איראן נגד הגיימרים: חוסמת את משחק הרשת הפופולרי World of Warcraft
קבוצה של שחקנים איראנים מדווחת כי שורה של משחקי רשת מערביים נחסמו במדינה - אבל עדיין לא ברור האם הממשל או חברת המשחקים עצמה מאחורי החסימה
אחד השחקנים בקבוצה ועיתונאי פרילנס מקומי שהזדהה בשם סיוואש, העלה תמונה לדיון של עלון פרסומת המופץ לאחרונה על ידי ממשרד התרבות והנחייה איסלמית האיראני המזהיר מפני World of Warcraft. העלון הופץ בועידת תעשיית המשחקים המקומית שנערכה לפני כשבועיים בטהרן, ארגון המסובסד על ידי משרד התרבות. עד לאחרונה, הממשל האיראני לא צנזר משחקי מחשב ולא הגביל את מכירתם, עד שהחל לאסור על מכירת המשחק באטפילד 3, המתאר בין השאר פלישה אמריקאית לאיראן.
בעלון, הממשלה האיראנית מסבירה שהמשחק "מקדם אמונות תפלות ומיתולוגיה", "מקדם אלימות על ידי הצגת יותר מדי אלימות" (חוסר ההגיון במקור - ה.ע), "מפרק את מושג החטא" ו"מציג דמויות נשיות בלבוש לא הולם וזנותי". לפי סיוואש, שר התרבות האיראני התבטא בועדיה ואמר כי המשחק הוא דוגמה ל"תעמולה המערבית המרעילה את מוחות הצעירים". ההרחבה הבאה למשחק הרשת הנחשב לפופולרי בעולם, Mists of Paneria, עומדת לצאת בסוף החודש הבא.
הממשל האיראני עובד בימים אלו על פריסת רשת אינטרנט חלופית במטרה לחסום לבסוף את כל הגישה של אזרחי המדינה לעולם החיצון. הרשת, הנקראת Ya Haq, עומדת בדרישות ההלכה האיסלמית (השריעה) ולא כוללת תכנים כגון פורנוגרפיה, אלכוהול, כפירה, סמים, הימורים ועוד. הממשל גם עובד על פיתוח מנוע חיפוש חלופי ואף רשת חברתית פנימית.
הממשל הסיני, מדינה נוספת הסובלת מצנזורה קשה, מאפשר לבליזארד להפעיל את World of Warcraft במדינה דרך חברה מקומית, המפתחת גרסה מתורגמת ומצונזרת של המשחק לצרכי הקהל הסיני. השחקנים הסיניים אינם יכולים לתקשר עם שחקנים מחוץ למדינה.
אבל מי באמת אשם בחסימה?
קבוצת השחקנים הודיעה שמספר רב של משחקי רשת נחסמו מלבד World of Warcraft ודיאבלו 3, שפותחו על ידי בליזארד. בין השאר, משחקים אחרים שצוינו ברשימה הם גרסת הבטא של Guild Wars 2 וכן רונסקייפ ו-Second Life.
עם זאת, אין כעת אישור רשמי שאף משחק מלבד משחקיה של בליזארד אכן חסומים בפועל. השחקנים גם הודיעו כי הפתרונות הרגילים המיועדים לעקוף את החסימות - כגון שימוש ברשת VPN - ממשיכים לעבוד.
יתכן כי לא הממשל האיראני או ספקיות האינטרנט המקומיות הן שחוסמות את הגישה למשחקים, אלא דווקא חברת בליזארד עצמה. לפי דיווחים נפרדים שגם לא אומתו, מעקב אחרי כתובת ה-IP של השרתים מגלה כי התקשורת נחסמת לפני שרתי החברה, ולא ברמת ספקית האינטרנט. צויין גם כי הבעיה החלה מייד לאחר העדכון השבועי לשרתי המשחק.
החוק האמריקאי אוסר על חברות אמריקאיות למכור את מוצריהן באיראן במסגרת הסנקציות המוטלות על המדינה האיסלמית. החנות המקוונת של בליזארד אינה עובדת באיראן ותקנון המשחק אוסר על הורדת, יבוא, מכירת או התקנת המשחק במדינה. דובר החברה הוסיף כי היא לאחרונה "הידקה" את הגדרות האבטחה שלה על מנת לעמוד בחוק ובסנקציות הכלכליות, אך סירב להוסיף פרטים נוספים בעניין.
לאחרונה התפרסמו מספר מקרים דומים שבהם עובדי אפל סירבו למכור מוצרים ללקוחות שדיברו פרסית או הזדהו כאיראנים.