לטייל עם iOS 6: מוחקת ערים וגשרים - אך עדיין שדרוג
אפליקציית המפות החדשה של אפל אמנם עמוסה בטעויות משעשעות ומביכות - רמת פירוט נמוכה, עסקים שמוקמו בנהרות ועוד - אך עבור המשתמש הישראלי, מדובר בשדרוג מבורך לעומת אפליקציית המפות של גוגל, שנכללה במכשירי החברה מאז השקת האייפון ב-2007
גרסה 6 של מערכת ההפעלה של אפל למכשירי מובייל, iOS, הושקה רשמית בסוף השבוע ומביאה עמה כמה בשורות וחידושים, ובראשם יישום מפות מובנה חדש מתוצרת אפל, שמחליף את היישום המוכר והמבוסס של גוגל. המהלך לא התקבל בקריאות התשואה הרמות אותן רגילה אפל לשמוע, בלשון המעטה.
משתמשים באפליקציה מצאו שלל מקומות שלא מופיעים במפה וטעויות אחרות; כמה עיירות באנגליה גילו שאפל בחרה להעתיק אותן ממקומן כמה קילומטרים, העיירה סטרטפורד שעל נהר אייבון - בה נולד וויליאם שייקספיר - הועלמה לחלוטין. טעויות רבות דווחו גם ממשתמשים באסיה - שהתלוננו על רמת פירוט נמוכה במיוחד במפות. עסקים רבים מוקמו לא נכון על המפה, חלקם - בתוך מקווי מים. ים האלמוגים, לעומת זאת, הועבר ליבשה. תצוגת המפה התלת ממדית לפעמים משנה את הגבהים בתמונה: סכר הובר, למשל, "צלל" 200 מטר ומוצג בתחתית הערוץ בו נבנה.
במקרים אחרים הוצגו בשירות הניווט עסקים שנסגרו לפני שנים, כנראה בגלל מסד נתונים לא מעודכן. ביניהם, למרבה המבוכה - חנות אפל בסידני. לרשת עלה טאמבלר משעשע במיוחד שאוסף ומרכז את היצירתיות שבטעויות.
בישראל יש פחות טעויות - בריכת הסולטן בירושלים הוגדרה כבריכת שחייה ורמת הפירוט בעיר העתיקה היא נמוכה ולא מציגה את הסמטאות הרבות (בדומה לווייז, שתרמה מידע לאפל). יצאנו בזול.
מה חדש בכלי המפות של iOS?
טעויות המיפוי של אפל, מביכות ומשעשעות ככל שיהיו, נובעות מכך שמדובר בניסיון ראשון שלה בתחום, שיילך וישתפר עם הזמן. דבר אפל מסר אמש ל-All Things D שמפתחי החברה כבר עובדים על תיקון הטעויות. לפי דיווח של cnet, החברה פרסמה עוד בשבוע שעבר מספר גדול של הצעות עבודה למהנדסי תוכנה שמתמחים במיפוי ושירותי ניווט.
לאפליקציה החדשה יש שני חסרונות מרכזיים: אין תמיכה מובנית במסלולי תחבורה ציבורית ואין שירות מקביל לסטריט־ויו. אלו הם חסרונות שוליים בעבור הישראלים - הוראות הנסיעה בתחבורה ציבורית לא עבדו בישראל, והפרישה המקומית של סטריט-ויו מוגבלת בשלב זה.
תחת זו מקבלים הגולשים אפליקציה נאה יותר, ממשק משתמש חדש ובעיקר הוראות נסיעה קוליות בזמן אמת (מה שמכונה באנגלית Turn-By-Turn). העיצוב של האפליקציה פשוט ומינימליסטי: שורת חיפוש בראש העמוד וכמה כפתורים בפינות.
אחת התכונות בהן התהדרה אפל יותר מכל היא Fly over, שמאפשרת לצאת לסיור אווירי תלת ממדי ברחובות ערים מרכזיות. מדובר בחוויה מרשימה בערים המעטות בהן תכונה זו פעילה, במיוחד על המסך הגדול של האייפד. בישראל, כמובן, תכונה זו אינה פעילה וככל הנראה גם לא תגיע בעתיד הקרוב.
