בדיקת "כלכליסט": Smartype - יקרה, מוגבלת ומתסכלת
על הנייר, מקלדת עם מסך ואפליקציות תומכות נראות כמו רעיון מצוין. בדיקתנו גילתה שיתכן שהמוצר יצא את שערי המפעל מוקדם מדי - ולא יתרום הרבה למהירות ונוחות ההקלדה שלכם. מה בכל זאת יוכל להפוך את Smartype להצלחה מסחרית?
יומיים אחרי שקיבלנו לבדיקה את Smartype, המקלדת החכמה שהציג דב מורן לפני כשבוע, הופיע פתאום עדכון בדפדפן כרום - המקלדת התקינה תוסף חדש, בעזרתו אפשר להשתמש בה גם בדפדפן של גוגל.
העדכון הזה הוא דוגמה מייצגת לרושם העיקרי שמשאירה המקלדת: מדובר במוצר שנמצא עדיין בשלבי פיתוח ועדכון. יש לכך שני היבטים: מצד אחד, נראה שהיכולות שלה רק יילכו וישתפרו ויתווספו עוד ועוד תכונות. מצד שני, עד אז קשה לדעת בדיוק למה לצפות וחוויית השימוש בה התגלתה כמוגבלת ומתסכלת למדי.
התקנה והפעלה: היכונו לביאת הדוט נט
המטרה המוצהרת של מורן והיזמים שעומדים מאחורי פיתוח המקלדת היא לעזור לכל מי שאינו שולט בהקלדה עיוורת. במקום להעביר את המבט שוב ושוב מהמקלדת אל המסך, חברת Keyview הוסיפה למקלדת מסך קטן שמציג את הטקסט שמוקלד באמצעותה. כשלא משתמשים במקלדת ליצירת טקסט ארוך או סתם לא רוצים לראות את התקדמות ההקלדה, אפשר לנצל את שטח המסך כדי להציג ווידג'טים שונים – עדכון על מזג האוויר, חיווי לגבי דואר חדש ותמונות ממוזערות מתיקיה מסוימת במחשב, למשל.
הרעיון נשמע מעניין, אבל נראה שהיישום שלו עוד לא הבשיל. בניגוד להכרזה על האריזה, לפיה המקלדת עובדת "ישר מהקופסה", צריך לגלוש אל אתר החברה, להוריד דרייבר שדורש גם התקנה של סביבת dot net במחשב וכל התהליך הזה נמשך כ-20-30 דקות. רק אז אפשר להתחיל להשתמש במקלדת, בעוד מקלדות רגילות בדרך כלל פשוט מתקינות את עצמן כשמחברים אותן למחשב.
תמיכה מוגבלת ביישומים
בתחילה, המקלדת תמכה בעיקר ביישומי אופיס והציגה בלי בעיות טקסט שכתבתי במסמך וורד חדש. בצד שמאל של המסך שלה הוצג חלון מוקטן של המסמך ואת רוב שטח המסך תפסו שורות הטקסט, שהציגו בצורה ברורה את המסמך שכתבתי.
אבל כשעברתי לדפדפן כרום וניסיתי לכתוב מייל בג'ימייל או מסמך חדש בשירות גוגל דרייב, המקלדת לא שיתפה פעולה. בצד שמאל עדיין הוצג חלון מוקטן של מסך המחשב, אבל הטקסט שהקלדתי לא הוצג. כאמור, הבעיה הזאת נפתרה בהמשך, בזכות עדכון תוכנה, אבל הפתרון הוא נקודתי לכרום. בפיירפוקס אפשר לראות את הטקסט שמוקלד בשורת הכתובת של הדפדפן או בתיבת החיפוש וגם בגרסת הרשת של אופיס, אבל לא בגוגל דרייב.
מקלדת שעובדת רק בחלק מהיישומים יכולה לעזור רק בחלק מהזמן, והיא מפספסת את המטרה - בחלק מהמקרים נצטרך להמשיך ולהרים את הראש מהמקלדת אל המסך.
בנוסף לבעיות האלה, התצוגה על מסך המקלדת התעדכנה בקצב איטי וגרמה לסרבול בעבודה. על האריזה מבטיחים שהמקלדת תעזור להקליד מהר יותר, אבל בפועל, בגלל הבעיה הזו בתצוגה, הרגשתי שהיא רק מעכבת אותי.
ממשק: נוחה, אבל למה לא אלחוטית?
