RIAA: גם ארה"ב היא "מדינה של דיסק אחד"
משתמשים רבים סבורים שדיסקים אופטיים כבר כמעט נעלמו מן העולם. בארגון תעשיית המוזיקה בארה"ב (RIAA) יפתחו בקבוקי שמפניה ביום שזה יקרה: דו"ח חדש מראה שרוב הפרת זכויות היוצרים במדינה מתבצעת באמצעות דיסקים צרובים
הארגון מציין שב-2012, 27% מכל המדיה הפיראטית הגיע משיתוף והחלפה של דיסקים צרובים, לעומת 21% ב-2011. כלומר, למרות החדירה המהירה של פס רחב, יש גידול בהיקף צריבות הדיסקים.
שיתוף קבצים - הפעילות שעומדת במוקד הזעם, הרדיפה והתביעות של תעשיית המוזיקה - היא רק 15% מהפרת זכויות היוצרים ברשת. מדובר בירידה משמעותית לעומת 21% ב-2011. 4% נוסף מהיקף הפיראטיות נשען על אתרי הורדות ושירותי אחסון קבצים כמו מגהאפלוד למשל, שמתמודד כעת עם מתקפה משפטית נרחבת ומשמעותית.
בסך הכל, 62% מכל המדיה הלא חוקית בארצות הברית מגיע ממקורות לא מקוונים: מעבר ל-27% שמקורם בשיתוף של דיסקים צרובים, יש גם סעיף שכולל רכישת דיסקים צרובים (16%) ושיתוף כוננים קשיחים (19%). הדו"ח מציין עוד נתון מפתיע - 35% מכל המדיה הלא חוקית נרכשת בתשלום. דווקא בתחום הפיראטיות בתשלום יש לאינטרנט יתרון קל - 52% מכל הרכישות הלא חוקיות מתבצעות ברשת.
תשתיות מתקדמות, פיראטיות קלאסית
לא ידוע כעת מהי הסיבה לעלייה המשמעותית בהיקף הצריבות בארצות הברית - מדובר בשוק מתקדם עם חיבור בפס רחב והמצב המשפטי היום עדיין לא דוחק את הקהילה הפיראטית למחתרת. היינו מצפים לראות עלייה בצריכה של פתרונות מבוססי רשת. בארה"ב גם לא קיימים מחסומים טכנולוגיים משמעותיים לחיבור ישיר לאתרי שיתוף קבצים (כמו שניתן למצוא באירופה). דובר RIAA סרב להגיב לידיעה ואתר TorrentFreak טען שהארגון מנסה להצניע נתונים שמבטלים את הטענות נגד נזקי פיראטיות רשת, והצורך בחקיקה בנושא.
אחת הסיבות לירידה בהיקף שיתוף הקבצים בארצות הברית היא ללא ספק שירותים כמו ספוטיפיי, הולו ונטפליקס שמאפשרים למשתמש לצרוך מדיה ללא מגבלה בצורה חוקית בכל מקום ובעלויות נמוכות במיוחד.