משבר ציוד התקשורת הסיני: גרסת הסייבר של המלחמה הקרה
האם סין וארצות הברית נמצאות במסלול התנגשות? דו"ח הקונגרס האמריקאי, לפיו חואווי ו-ZTE מסכנות את המולדת, עשוי לעשות הרבה יותר מאשר לפגוע בעסקיהן של שתי החברות - בשל מתיחות עצומה שנוצרת על רקע הבחירות בארה"ב וחילופי השלטון בסין
השבוע קבעה ועדת המודיעין של הקונגרס האמריקאי שיצרניות ציוד התקשורת הסיניות חואווי ו-ZTE מאיימות על ארצות הברית ושהציוד שלהן עשוי לשמש להאזנה על ידי ממשלת סין. לקביעה עשויות להיות השלכות מרחיקות לכת על יחסי המסחר שבין ארצות הברית לסין, במיוחד על רקע התקופה המתוחה בה נמצאות שתי המעצמות.
- ZTE לקונגרס: "אולי כדאי שתאסרו את כל הייבוא מסין?"
- חואווי תתקשה להנפיק בארה"ב - בשל הדו"ח שהגדיר אותה כסיכון ביטחוני
- המיליארד הבאים: צוקרברג לא מהר לפרוץ את החומה הסינית
יחסי סין-ארה"ב מהווים נושא חשוב במערכת הבחירות בארה"ב, כאשר הרפובליקאים מאשימים את ממשל אובמה ב"רכרוכיות" כלפי סין. לפני כשבועיים חסם הנשיא אובמה חברה סינית מלבנות חוות רוח בסמוך לבסיס של חיל הים האמריקאי באורגון - הפעם הראשונה זה 22 שנה שבה בולם הנשיא עסקה משיקולי ביטחון לאומי. גם בסין יתבצעו חילופי שלטון בחודש הבא ובכירי המפלגה הקומוניסטית מקשיחים עמדותיהם כלפי המעצמה המערבית.
בסין הגיבו אתמול בזעם לדו"ח, שככל הנראה יהיו לו השפעות מרחיקות לכת על פעילותן של שתי חברות הענק שיתקשו מאוד למכור ציוד בארה"ב ובמדינות אחרות. השפעה צפויה גם על התמונה הגדולה יותר של יחסי סין וארה"ב.
"לא הוצגו כלל ראיות"
דובר משרד החוץ הסיני חונג ליי האשים את הממשל האמריקאי בדעה קדומה נגד חברות סיניות, ואמר כי ארה"ב צריכה לעשות יותר לקידום סחר בין המדינות לתועלת שני הצדדים. מאמר המערכת בעיתון הלאומני גלובל טיימס, היוצא בחסות המפלגה הקומוניסטית אך מבטא לעתים קרובות קו נוקשה יותר מזה הרשמי, קבע כי החלטת הקונגרס באה להגן על האינטרסים של חברות אמריקאיות מפני תחרות.
"אם הם לא ייסוגו, סין צריכה לחסום חברות אמריקאיות באופן דומה", קבע העיתון. הדובר של חואווי בארה"ב אמר שמסקנות הוועדה "נקבעו מראש", ודובר ZTE העיר שלמרות חקירה של שנה, הדו"ח הצליח לבסס רק כי "עלולה להיות השפעה סינית על החברות", ולא הציג ראיות להשפעה או לריגול בפועל.
ועדת הקונגרס מהווה חותמת כמעט רשמית של גורם מודיעיני לשמועות וחשדות הנשמעים זה זמן רב סביב שתי החברות הסיניות, ומתמקדים בעיקר בחואווי, הגדולה והמתקדמת יותר בין השתיים, שהיא היום יצרנית ציוד הטלקום המובילה בעולם. החשש הוא מפני השפעה של הממשל הסיני על התנהלות החברות, ומכך שסין יכולה להשיג יכולות ריגול או שיתוק של מערכות תקשורת דרך הציוד של חברות הבית שלה.
הבריטים לא מצאו בעיה בציוד הסיני
בוועידת Defcon שנערכה בחודש יולי נבדק ציוד של החברה ונמצאו כמה פרצות אבטחה מינוריות יחסית בחלק מהראוטרים שלה, אך מדובר בפרצות שנמצאו גם בציוד של חברות אחרות, ולא נמצאו ראיות לכך שהן מכוונות.
