דו"ח טכנולוגי
יום טוב אדוני, התרצה את האינטרנט שלך עם - או בלי פרסומות?
ספקית אינטרנט צרפתית מסירה את הפרסומות מעיני משתמשיה והפרסומאים בפאניקה, אשליית הבחירה בתחום הסמארטפונים, "מלאך המוות" האיטלקי מביך עיתונאים ופייסבוק שוב מסתבכת עם מערכת המשפט בארה"ב
ספקית רשת צרפתית, Free, עשתה את הצעד הנכון והחל מהשבוע שעבר החלה לחסום פרסומות עבור משתמשיה כברירת מחדל. התוצאה היתה פרץ צווחות של המפרסמים הצרפתים, והממשלה הצרפתית צפויה להתערב.
המהלך של Free נתפס כמכוון בעיקר נגד גוגל. ענקית הפרסום אחראית לחלק ניכר מהתעבורה בעולם - במיוחד באמצעות אתר שיתוף הווידאו יוטיוב - אבל מתחמקת בעקביות מלשלם על התעבורה הזו. הבעלים של פרי, קסבייר ניל, התלונן פעם אחר פעם על כך שבעצם, החברה שלו משלמת על התעבורה של גוגל, וכששום דבר לא קרה, הוא הפך את יוטיוב מנכס של גוגל לנטל: המשתמשים שלו יגיעו ליוטיוב "על חשבונו" - אבל גוגל לא תראה מזה שנקל. המהלך שלו נתפס בעיני רבים כמיועד לגרור את גוגל אל שולחן הדיונים.
גוגל, שמסובכת עד צוואר בחקירות באירופה ומנהלת עכשיו חזית כנגד המו"לים - ובמידה מסוימת, גם נגד המחוקקים - הגרמנים, העדיפה לשמור על זכות השתיקה, תמיד רעיון טוב כשאתה חשוד. שאר המפרסמים הצרפתים, עם זאת, היו הרבה יותר קולניים. אחד האיגודים שלהם ייבב שפרי לקחה לעצמה את הזכות "להחליט במקום המשתמשים שלה מה הם יראו ברשת", כאילו שמישהו אשכרה רוצה לראות את הפרסומות האלה.
ואם יש מישהו כזה, כל מה שהוא צריך לעשות הוא לשנות את ההגדרות שלו. לאתרים שנשענים על פרסומות היתה טענה חזקה יותר: פרי, ספקית הרשת השניה בצרפת, חיסלה את המודל העסקי שלהם. אחרים טענו שבקרב בין שני ענקים, גוגל ופרי, עסקים קטנים יותר פשוט נמחצים. ועוד היה מי שהעלה את הטענה שקיים חוזה בלתי כתוב בין אתרים ובין המשתמשים: אנחנו נספק לכם תוכן, אתם לא תשלמו ומי שישלם יהיו המפרסמים. המשתמשים, מצידם, קיבלו בהבנה את המהלך של פרי.
קבלו את הבוס החדש, בדיוק כמו הבוס הישן
צלמים מכירים את זה כבר מזמן: יש שתי מערכות גדולות בשוק, זו של ניקון וזו של קנון - וברגע שהתחייבת לאחת זו חתונה קתולית. העדשות של האחת לא עובדות עם הגופים של האחרת, ולהיפך. יש דטאנט מסוים בתחום המבזקים, אבל זהו בערך. אם קנית מצלמה של קנון וניקון הוציאה עדשה שמשאירה את שלך באבק? כל שנותר לך הוא לרייר. הוצאת יותר מדי כסף מכדי שתוכל לעבור מערכת בלי זעזוע כלכלי ניכר. כן, יש עוד כמה חברות בשוק, אבל הנתח שלהן זניח למדי.
