$
חדשות טכנולוגיה

איפה הכסף: ממשלות באירופה חוקרות את גוגל ואמזון בחשד ל"תרגילי מס"

חברות אינטרנט בינלאומיות מנצלות פרצות שונות בחוק באירופה כדי להימנע מתשלום מסים. עתה נחקרות גוגל ואמזון על ידי גורמים ממשלתיים בבריטניה ובצרפת - שטוענת כי אמזון חייבת לה 252 מיליון דולר במסים

הראל עילם 14:3413.11.12
בכירים בגוגל ואמזון נחקרו אמש (ב') על ידי נציגי הפרלמנט הבריטי בטענה שהחברות הבינלאומיות העלימו מאות מיליוני דולרים במסים במהלך השנים האחרונות. בנוסף, ממשלת צרפת הגישה אמש דרישה לאמזון עבור 252 מיליון דולר במסי חברות, קנסות וריבית שנצברו בין 2006 ל-2010.
יחד עם בכירי גוגל ואמזון נחקר בבריטניה גם טרוי אלסטיד, סמנכ"ל הפיננסיים של רשת בתי הקפה סטארבאקס - שלא שילמה כל מס חברות בבריטניה בשלוש השנים האחרונות. אלסטיד אמר כי הרשת רשמה הפסדים ב-14 מתוך 15 השנים שהיא פעילה במדינה, אבל מרגרט הודג', ראש הוועדה בפרלמנט הבריטי, אמרה כי דבריו של אלסטיד "לא נשמעים נכון".

 

היא הוסיפה ואמרה לנציגי אמזון וגוגל ש"חוסר הנכונות שלהם לשלם מס מרגיזים את לקוחותיכם במצב הפיננסי הקשה היום. קשה להאמין שזה הוגן". דוברת סטארבקס אמרה כי החברה "תפעל להיות שקופה יותר".

 

מטה גוגל באירלנד מטה גוגל באירלנד צילום: בלומברג

 

בתוך כך, הודיעה אמזון כי לא תיכנע לדרישות ממשלת צרפת ולא תשלם את מאות המיליונים שהיא לכאורה חייבת. "אנו מפקפקים בהערכות האלו ומתכוונים להילחם בהן", אמר דובר החברה.  גם גוגל נחקרת כעת בצרפת, אולם טרם פורסם הסכום שתדרוש ממנה הממשלה. לפני כחודש עיתון צרפתי מקומי טען כי הסכום יעלה על מיליארד יורו, אבל גוגל דחתה את הטענות.

 

איך הן מתחמקות מתשלום?

 

חברות טכנולוגיה בינלאומיות רבות בחרו לפתוח מרכז פעילות באירופה, במדינות בהן יזכו לפטור ממס חברות - בדגש על אירלנד ולוקסמבורג. בשנה האחרונה החלו ממשלות באירופה לחקור ולבקר מגמה זו.

 

מכיוון שהחברות מצהירות על עיקר המכירות והפעילות שלהן במדינות אלו, הן מצליחות לעקוף את הדרישה המקומית לתשלום מסים. הודג' ציינה למשל, כי עיקר הפעילות של אמזון היא בבריטניה, שם היא מעסיקה 15 אלף עובדים, ולא בלוקסמבורג - שם יש ברשותה כ-500 עובדים בלבד. ועדיין, נחשבים המשרדים בלוקסמבורג למטה האיזורי של אמזון.

  

אמזון מוכרת מוצרים ושירותים באירופה. והיכן המס? אמזון מוכרת מוצרים ושירותים באירופה. והיכן המס? צילום: בלומברג

 

נציג החברה טען כי אמזון מעסיקה עובדים שמשלמים מסים. הודג', מצידה, ביטלה את הטענה ואמרה כי גם העסקים הקטנים שאמזון גרמה להם לפשיטת רגל שילמו מס.היא תקפה את הנציג על כך שסירב לחשוף את נתוני המכירות של החברה באירופה ובבריטניה ואמרה שהחברה מתנהגת "בצורה חשודה".

 

במקרים מסוימים יש צורך באישורים ממשלתיים על מנת לבצע את העברת "הרווחים הכלואים" - לפני כחצי שנה אינטל פנתה לממשלת ישראל בבקשה להעביר 12 מיליארד שקל שצברה בארץ לאירלנד. בכך הצליחה להימנע מתשלום מס של 600 מיליון דולר לישראל.

 

ממשיכים להעלים מס

 

הטריק הפיננסי הזה מאפשר לחברות לצבור מיליארדי דולר בהכנסות - אבל לשלם מיליונים בודדים בלבד במסים. למשל, גוגל הכניסה בשנה שעברה כ-4 מיליארד דולר בבריטניה, רשמה רווח תפעולי של 1.2 מיליארד דולר, אבל שילמה מס חברות בסך 6 מיליון דולר בלבד. אפל מצידה הכניסה בשנה שעברה 36.8 מיליארד דולר מחוץ מפעילות מחוץ לארה"ב, אבל שילמה רק 1.9% מהסכום במסים.

 

כמעט כל חברה בינלאומית פועלת בצורה דומה: קרנות הון סיכון רבות, למשל, פועלות באיי סיישל, ברמודה או הבאהמה. פייסבוק, גוגל, Dell, IBM, אורקל אינטל ואפל מרכזות את פעילותן באירופה מאירלנד, בעוד שמיקרוסופט, אמזון ואיביי פועלות מלוקסמבורג. סטארבקס מיקמה את המשרדים שלה דווקא בהולנד, אבל אלסטיד הודה כי לחברה יש הסכם עם ממשלת הולנד, וסירב לפרט מעבר לכך.

 

לפני כשבוע, נציגים בממשל הבריטי והגרמני קראו בפני ארגון ה-G20 להגיע לחקיקה מסודרת בנושא מיסי חברות בינלאומיות. הודג' אמרה כי היא פועלת לחקיקה חדשה שתדאג שהכנסות שיווצרו בתוך בריטניה יאשרו בבריטניה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x