$
הייטק והון סיכון

אדן שוחט: "אני לא מאמין בתוכניות האצה מסחריות בהייטק הישראלי"

מדובר בחברות מסחריות הגובות תשלום, מניות או אופציות מחברות סטארט-אפ בראשית דרכן תמורת שירותים משלימים. לדברי ממייסדי פייס.קום ואטרניטי, "תוכניות האצה בתשלום לא יוצרות רשת בוגרים חזקה מספיק"

אסף גלעד 08:2404.11.12

היזם ואיש ההון סיכון אדן שוחט מקרן ג'נסיס הטיח בשבוע שעבר ביקורת בטרנד תוכניות ההאצה המסחריות שהחל להתפשט בשנים האחרונות בזירת ההייטק הישראלי.

 

מדובר בחברות מסחריות הגובות תשלום, מניות או אופציות מחברות סטארט-אפ בראשית דרכן תמורת משרד בחלל עבודה, ולעיתים גם שירותים משלימים כגון ייעוץ עסקי או אסטרטגי, שירותים משפטיים, ראיית חשבון ותיווך בינם לבין משקיעים פוטנציאלים.

 

שוחט, ממייסדי פייס.קום ואטרניטי, מנהל בשנה וחצי האחרונות את תוכנית ההאצה 'ג'אנקשן', אשר נחשבת לתוכנית שאינה מסחרית ואינה גובה תשלום מהחברות הפעילות בה. "אני לא מאמין בתוכניות האצה מסחרות". אמר שוחט לבלוג Venture Village. "המודל שלהם הוא כזה שבו תוכניות ההאצה מקבלות 5% ממניות החברה, בטרם היא יוצאת לסבב גיוס ראשון. לאחריו, תוכנית ההאצה מדוללת ונותרת עם 3%-2% ולאחרי מספר סבבי גיוס, מה- 5% המקוריים נותרים אולי 1.5%-1%".

 

"אלא שבגלל סיכויי ההצלחה הנמוכים בקרב סטארט-אפים, אם תוכניות ההאצה לא יוציאו תחת ידן חברת ענק בסגנון Dropbox או Airbnb, המודל פשוט לא יחזיק אותן. כעסק מסחרי, אני פשוט לא מאמין בו. המודל החלופי, שבו אתה כיזם אמור להחזיר ותרום למקום עצמו, ליזמים האחרים שעובדים בו, ולא לחברת הניהול שלו, יוצר הרבה יותר ערך. תוכניות האצה בתשלום לא יוצרות רשת בוגרים חזקה מספיק בגלל שאנשים מרגישים שהם כבר נתנו משהו מעצמם: 5% ממניות החברה שלהם".

 

תוכנית ההאצה Junction הוקמה לפני שנה וחצי במטרה לחשוף את קרן ג'נסיס ליזמים, לרעיונות חדשים ולחברות, ומהצד השני- לספק ליזמים מקום בו הם יכולים להתנסות במיזמי פרה-סיד ולהבין האם הרעיון שלהם ניתן ליישום למוצר טכנולוגי מסחרי ועובד. "לאנשים שעובדים בג'אנקשן, אנחנו מתחייבים לשלושה סעיפים בלבד: מקום לעבוד בו, אינטרנט חפשי וקפה. אנחנו מצפים שבתשעים אחוז מהזמן שלהם הם יעבדו על המיזם שלהם ובעשרה אחוז הנותרים יסייעו ליזמים אחרים". עד כה השתתפו בתוכנית 50 סטארט-אפים, מתוכם גייסו הון 11 חברות לאחר תום התוכנית, אחת מהן מקרן ג'נסיס.

 

שוחט דיבר על הקושי שבמציאת עובדים עבור הסטארטאפים. "אנשי טכנולוגיה משתחררים מהצבא בגיל 21 או 22 והדבר הראשון שהם הולכים לעשות הוא להקים חברה", אמר. "בישראל כל אחד רוצה להיות יזם. למעשה זה קשה למצוא את העובד הראשון הזה, ואני ממש לא צוחק. כולם רוצים להקים חברות כך שעובדים טובים ממש שהיית רוצה לגייס לחברה שלך, הם כולם מקימים חברה משלהם".

 

שוחט סיפר כי ממשלות מאסיה, אירופה ודרום אמריקה בחנו את המודל של ג'נאקשן, חלקן מעוניינות בפתיחת תוכנית האצה ממשלתית במדינותיהן. "הייתי שמח אם עיריית תל אביב תפתח 5-3 תוכניות במודל הזה", אמר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x