מחקר: אפליקציות בריאות רבות מספקות מידע שקרי - ומסכנות את המשתמש
ה-FTC הגישה תלונות כנגד שתי חברות שפיתחו אפליקציות בריאות שמכילות מידע כוזב. בחנויות האפליקציות של גוגל ואפל יש עוד שלל יישומים דומים ולציבור הרחב אין בשלב זה דרך לזהותן
הורדת אפליקציה שמטרתה לשפר את בריאותך? קיים סיכוי סביר שנפלת קורבן למתיחה, אם לא יותר מכך. כך דיווח הוושינגטון פוסט, בהסתמך על מחקר של מרכז ניו אינגלנד לדו"חות תחקיריים.
- אפליקציות תחת אש: איתור מקלטים, עזרה ראשונה וכיפת ברזל סלולרית
- דיווח: עשרות אפליקציות אנדרואיד פופולריות חשופות לגניבת מידע
- מפתחי האפליקציות: הקו הדק שבין תהילה לאבטלה
בשנה שעברה הבחינו חוקרי רשות הסחר הפדרלית בארה"ב (FTC), כי לחנות האפסטור של אפל הועלו אפליקציות שמתיימרות לטפל בפצעי בגרות באמצעות תאורת האייפון. מדובר בהונאה ותיקה שעברה הסבה לפלטפורמת הסלולר. ה-FTC הגיש תביעה כנגד שתי אפליקציות כאלה, והן הוסרו.
האפליקציה שיכולה לסכן את בריאותך
רגולטור אמריקאי נוסף, מנהלת המזון והתרופות (FDA), מנסה מאז להתמודד עם תופעת האפליקציות המזויפות בתחום הבריאות בהצלחה מוגבלת בלבד; עד כה לא נפתחו תביעות כנגד אפליקציות נוספות.
המחקר של מרכז ניו אינגלנד לדו"חות תחקיריים מצא כי קיימות אלפי אפליקציות בתחום הבריאות - רובן בתשלום - והעריך שכ-247 מיליון משתמשים יורידו אפליקציה כזו ב-2012.
המרכז בחן 1,500 אפליקציות, וגילה כי כחמישית מהן מתיימרות לרפא בעיות בריאותיות. מתוכן, כ-43% השתמשו באפשרויות השמע של הסמארטפון כדי להתיימר לרפא מחלות, כתריסר השתמשו בתאורת המסך ועוד שתיים נשענו על הרטט שלו.
מדענים שלקחו חלק במחקר ציינו כי אף אחת מהשיטות הללו לא מסייעת לריפוי הבעיה שהיא מתיימרת לרפא. אחת מהן, Cardiac Stress Test, "בוחנת" את מצב הלב של המשתמש ולומר לו האם הוא כשיר להתעמל - ורופאים מציינים שהאפליקציה הזו היא יותר מסתם חסרת ערך ועלולה לגרום לחולי לב לחשוב שמצבם טוב דיו למאמץ גופני מסוכן.
גם לאפל אין דרך לדעת אם מדובר בהונאה
עם זאת, ציין המחקר, ישנה שורה ארוכה של אפליקציות בריאות מועילות בהחלט ועומדות בתקנים מדעיים. הבעיה היא שלמשתמש הממוצע אין שום כלי להבחין בין אפליקציה ראויה לבין הונאה. אחד מעורכי הדין של ה-FTC התייחס לחלק ניכר מן האפליקציות האלה כאל המקבילה המודרנית של "שמן נחשים" ותרופות-אליל למיניהן.
בעיה נוספת, שניצבת בעיקר בפני משתמשי אפל, היא ההנחה שאם האפליקציה הגיעה לאפסטור הדבר מעיד על כך שהתוכן שלה נבחן על ידי אפל ונמצא מתאים. לבוחני האפליקציות של אפל אין אפשרות מעשית לעשות זאת.