פורצי הדרך: דוקטור, תדפיס לי אבי עורקים
פיתוח חדש יאפשר ליצור כלי דם במדפסת תלת ממד בתוך שניות. הפיתוח עשוי לחולל מהפיכה בתחום רפואת הטראומה, לקצר משמעותית את הסיבוכים בהשתלות ואף להפוך כל אדם ל"מחסן חלפים" עבור עצמו
פיתוח חדש של חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה יאפשר הדפסה מהירה במיוחד של כלי דם - ואף איברים שלמים. לפי דיווח של gizmag, צוות החוקרים בראשות פרופסור שאוצ'ן צ'ן, הצליח להדפיס השבוע כלי דם בתוך שניות ולהוכיח שהטכנולוגיה החדשה ישימה. המטרה: הדפסת כלי דם מתאים של המטופל עצמו, שיבטיחו תאימות מושלמת וביצוע מהיר ביותר.
לא מרוצה מהאף? נדפיס לך חדש
הדפסת כלי דם ואיברים מורכבים יותר יכולה לפתור את בעיית המחסור באיברים להשתלות, להציל חיים במקרי רפואת טראומה ולחולל מהפיכה של ממש בתחום הרפואה הפלסטית.
השתלת כלי דם מתבצעת כיום מחלקים אחרים בגוף (כמו למשל, בניתוח מעקפים, בו מושתלים ורידים מהרגל בבית החזה), שימוש בכלי דם מפרות וחזירים או אמצעים מלאכותיים שונים. הבעיה היא החלמה ארוכה, זיהומים ובסיכון לדחיית השתל. בנוסף, לכלי דם מושתלים יש זמן חיים מוגבל: רק 50% מכלי הדם שמושתלים בניתוח מעקפים, למשל, ממשיכים לתפקד באופן תקין עשר שנים לאחר הניתוח.
בינתיים, הצליחו החוקרים להדפיס רק נימים, אולם ככל הנראה שבעתיד תורחב אפשרות ההדפסה גם לעור ואף לאיברים שלמים.
הדפסה תלת ממדית ביולוגית, מתוך הסרט "האלמנט החמישי", 1997
איך זה עובד?
השיטה החדשה נקראת הקרנה אופטית דינמית של סטריאוליתוגרפיה (DOPsL). מערכת ממוחשבת מקרינה אור אל תוך תמיסה שמוזרקת אל האיזור הפגוע. התמיסה מכילה תאים מגופו של המטופל ופולימרים ביולוגיים רגישים לאור. התמיסה מתקשה כשבאה במגע עם האור - שכבה אחר שכבה. שליטה בכיוון ובעוצמת האור באמצעות מערך מראות ומנסרות זעירות במערכת תאפשר הדפסת גופים מורכבים כמו ורידים, עורקים ונימים.
ישנה טכנולוגיית הדפסת רכיבים הביולוגיים שנחקרת כיום, אך מצריכה שעות של עבודה - מה שיכול להיות מאוחר מדי עבור תחום רפואת הטראומה, בו גורלו של מטופל מוכרע בהחלטות ומהלכים של דקות בודדות. החוקרים מקווים שעם התפתחות כלי ההדפסה התלת ממדית הרפואית יוכל כל אדם לתפקד בתור מחסן חלפים עבור עצמו.