המקלדת עצמה נוחה לשימוש, אבל לא מציעה חוויה נוחה יותר משל מקלדת רגילה או מקלדת שמובנית בלפטופים. למרות שמדובר במקלדת חוטית, ולכן לא כזו שמיועדת להיות ניידת במיוחד, היא קטנה וקומפקטית, בערך בגודל של מקלדת בנטבוק. וחבל - אם כבר מציעים מקלדת חוטית ונייחת, כדאי שתהיה נוחה ככל האפשר, ואולי אף להוסיף לה טאצ'פד. מקלדת עם מסך אולי עוזרת להימנע מכאבי צוואר, אבל Smartype אינה ארגונומית ולכן עשויה לגרום לבעיות אחרות.
הבחירה במקלדת חוטית קצת מוזרה: הצרכנים עוברים למחשבים ניידים וטאבלטים, ואפשר להשתמש בהם במקלדת חוטית, אבל מדובר בחוויה מסורבלת ולא נוחה.
גם הווידג'טים שעל מסך המקלדת תורמים לתחושה שמדובר במוצר לא מוגמר. כיום יש רק כמה יישומים בסיסיים שפיתחה החברה, ואין אפשרות להוסיף אחרים או לשנות את סדר התצוגה.
חלק מהבעיות האלה ייפתרו באמצעות עדכונים שייצאו במהלך הזמן, ובעיות אחרות יחכו כנראה לדגם הבא של המקלדת. הדגם הנוכחי כבר נמכר ברשת באג תמורת 399 שקל, וכרגע נראה שמדובר במחיר גבוה מדי למוצר שעדיין אינו מוכן באופן סופי.
פרשנות: כיצד בכל זאת תוכל Smartype להפוך להצלחה?
השקעתו האחרונה של מורן עשויה להסתיים באכזבה. הבעיה הראשונה היא המחיר: המשתמש הממוצע רוכש מקלדת במחיר של פחות ממאה שקל. בנוסף, הוא לא נוהג לשדרג את המקלדת; היות ורוב המשתמשים לא מתעמקים ברכיבי המחשבים שהם קונים ובוחרים בחבילות מחשב מלאות, ברור להם שמקלדת ועכבר יהיו כלולים בעסקה. ולפיכך, לא ימהרו ללכת ולרכוש מקלדת בנפרד. בטח לא ב-20% ממחירו של מחשב בסיסי.
מהמורה הבאה בדרכה של Smartype להצלחה היא מבנה השוק: נכון להיום, מעדיפים יותר ויותר משתמשים לרכוש מחשב נייד ולא שולחני - וברור שיעדיפו להימנע מלהיסחב עם אביזר נלווה כמו מקלדת חיצונית. הדבר נכון גם לגבי מחשבי לוח: נוח (וזול) יותר לרכוש מקלדת מתקפלת או שמשולבת בכיסוי הטאבלט.
על אף נקודות אלה, תוכל המקלדת של מורן לנחול הצלחה, אם ידע לבנות שיתופי פעולה עם חברות פרסום בעלות קשרים טובים עם רשתות שיווק ואתרי תוכן גדולים. מה הקשר? בשביל המשתמש, מסך המקלדת הוא "חבר שלו": מציג לו את מה שהוא כותב כדי לעבוד מהר ויעיל יותר על המחשב, מודיע לו כשנכנס מייל חדש ואפילו מראה לו מהו מזג האוויר.
בשביל המפרסם, מסך המקלדת הוא נדל"ן פרסומי מושלם: הגולש לא יוכל להסיט ממנו את המבט (אם רכש את המקלדת, הרי שהוא זקוק לה כדי להימנע מטעויות הקלדה) וזה הזמן המושלם לשגר אליו פרסומות ובאנרים למיניהם. מבחינת המפרסם, אין טוב מקהל שבוי - כמו למשל, כשממתינים בשיחה עם שירות לקוחות או תקועים מאחורי אוטובוס בפקק תנועה.
הפוטנציאל הוא עצום: כמה תשלם חברה כמו קוקה קולה כדי שבאנר פרסומת שלה יופיע בצד המסך בכל פעם שמישהו יקליד את המילה "צמא"? האפשרויות הן בלתי מוגבלות. עם זאת, כדי ששיתופי פעולה כאלו יעבדו, יהיה על Keyview לתמחר את המוצר בצורה נגישה יותר - ולתקן את הבאגים שלה.