עכשיו כלל משתמשי הסמארטפונים מקבלים את אותה המערכת. אם אתם משתמשים באנדרואיד, חלק ניכר מהאפליקציות של iOS לא יעבדו על המכשיר שלכם - ולהיפך. העובדה ששתי המערכות מופעלות על ידי חברות שהן עוינות אקטיבית - פיאסקו המפות של אפל, למשל, הוא תוצאה של נסיון כושל להשתחרר מהדומיננטיות של היריבה גוגל - מה שרק מחמיר את המצב. גוגל מנצלת את מעמדה הדומיננטי בשוק כדי לנסות למנוע ממתחרה חדש, ווינדוס פון 8, לתפוס דריסת רגל; משתמשי ווינדוס פון גילו לאחרונה שכאשר הם מנסים להפעיל את מפות גוגל, הם נזרקים לעמוד החיפוש של גוגל. בגוגל אומרים שהם בוחנים את הבעיה.
בישראל לא מקובל מי יודע מה לשלם עבור אפליקציות, אבל בארה"ב ובשאר העולם כן - ואם אתה עובר מערכת, כל הכסף שהשקעת עד כה יורד לטמיון ותצטרך להוציא עוד כסף. בסופו של דבר, ההבדלים - מבחינת ביצוע - בין אנדרואיד ו-iOS הם זניחים (עם יתרון קטן לאנדרואיד) והמצב הזה שבו אתה חייב לבחור בין דבר וכולרה הוא בדיוק המצב שבו החברות הגדולות רוצות אותך.
הטרול של העיתונאים
לתומאסו דֵהבֵנְדֵטי, תושב איטליה, יש תחום עיסוק מורבידי משהו: הוא מזייף הודעות בטוויטר על מותם של מפורסמים. ההצלחה האחרונה שלו היא הודעה על מותה של יוצרת ספרי הארי פוטר, ג'יי קיי רולינג. את ההודעה על מותה הוא שלח דרך חשבון טוויטר מזויף של ג'ון לה קארה.
רולינג היא לא האדם הראשון שהופתע לשמוע על מותו בשל שירותיו של דהבנדטי. הוא כבר שלח את פידל קסטרו, מיכאל גורבצ'וב והאפיפיור בנדיקטוס ה-16 לקבר מוקדם. למה? ובכן, המטרה שלו, לדבריו, היא להבהיר לכולם שטוויטר הפך לסוכנות ידיעות חדשה - רק כזו שאין שום סיבה להאמין לה.
הוא מצביע על כך שהעיתונות המודרנית עובדת באמצעות הפצה מהירה ככל האפשר של ידיעה, מה שעומד בסתירה לצורך לאמת את המידע. ידיעות שמופצות על ידי עיתונאים לכאורה מקבלות אמינות, גם אם הן מופיעות רק בטוויטר ולא באתר רשמי כלשהו. דהבנדטי אומר שהוא מקפיד להודיע תוך שעה שהדיווח שלו היה שקרי, אבל מזהיר שהעיתונאים לא עושים תפקידם - הם לא מאמתים את הידיעות. כמה מהשיאים שלו, מבחינתו, הם העובדה שהוא אילץ את מזכיר הוותיקן להכחיש רשמית את מותו של בנדיקטוס ושהציוץ שלו על התפגרותו של בשאר אסד העלתה זמנית את מחירי הנפט.
קצרצרים
1. כשהוציאה סמסונג את הגלקסי נוט שלה, הטלפון שהגודל שלו היה חריג ונראה כמו הכלאה בין טלפון וטאבלט, הלעג היה רב, בעיקר מכיוונה של אפל. זו האחרונה טענה אז שהגודל האידיאלי לטלפון הוא 3.5 אינץ'. מאז היא עדכנה את הגודל האידיאלי לארבעה אינץ'. אבל הגלקסי נוט הפך ללהיט, המשתמשים הבינו שמכשיר בגודל חמישה אינץ' דווקא ניתן לנשיאה ולתפעול - ולסמסונג קמו חקיינים. כעת חוזים אנליסטים ש-2013 תהיה שנת הפאבלט, הכלאה בין טלפון נייד וטאבלט.
