אינסטגרם נתבעת בארה"ב, על אף שלא תשתמש מסחרית בתמונות
תנאי השימוש באינסטגרם אמנם שונו והחברה לא תשתמש בתוכן שיצרו המשתמשים ללא אישור. ואולם, משתמשת בשם לוסי פונס הגישה תביעה ייצוגית בגין התנהלות החברה. פייסבוק: נילחם בתביעה במלוא המרץ
המחלוקת סביב תנאי השימוש באינסטגרם בדרכה לבית המשפט: משתמשת באפליקציית שיתוף התמונות הגישה לבית המשפט בסן פרנסיסקו בקשה לתביעה ייצוגית, בטענה שהנהלת החברה השתלטה על תמונות מבלי שלבעליהן תהיה אפשרות למנוע זאת. כך, לפי דיווח של סוכנות רויטרס מאמש (ב').
- אינסטגרמגדון, היום שאחרי: אין לכם סיבה לכעוס
- לצלם כמו סלב, לערוך כמו היפסטר: אוסף תחליפי אינסטגרם
- תמונת הניצחון: אינסטגרם נכנעה לזעם הגולשים
בשבוע שעבר עוררה אינסטגרם סערה ברשת, כאשר חשפה תנאי שימוש חדשים שעתידים להיכנס לתוקף ב-16 בינואר. בין השאר נמתחה ביקורת קשה על כך שהתנאים מאפשרים, לכאורה, לאינסטגרם לקבל זכויות שימוש מלאות ובלתי מוגבלות בתמונות המשתמשים - ולמכור אותן כאוות נפשה בלי צורך לקבל את אישור המשתמש או להעביר לו תמלוגים.
הסערה הרבה אילצה את מייסד ומנכ"ל אינסטגרם, קווין סיסטרום, לפרסם בתוך זמן קצר הודעת התנצלות במסגרתה הבהיר שלחברה "אין כוונה" למכור את תמונות המשתמשים וכן לבטל חלק מהשינויים בתנאי השימוש. עם זאת, החברה לא שינתה את הסעיפים שמתירים לה להציג פרסומות בהקשר לתוכן של המשתמשים, או את הסעיף שלפיו הפרסומות לא תמיד יזוהו ככאלו.
האם יש בסיס אמיתי לתביעה?
למרות מהלכים אלו, ואף שתנאי השימוש החדשים טרם נכנסו לתוקף, משרד עורכי דין מסן דיאגו כבר הגיש לבית המשפט בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה, בשם לוסי פונס, אחת ממשתמשות אינסטגרם. לטענת התובעים, לקוחות שלא מסכימים לתנאי השימוש יכולים אמנם לסגור את החשבון שלהם, אבל בכך הם מוותרים על הזכויות על התמונות שהעלו בעבר לשירות. “בקצרה, אינסטגרם מכריזה כי 'החזקה הינה תשע עשיריות מהחוק. ואם זה לא מוצא חן בעיניך, את לא יכולה לעצור אותנו'”, כתבו הפרקליטים בכתב התביעה.
פייסבוק, שרכשה את אינסטגרם בעסקה ששוויה הסופי נאמד ביותר מ-700 מיליון דולר, מסרה בתגובה לסוכנות רויטרס: “אנו מאמינים שהתביעה אינה מוצדקת, ונלחם בה במלוא המרץ".
נראה שבמקרה זה, הצדק עם הנהלת פייסבוק: התביעה הייצוגית היא נגד תנאים פוגעים לכאורה, שכלל לא נכנסו לתוקף - ורובם המכריע אף שונו בטרם עת. לפיכך, לא ארע כל נזק למשתמשים. המהלך של לוסי פונס ופרקליטיה נראה כניסיון לזכות בחשיפה ופרסום או בפיצוי זה או אחר - ולא כמאבק אמיתי ועקרוני נגד תנאי שימוש בעיתיים.