$
המדריך

בדיקת כלכליסט

מוטורולה RAZR i: תותח הוביצר בגוף של אקדח

מהנדסי מוטורולה הצליחו לדחוס מסך 4.3 אינץ' לגוף זעיר ונאה - בסמארטפון הראשון שמונע בדור החדש של מעבדי אינטל. ביצועיו, זמן הסוללה ומבנה ממשק האנדרואיד שלו הופכים אותו לפונקציונלי ונוח - ולמתחרה מוביל בזירת מכשירי הביניים

ניצן סדן 15:5927.12.12
אפתח ואספר לכם משהו אישי: קצת משעמם לי עם אנדרואיד. אחרי כמה שנים טובות בהן השתמשתי במספר מכשירים וסקרתי רבים אחרים, נוצר מצב בו ביצועי המכשירים הבולטים בקטגוריה, "ליגת העל" של אנדרואיד הם כמעט זהים.

זאת, משום שבלב המכשירים החזקים בשוק פועמת חומרה דומה מאוד: מעבדי ארבע ליבות בארכיטקטורת ARM, שההבדלים ביניהם באים לידי ביטוי בעיקר על הנייר. עתה, נכנסת לשוק זה גם אינטל. ה-RAZR i של מוטורולה, הסמארטפון הראשון שמבוסס על הדור החדש של מעבדי ענקית השבבים האמריקאית לסלולר, הזכיר לי איזה הבדל יכול לעשות אלמנט החומרה.

 


 

מדובר במכשיר שנועד להתחרות בשוק מכשירי הביניים (Mid Range), אולם מציג יכולות שלא יביישו גם מכשירי דגל. בכמה נקודות חשובות, עולה ה-i גם על מתחרים חזקים ויקרים ממנו.

 

מוטורולה RAZR i. רוח חדשה בשוק האנדרואיד מוטורולה RAZR i. רוח חדשה בשוק האנדרואיד צילום: ניצן סדן

 

עיצוב ומבנה: הטלפון של קפטן הוק

 

המאפיין הכי בולט ב-RAZR i היא מסגרת המסך הדקיקה שלו: עוביה הוא כחצי משל מסגרת מכשירי אנדרואיד ממוצעים. בכך, הצליחו מהנדסי מוטורולה להכניס מסך 4.3 אינץ' (ברזולוציה של 960 על 540 פיקסל וצפיפות של 256 פיקסלים לאינץ') לגוף בו הייתם מצפים למצוא מסך שגודלו לא עולה על 4 אינץ'.

 

אפל, למשל, סרבה בתוקף להגדיל את מסך האייפון עד לדגם האחרון בסדרה כדי לאפשר לכם להשתמש במכשיר ביד אחת. ה-RAZR קטן מהאייפון 5 בחצי ס"מ באורכו וברוחבו - ובעל מסך גדול יותר - ואפשר לתפעל אותו ביד אחת בצורה נוחה מאוד.

 

מסך 4.3 אינץ' בגוף קומפקטי. RAZR i מסך 4.3 אינץ' בגוף קומפקטי. RAZR i צילום: ניצן סדן

 

המכשיר עצמו נאה ושומר על הקו העיצובי של מוטורולה: שילוב של מתכת בחזית וגב עשוי קבלר, פולימר גמיש ועמיד אשר משמש גם באפודי מגן וגם נעים למגע.

 

בדפנות המכשיר ישנם שישה ברגי מתכת שמהדקים את האלקטרוניקה שלו לשלדה ומשפרים את עמידותו במקרה של מכה. אין לו כלל כפתורי מגע בתחתית המסך - שמתעגלת בצורה שמזכירה את מכשירי ווינדוס פון 8 של HTC. איכות ההרכבה נראית טובה מאוד, בצורה שמעמידה בצל רבים מתחריו בקטגוריית מכשירי הביניים.

 

גב הקבלר של ה-RAZR i גב הקבלר של ה-RAZR i צילום: ניצן סדן

 

ממשק ומערכת הפעלה: כמעט כמו נקסוס

 

למכשיר כפתור מצלמה ייעודי שמפעיל אותה גם כשהמכשיר נעול. הכפתור שהוא שקוע בדופן, כדי שלא יילחץ בטעות. הוא נועד לשמש כלחצן צמצם נוסף (יש לו גם כפתור וירטואלי, בממשק המצלמה) - אולם אין בו מצב של חצי לחיצה למיקוד. מצאתי את עצמי מתניע את המצלמה בכפתור הפיזי ומצלם בווירטואלי.

 

חריצי כרטיס הזיכרון והמיני-SIM נמצאים בדופן הנגדית ומחופים בפס פלסטי דק. החריצים שקועים מדי בגוף, מה שמצריך ציפורן ארוכה כדי לנעול את ה-SIM במקומו. המסך מציג בהירות גבוהה ומתמודד היטב עם תאורה ישירה. 