2. אחד הדברים שכל עוכר דין יודע שהוא שהלקוח שלו חייב לא לומר שום דבר למשטרה. הסיבה לכך פשוטה: כשהם מקריאים לך את האזהרה, הם אומרים שכל מה שתאמר יכול לשמש נגדך בבית משפט. הם לא אומרים בשום שלב שכל מה שתאמר יוכל לסייע לך בבית משפט, ומידע כזה נעלם לעתים באופן מסתורי. עוכרי דין מגלים עכשיו שפייסבוק נמצאת באותו המצב: היא מספקת למשטרה מידע שמסייע במשפט נגד חשוד ברצח, אבל כשהפרקליטים שלו מנסים לקבל ממנה מידע שיכול לסייע להגנה, פייסבוק מסרבת למסור אותו בטענה שהמידע עשוי לפגוע בפרטיות המשתמשים. כשהפרקליטים הגיעו עם צו של בית משפט, פייסבוק סירבה לציית לו והכל הולך לערעור בערכאה גבוהה יותר. השופטת שפייסבוק סירבה לציית לצו שלה שוקלת עכשיו להאשים אותה בביזיון בית המשפט.
3. יומו של כל אחד מאיתנו יבוא בסופו של דבר; אם פעם זכרנו היה שמור במכתבים או יומנים פיזיים, כמעט כולם משתמשים היום במקבילות דיגיטליות. אבל, עם התפגרותכם, כל החומר הדיגיטלי הזה יהפוך תוך זמן קצר לבלתי זמין. סיסמאות פוקעות, גם אם הקרובים שלכם מכירים אותם. ועצם הגישה לחומר שלכם ללא הסכמתכם היא, בהרבה מאד מקרים, עבירה פלילית. ליאהו יש מדיניות שקובעת שברגע שמציגים לה תעודת פטירה שלך, היא מוחקת את כל המידע שלך. כפי שכבר נכתב כאן בעבר, החוק ממש לא ברור בשאלות האלה ולא יהיה ברור בשנים הקרובות. בינתיים, אם יש לכם מידע חשוב שאתם רוצים שישאר זמין ואתם מעריכים שתוך זמן קצר תקבלו תפקיד במקהלה השמיימית - ברוח הימים האלה זה וודאי יהיה "סנט פטר, אל תקרא לי, לא אוכל לבוא; נשמתי שמורה לחנות התאגיד" - כתבו צוואה שמעבירה את כל הרכוש הדיגיטלי שלכם למישהו. לא בטוח שזה יעזור, אבל כנראה שזה גם לא יזיק.
4. ולפינת הפושע הטמבל: ריצ'רד אלמרואי מנורפולק, בריטניה נתפס בגניבה והוצמד אליו אזיק אלקטרוני, שמדווח על כל התנועות שלו - כמעט כמו שהסלולר שלכם מדווח על שלכם. למרות האזיק, אלמרואי החליט שהדבר הנכון לעשות בחיים הוא לפרוץ לבית נוסף. משטרת בריטניה לוקחת ברצינות פשעי רכוש וכשהתברר שהאזיק מיקם אותו במקום השוד בזמן השוד, נערך חיפוש בביתו. שם, למרבה חוסר המזל שלו, התגלה השלל. אלמרואי, כצפוי, הולך לכלא.
5. פושע מתוחכם יותר, ועדיין חסר מזל, ניסה להבריח טלפון סלולרי, מטען, פצירה ושאר כלי משחית לכלא בברזיל. הנסיון התבצע באמצעות חתול שפותה להכנס לכלא כשהוא נושא עליו את החפצים. הסוהרים העירניים עצרו את החתול, אבל הם מתקשים לזהות את האסיר האחראי, משום שהחתול שומר על זכות המיאו. אולי הם צריכים לזמן מישהו מהשב"כ, ארגון שידוע בכך שהוא מסוגל לשכנע ארנבים שהם דובים.
• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)
• לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.