ומי בכלל צריך צעצוע כזה. השעון בסך הכל חוסך את שליפת הטלפון מהכיס והצצה במסך שלו. אחרי כמה ימים התרגלתי לשינוי ומצאתי את עצמי מביט כמעט באופן טבעי בשעון אחרי עוד רטט שהוא שלח, כדי לקרוא אימייל או הודעת SMS שהגיעה, כשהטלפון נשאר במקום. אבל זה רק בגלל שקיבלתי את השעון לבדיקה.
המחיר אמנם נמוך יחסית – רק 580 שקל. מגיעות מחמאות לסוני על תרגום מדויק של המחיר שמבקשת החברה בארה"ב, 150 דולר, בלי עלויות נוספות לצרכן הישראלי. אבל התחושה היא שמדובר בצעצוע שמיועד למי שיש לו 600 שקל מיותרים (הי, אפילו נשאר עודף), מתנה אפשרית לחבר או קרוב משפחה שכבר יש לו הכל, או למי שחייב לקנות את הגאדג'ט הכי חדש.