 

המכשיר מבוסס על אנדרואיד 4.04; ממשק ה-Blur של החברה הוא מינימליסטי כמעט כמו ממשק האנדרואיד הסטרילי של מכשירי הנקסוס. הוא נוח ובעל אפשרויות התאמה אישית מורחבות: למשל, לא תמצאו בו את חמשת מסכי הבית הסטנדרטיים של אנדרואיד- אלא רק מסך ראשי ומסך הגדרות מהירות (סווייפ שמאלה ואתם יכולים להפעיל WiFi או להשתיק את המכשיר, למשל). בממשקים אחרים נמצאות אפשרויות אלו בראש מרכז ההתראות הנשלף. מי שרוצה להוסיף מסכי בית, יכול לעשות זאת בקלות ולבחור במסך ריק או בתבנית בסיס.

 

מימין: חלון פתיחת מסך בית חדש. משמאל: מסך ההגדרות המהירות מימין: חלון פתיחת מסך בית חדש. משמאל: מסך ההגדרות המהירות

 

המסך עצמו מעט צר מהממוצע בשוק, אולם המקלדת הווירטואלית של מוטורולה עדיין נוחה לעבודה. החיסרון היחיד בה הוא ביטול כפתור החלפת השפה הייעודי - יהיה עליכם ללחוץ על מקש הרווח ארוכות כדי לפתוח תפריט שפות זמינות. הטקסט שתכתבו יזכה לסימון טעויות הקלדה, שאינו מדויק במיוחד.

 

ביצועים וקישוריות: יתרון אטומי

 

לצד היתרונות העיצוביים, מציג ה-RAZR i חידוש מעניין נוסף: זהו סמארטפון האנדרואיד הראשון שמבוסס על מעבד Atom Z2460 של אינטל (פלטפורמת מדפילד), בעל ליבה בודדת במהירות מקסימלית של 2 גיגה-הרץ. בפועל, המעבד פועל ב-1.3 גיגה-הרץ, ופותח את המבער האחורי רק כשתפעילו יישומים כבדים או בנקודות ספציפיות כמו הפעלת המכשיר, התקנת אפליקציה, גלישה ועוד.

 

על הנייר, נשמע כאילו מעבד כזה לא יוכל לעמוד בקצב של מעבדי ארבע ליבות במהירות 1.4 גיגה-הרץ שמותקנים במכשירים החזקים בשוק. אבל לאטום של אינטל יש אס בשרוול: Hyper Threading - ריבוי תהליכים; הליבה הבודדת יכולה לתפקד כשתי ליבות במקביל.

 

אין ארבע ליבות? כי לא צריך. RAZR i אין ארבע ליבות? כי לא צריך. RAZR i צילום: ניצן סדן

 

המכשיר מפעיל בצורה חלקה יישומים ומציג זמני טעינה מהירים למדי. עם זאת, הוא לא מהיר בצורה בולטת ממכשירי אנדרואיד אחרים. היתרון שלו בא לידי ביטוי כשפותחים את הדפדפן: הגלישה ב-RAZR i היא מאוד, מאוד מהירה. יתרון נוסף הוא ברכיב ה-WiFi, שמזהה רשתות בטווח מרשים ומתחבר אליהן במהירות גבוהה.

 

ה-RAZR i משתמש במעבד גרפי PowerVR SGX 540, שאינו משתווה בביצועיו למעבדי Mali 400p של מכשירי סמסונג האחרונים, למשל. עם זאת, לא זיהיתי פגיעה בחוויית השימוש במשחקים. איכות השיחה במכשיר טובה מאוד וגם הרמקול החיצוני שלו חזק באופן בולט. למכשיר יש גם שבב NFC מובנה שאמור לזהות התקנים תומכים - ולא נבחן בסקירה זו.

 

מולטימדיה ואפליקציות: הבועות של מוטורולה

 

איכות האודיו במכשיר סבירה; אל תצפו לבאסים בולטים או לעוצמת ווליום גבוהה. מוטורולה בחרה לשדך לו אוזניות באיכות בינונית מאוד; האוזניות שסופקו במכשירי ה-RAZR הקודמים בסדרה היו איכותיות יותר. אין לו נגן מדיה ייעודי והוא משתמש בנגן אנדרואיד 4.04 הסטנדרטי.

 

חובבי הווידאו יאהבו את הניגודיות הגבוהה שמציג פאנל המסך ואת הצבעים העשירים, על אף שהם מעט מודגשים מדי ונראים פחות טבעיים מבמסכים מתחרים. לעומת זאת, ניתן לראות שהמסך פחות חד בקריאת טקסט, המסך הוא חד פחות בשל שיטת ייצוג הצבע בפאנל שלו, שהיא PenTile ולא RGB (חמישה צבעים לפיקסל, במקום שלושה). העניין לא מורגש בעת צפיה בסרט אך ניתן להבחין בו בעת קריאת טקסט.