אבל מרבית היכולות של היישום החדש כבר פעילות בישראל. הבולטת שבהן היא יכולת הניווט הקולי - מדובר בפעם הראשונה שמכשיר אייפון או אייפד מספק יכולת כזו באופן מובנה. זמן ההגעה ליעד ומרחק הנסיעה שנותר מוצגים רק בנגיעה במסך.
ניווט: נוח וידידותי מבעבר
הניווט עצמו ברור ונוח: נתיב הנסיעה מסומן בברור, ועל המפה מוצג לא רק שם הרחוב אליו צריך לפנות, אלא גם שמות הרחובות שלפניו - על מנת להקל על בדיקת המיקום חזותית באמצעות בחינת שלטי רחוב. יצאתם מהאפליקציה? הוראות הנסיעה יוצגו במועד המתאים בצורת באנר ירוק בראש המסך. כיביתם את המסך? הוא יידע להידלק לקראת ביצוע פנייה, ויציג את המפה וההוראות במועד המתאים - ולאחר מכן יכבה את עצמו. לא משנה מה תעשו בעת נהיגה, יהיה לכם קשה לפספס פנייה.
הוראות הניווט היו לרוב מדויקות, אם כי במקרה אחד ניסתה האפליקציה לנווט אותנו לתוך רחוב שמיועד להולכי רגל, ובמקרה אחר לרחוב שנסגר לצורך עבודות. ההוראות מוצגות בעברית או באנגלית, בהתאם לשפת המערכת, אבל הניווט הקולי זמין באנגלית בלבד, בקולה של העוזרת החכמה סירי. ההוראות של סירי ברורות ונשמעות היטב. אם ממשק המשתמש של האייפון שלכם הוא באנגלית, סירי גם תקריא את שמות הרחובות בשיבושים אמריקאיים אופייניים. באפליקציה בעברית סירי לא מצליחה לזהות את שמות הרחובות, וההוראות נקטעות באמצע (Turn left to).
חוויית הניווט היא מאוד ספרטנית ומציעה רק הוראות הגעה מנקודה א' לנקודה ב'. למרות שיתוף הפעולה עם ווייז, אין בישראל עדכונים על עומסי תנועה או עבודות בכביש כפי שניתן לקבל בארה"ב, ובשום מקום לא תמצאו דיווחים על תאונות, כלי רכב תקועים או מארבי משטרה כפי שהתרגלנו לקבל מווייז.
אם אתם מנסים להגיע לכתובת לא מוכרת, יהיה לכם קל יותר להבין את ההוראות ולנווט עם המפות של אפל. אבל אם אתם רוצים לעקוף פקקים בדרך לעבודה או להיזהר משוטרים ומכמונות מהירות - לא מדובר בתחליף לווייז.
חיפוש מקומי: עדיין לא מושלם
אחת מנקודות החולשה המרכזיות של האפליקציה, לפחות בישראל, היא יכולת החיפוש המקומי. לדברי אפל יכולת זו נתמכת בישראל, אבל בבדיקה שעשינו כשלה האפליקציה באיתור בתי עסק ואתרים ברעננה. בארה"ב, שם נתמך החיפוש המקומי במאגר המידע של Yelp, הבעיה בולטת פחות.
על פי הביקורות בחו"ל, האפליקציה מסוגלת לאתר בתי עסק מקומיים, אך לא מצליחה להשתוות לחיפוש המקומי המקיף הרבה יותר של גוגל. לדברי מבקרים, החיפוש המקומי של אפל נמצא באותו מגרש משחקים כמו זה של גוגל, אך עדיין מפגר מאחוריו.
סיכום: מתקדמים בכיוון הנכון
למרות חסרונות אלו, בעבור המשתמש הישראלי מדובר ברוב ההבטים בשיפור ניכר לעומת אפליקציית המפות המובנת הקודמת שהגיעה עם מכשירי אפל, במיוחד לאור התמיכה בניווט קולי בזמן אמת, גם אם ההוראות הקוליות נמסרות בשלב זה באנגלית בלבד. אם החיסרון הבולט ביותר, חיפוש מקומי מוצלח, יתוקן במהרה, לא תהיה למשתמש המקומי סיבה אמיתית להתגעגע למפות של גוגל. עם זאת, בנסיעה יומיומית לעבודה ובחזרה, ווייז הישראלית על שלל דיווחיה ועדכוניה עדיין לוקחת ובגדול.