$
מכשירים ומדריכים

פורצי הדרך: הסמארטפון שלכם נשרט? הוא יחלים מעצמו

חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד פיתחו חומר שמסוגל לשקם את עצמו בטמפרטורת החדר - עד לחוזק המבני המקורי שלו. עתה, מפתחים גם גרסה שקופה שלו, שתתפקד כמגן למסכי מכשירים

ניצן סדן 18:0512.11.12
סמארטפונים הם מוצרים רגישים למדי. מספיק שהוצאתם את האייפון החדש שלכם מהר מדי מן הכיס והוא עשוי להחליק ולהישבר - או לפחות לזכות לשריטה הגונה. זו האחרונה אמנם לא תשפיע על תפקודו, אולם תכער ברגע אחד מכשיר ששילמתם עליו אלפי שקלים.

אתר PhysOrg דיווח היום (ב') כי צוות של כימאים מאוניברסיטת סטנפורד הצליחו להגיע לפריצת דרך בפיתוח חומר פלסטי שמסוגל לשקם את עצמו. החוקרים מייעדים בשלב זה את החומר לתעשיית המובייל: סמארטפונים ומחשבי לוח.

 

חצי דקה והמכשיר שלכם כמו חדש

 

אמנם חומרים דומים כבר נמצאים בפיתוח - אולם ייחודו של הנוכחי הוא ביכולתו לשקם את עצמו בטמפרטורת החדר, ובהיותו ורגיש למגע. כשהחומר נשרט, הוא משחזר את עצמו בתוך 30 דקות ויחזור לאותה צפיפות מבנית שהיתה לו לפני שנפגע.

 

חוקרים ברחבי העולם מנסים לפתח חומרים שכאלה. היכולת של חומר לתקן את עצמו במקרה של פגיעה או בלאי תוכל להאריך לאין שיעור חיי מוצרים, להוזיל עלויות תיקונים ועוד.

 

יצרניות סמארטפונים (מכשירים שלרובם מעטפת פלסטית), הן קליינטים טבעיים עבור חומר כזה. צוות החוקרים בסטנפורד מנסה כעת לבנות גרסה שקופה של החומר, על מנת שיוכל לשמש גם כציפוי למסכי סמארטפונים ומחשבי לוח.

 

פרוטזה שמעבירה תחושה בדומה לאיבר חי

 

כיוון פיתוח אחר של אותו צוות נשען על הרגישות של החומר למגע; גמישותו תאפשר להרכיב פרוטזות לקטועי גפיים - כאלה שיהיו עמידות יותר ואף יוכלו להעביר למרכיב אותן תחושה כחלק ממערכת עצבים סינתטית.

 

אם תיבנה יד מלאכותית מגרסה גמישה של החומר עם חיישן, ניתן יהיה לאמוד את הנסיגה בפני השטח שלו בעת לחיצת יד למשל - ולתרגם אותה למשוב חשמלי. בכך, יוכל מי שמרכיב אותה להרגיש את ידו המלאכותית נלחצת. נכון להיום, יד מלאכותית לא מסוגלת לאותת למוח שהרגע נגעה במשהו. פיתוח שכזה עשוי לשפר משמעותית את איכות חייהם של קטועי גפיים ולשמש גם בתעשיית הרובוטיקה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x