בבריטניה, שם חואווי מוכרת ציוד רב לענקית התקשורת בריטיש טלקום ולחברות אחרות, הוקם מרכז מיוחד שבו מומחי אבטחה בודקים את הציוד. בריטיש טלקום אמרה למגזין "האקונומיסט" באוגוסט כי לא התגלו כל בעיות אבטחה בציוד שקנתה.
עם זאת, בחודש מרץ האחרון נפסלה חואווי מהשתתפות במכרז ענק באוסטרליה, בעקבות חששות של הממשל לגבי רמת הבטיחות של הציוד. כמו כן ביוני קבע הממשל באלג'יר כי ZTE וחואווי לא יכולות למכור ציוד במדינה במשך שנתיים, בעקבות חשיפת מקרי שוחד שבהם היו מעורבים בכירים בחברות.
העבר המסתורי של מנכ"ל ומייסד חואווי
חלק מהדאגה סביב חואווי נובעת מעברו של המנכ"ל שלה, רן ג'נגפיי, שעבד עבור הצבא הסיני. על פי פרסומי החברה, רן עבד כמהנדס ביחידת טכנולוגיה צבאית עד 1983 ותפקד כסגן מנהל היחידה, אך לא נשא בדרגה צבאית. הוא עזב את הצבא כמו עובדים טכניים רבים בעקבות קיצוצים, והקים את חואווי ב-1987 בשנג'ן.
"הבעיה של חואווי היא ביחסי ציבור, כמו גם בעובדה שלמרות המעמד הגלובלי שלה, המנכ"ל והמייסד רן שומר על סודיות ומעולם לא התראיין לעיתונות כדי להבהיר את שאלת עברו הצבאי ושאלות אחרות סביב החברה", אמר ל"כלכליסט" מנהל שייעץ בעבר לחברה וביקש להישאר אנונימי.
החברה מנהלת מתקפת יחסי ציבור בארה"ב בחודשים האחרונים והוציאה 820 אלף דולר על לובינג בבית הנבחרים, מה שלא סייע לה לעצור את ההחלטה נגדה. האופי החשאי שבו היא מתנהלת, כולל חילופים לא ברורים בהנהלה שלה וקיומו המשוער של ועד של המפלגה הקומוניסטית בתוך החברה, מוסיפים לעצבנות שהמערב מגלה כלפיה גם בהיעדר ראיות ברורות לבחישה של הממשל הסיני.
חואווי היא חברה פרטית בבעלות העובדים שלה. מבקריה טוענים שכיום היא נהנית מסובסידיות ממשלתיות שמאפשרות לה למכור ציוד במחירים זולים ב-5 ועד 15% מהמתחרות, מה שהופך אותה לפופולרית במיוחד באפריקה.
בדרך למלחמת סחר?
בניגוד לחואווי, ZTE נוסדה בשנות השמונים כחברה ממשלתית בבעלות משרד התעופה הסיני. מניות החברה נסחרות כיום בהונג קונג ואתמול הן נפלו ביותר מ־5% בעקבות ההאשמות נגדה. כנגד ZTE מתנהלת זה כשנה חקירת FBI בחשד שמכרה טכנולוגיה אמריקאית לאיראן.
הסערה סביב החברות הסיניות מועצמת על ידי המאבק על הנשיאות בארה"ב. המועמד הרפובליקאי מיט רומני האשים את יריבו, הנשיא אובמה, בגישה "רכה מדי" כלפי סין. הקמפיין של אובמה מיהר לשחרר בעקבות דו"ח הקונגרס מודעת בחירות הטוענת כי החברה של רומני, ביין קפיטל, סייעה לחואווי להתרחב, וכי רומני גזר קופון מהעסקה. כאמור, גם סין מתכוננת לחילופי שלטון בחודש הבא, וההנהגה בה רואה לנכון להגיב בחריפות על האשמות כמו אלה שהושמעו השבוע. גם בהיעדר ראיות מוצקות, היחסים בין סין לארה"ב שוב נראים קרובים להידרדרות לכדי מלחמת סחר.