"הצלחנו לחזות את התפרצות אירועי האביב הערבי בסוריה"
פיתוח משותף של קירה רדינסקי מהטכניון ואריק הורביץ ממיקרוסופט, אשר מתבסס על ניתוח של ידיעות של הניו יורק טיימס מעשרים השנה האחרונות יאפשר חיזוי של מוקדי אלימות או מוקדי התפרצות של מגיפות בצורה מדויקת
חוקרים מהטכניון וממיקרוסופט פיתחו תוכנה שתאפשר לחזות מראש מוקדים של אירועים כגון התפרצות מגיפות או אלימות. התוכנה שמתבססת על טכנולוגיות ביג דאטה ומשתמשת במידע שנכרה מארכיון הכתבות של עיתון הניו יורק מאז 1987 ועד 2007. כמו כן היא מסוגלת למשוך מידע מהאינטרנט על מנת להשלים מידע שחסר לה.
- "ארה"ב וישראל - בראש רשימת המעצמות הטכנולוגיות. סין והודו - בתחתיתה"
- Imperva והטכניון: 95% מהווירוסים החדשים יעקפו את האנטי וירוס שלך
- אינטל משתפת פעולה עם האקדמיה: מקימה מכון למחקר אינטיליגנציה חישובית
מפתחי התוכנה הם אריק הורביץ, מנהל משותף במיקרוסופט וקירה רדינסקי מהטכניון שעבדה עם הורביץ במשך שלוש שנים במיקרוסופט.
בשיחה עם כלכליסט מסבירה רדינסקי את עקרונות הפעולה של התוכנה, "הפיתוח מתבסס על ניתוח הסתברויות לכל מיני אירועים בעקבות אירועי העבר באיזור גאוגרפי מסויים", מרחיבה רדינסקי, " מדובר על אירועים כגון תקופות יובש, התפרצות של מחלות או של מוקדי אלימות".
הרעיון שעומד מאחורי הפיתוח הוא שאירוע מסויים מהווה תמריץ לאירוע אחר, "הצלחנו לחזות את התפרצות אירועי האביב הערבי בסוריה" מתגאה רדינסקי, "המערכת מצאה שקיימים תנאים ספציפים בהם הסבירות להתפרצות האלימות גבוהים במידה רבה, כמו למשל מחיר לחם גבוה במדינות בהן יש שליט יחיד".
המערכת גם יודעת ללמוד נתונים חדשים ולהשתמש בהם בהתאם לשאילתה, למשל, דיווחים על עונת יובש באנגולה ב-2006 העלו שקיימת סבירות גבוהה להתפרצות של מגיפת כולירה בשנים שלאחר מכן. דיווחים על סערות באפריקה ב-2007 העלו שגם שם קיימת סבירות גבוהה להתפרצות המגיפה, ואכן פחות משבוע לאחר מכן הגיעו דיווחים על עלייה חדה בתחלואה באזורים הללו.
חיזוי מסחרי
התוכנה מגיעה לדיוק של 70 עד 90 אחוזים, ומעוררת עניין רב, חלק מהמימון לפרויקט מגיע מהקרן של ביל גייטס. התוכנה מיועדת לפני הכל לסוכנויות וארגונים ממשלתיים, אולם גם חברות מסחריות הביעו עניין.
רדינסקי שמגישה בימים אלה את עבודת הדוקטורט שלה לטכניון, עסוקה בהקמת סטארט-אפ בתחום חיזוי מכירות, החברה החדשה שלה, ששמה הוא Sales Predict אמורה להתחיל לפעול בשבועות הקרובים. "הטכנולוגיה של החברה החדשה שלי לא קשורה לתוכנה שפיתחתי במשותף עם הורביץ" מדגישה רדינסקי לכלכליסט.
הפיתוח של רדינסקי והורביץ אינו הראשון שעושה שימוש במקורות מידע כגון עיתונים על מנת לחזות את העתיד, אך לטענתם, העובדה שהתוכנה יודעת להשתמש ביותר מ-90 מקורות מידע הופכת אותה להרבה יותר כוללנית ומתאימה למשימות מגוונות יותר.
למיקרוסופט אין כרגע תוכניות להפוך את הפיתוח למוצר מסחרי, אך הורביץ מסביר שהפרויקט ממשיך, "אישית, אני מעוניין לכרות מידע יותר ישן, בסופו של דבר טבע האדם ורוב המשתנים הסביבתיים נשארים די דומים כך שנוכל לזהות דפוסים שיעזרו לנו להבין מה מחכה לנו בעתיד".