 

מערכת הפעלה נקיה במיוחד. משמאל: ווידג'ט הבועות של מוטורולה מערכת הפעלה נקיה במיוחד. משמאל: ווידג'ט הבועות של מוטורולה

 

היחידה שנחתה במערכת "כלכליסט" הינה דגם פתוח, ללא האפליקציות שמפעילות הסלולר אוהבות לדחוף למכשירים שהן מוכרות. אפליקציות מוטורולה שמובנות בו הן Blur עצמה שמאפשרת גיבוי וסנכרון עם מכשירים חיצוניים, StartSmart שמאפשרת להגדיר פרופילי פעולה בהתאם למיקום, שעה או פרמטרים אחרים (למשל, לקבוע למכשיר להתנתק מחיבור הנתונים הסלולרי ולהתחבר לרשת ה-WiFi שלכם ברגע שתיכנסו הביתה).

 

אפליקציה בולטת אחת היא השעון המשולב של מוטורולה, בתצוגת בועות. תקבלו באותו הווידג'ט מחוון זמן סוללה, שעון מקומי, מזג אוויר והודעות נכנסות אחרונות.

 

מצלמה: צילום במהירות של נשק אוטומטי

 

המצלמת ה-RAZR i, ברזולוציית 8 מגה-פיקסל, מציגה איכות בינונית בלבד. הממשק שלה סטנדרטי למדי ובו ממשק גרירה וירטואלי לביצוע זום - בחירה טובה לטעמי, בעוד חברות רבות מעדיפות זום בצביטה שהוא נוח פחות.

 

צילום מהיר במיוחד, איכות סבירה. צילום מהיר במיוחד, איכות סבירה. צילום: ניצן סדן

 

המצלמה מציגה איכות סבירה בתאורה טובה, אולם תוצאות בינוניות ומטה בתאורה נמוכה. כאשר מנסים לצלם באמצעות כפתור המצלמה הפיזי, תבצע המצלמה מיקוד אוטומטי ותצלם. חבל שמוטורולה לא בחרה בכפתור בעל שני שלבי לחיצה, למיקוד ידני. הפעלת המצלמה מהירה מאוד - והיא מסוגלת לצלם כ-10 תמונות בשניה במצב צילום רציף.

 

סוללה ופליטת חום: כל היום וכל הלילה

 

סדרת מכשירי RAZR האחרונים התבלטו בזמן הסוללה הממושך שלהם. ה-RAZR i מצליח אינו מבייש את הפירמה: לאחר שימוש אינטנסיבי (גלישה, ניווט קצר, הורדת אפליקציות, משחק, שיחות ארוכות והאזנה למוזיקה) של 10 שעות, עדיין נותרו 33% במונה הסוללה של המכשיר.

 

כפתור הצילום החיצוני של המכשיר כפתור הצילום החיצוני של המכשיר צילום: ניצן סדן

 

חשוב לזכור שפעולות שונות מצריכות כמות משתנה של אנרגיה ובסקירה זו נבחן המכשיר בשימוש אינטנסיבי בלבד. מקורות בחו"ל אשר בדקו את זמן הסוללה שלו בשימוש מתון גילו שסוללת המכשיר הספיקה ל-30 שעות של שימוש סביר. את הנתון המרשים אפשר לייחס לשילוב של מעבד יעיל, רזולוציה בינונית ואפליקציית StartSmart.

 

גב הקבלר של המכשיר מפזר ומבודד חום בצורה יעילה למדי. גם לאחר משחק ממושך, הוא לא התחמם בצורה בולטת.

 

סיכום ואלטרנטיבות: ראש לשועלים

 

ה-RAZR i הוא סמארטפון נוח ומרשים, שעיצובו וזמן הסוללה שלו עושים אותו לפונקציונלי במיוחד עבור משתמשים רבים. עדיין לא ידוע אם ומתי יגיע לישראל - ובאיזה מחיר ישווק. בשווקי אירופה וארה"ב הוא נחשב למכשיר יקר ביחס לקטגורית מכשירי הביניים ויתכן שבישראל ישווק כמכשיר פרימיום, עם תמחור תואם.

 

חלק ממתחריו, כמו ה-ONE S של HTC, מציגים ביצועים טובים יותר במבחני תוכנה סינתטיים, אולם בפועל אין הבדל מורגש בחוויית השימוש - למעט רזולוציית התצוגה. זאת, בעוד זמן הסוללה והעיצוב של ה-i הם חבילה שקשה להתחרות בה. למכשיר יש אח תאום, RAZR M, אשר זהה לו בעיצוב ובמבנה ומבוסס על מעבד בארכיטקטורת ARM.

 

נראה שכניסתה המשמעותית של אינטל לזירת הסמארטפונים אמנם לא טרפה את הקלפים - אך הציגה יתרונות חשובים בתחום זמן הסוללה. חשוב לזכור שמדובר במכשיר בעל מסך ברזולוציה נמוכה יחסית למתחרים, מה שתורם ליעילות פעולתו.

 

נוכל ללמוד אם אינטל יכולה לספק גם ביצועים יוצאי דופן רק לאחר שיושקו מכשירים שמבוססים על הגרסאות החזקות ביותר שלהם. מכשירים אלו ככל הנראה יופיעו במהלך 2013 ויתחרו בדור הבא של הגלקסי S, באייפון 5 וביתר שחקני "ליגת העל" של הסמארטפונים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x