$
IT בעולם

חברה סינית ניסתה למכור ציוד של HP לאיראן

חברת סקייקום הסינית נתפסה כאשר היא מנסה לעקוף את הסנקציות הבינלאומיות על מכירת ציוד מחשוב אמריקאי לאיראן, בנוסף התגלה כי לחברה יש קשרים הדוקים עם ענקית ציוד התקשורת הסינית חוואווי

סוכנויות הידיעות 15:2504.02.13
חברה מהונג קונג שניסתה למכור בניגוד לסנקציות הבינלאומיות ציוד מחשבים של HP למפעילת הטלפונים הניידים הגדולה ביותר באיראן, היא למעשה בעלת קשרים הדוקים במיוחד לחברת חוואווי הסינית, כך עולה ממסמכים חדשים שנחשפו בנושא.

 

אתר ביזנס אינסיידר מדווח כי לפי מסמכים שהגישה חברת סקייקום טק מהונג קונג לרשם החברות המקומי עולה כי קאתי מנג סמנכ"לית הכספים של חוואווי וביתו של מייסד החברה רן זנגפיי, כיהנה בין פברואר 2008 ואפריל 2009 בדירקטוריון של חברת סקייקום טק.

 

בחודש שעבר פרסמה סוכנות רויטרס כי בשלהי 2010, המשרד של סקייקום בטהראן הציע למכור ציוד של HP בשווי של לפחות 1.3 מיליארד יורו למובייל טלקומוניקציה האיראנית, זאת על אף הסנקציות שהטילה ארצות הברית על המסחר עם איראן.

 

ההצעה כללה לפחות 13 עמודים שעליהם התנוסס הלוגו של חוואווי וקוטלגו כ"מסווג לחוואווי". עם זאת, מהחברה נמסר כי לא היא ולא סקייקום סיפקו בסופו של דבר את הציוד של HP, ואילו מ-HP נמסר כי אינם מרשים למכור את המוצרים שלהם לאיראן.

 

בחוואווי מגדירים את סקייקום כאחת "מהשותפות המקומיות החשובות ביותר" שלה. אולם ברויטרס בחנו מסמכי תאגיד ומסמכים אחרים ומצאו בעשור האחרון מספר קשרים פיננסיים ואחרים בין חוואווי, מנג וסקייקום, שמצביעים על קרבה עמוקה יותר בין החברות.

 

ב-2007 לדוגמה, חברת ניהול בשליטת החברה האם של חואווי החזיקה בכל המניות של סקייקום. באותה תקופה מנג שימשה כמזכירת חברת הניהול. מנג, למעשה הולכת ומתגלה ככוכב עולה בחוואווי, יצרנית ציוד הטלקומוניקציה השנייה בגודלה בעולם.

 

במהלך הצגת התוצאות הפיננסיות של החברה שנערכה בינואר בייג'ינג, היא נפגשה לשיחה רשמית עם עיתונאים זרים, ובכך הפכה לראשונה מבני המשפחה שלה שמקיימת פגישה מסוג זה. "אנחנו מתכוונים לכבד את המחויבות שלנו לשקיפות ולפתיחות", סיפרה אז לעיתונאים. אולם, מנג סירבה להגיב על הידיעה.

 

מהחברה נמסר כי "מערכת היחסים בין חואווי וסקייקום היא שותפות עסקית רגילה. חוואווי ביססה מערכת מסחר המצייתת לנהלים בתעשייה, והעסקים שלנו באיראן עומדים בכל החוקים והרגולציות הקיימים, כולל אלה של האו"ם. אנחנו גם דורשים מהשותפים שלנו כמו סקייקום לעמוד באותן התחייבויות". עוד הוסיפה החברה כי היא פועלת בימים אלה לצמצום עסקיה באיראן.

 

הוכחה נוספת לקשרים ההדוקים בין החברות עולה מדו"ח של חברה לונדונית בשם אינטרנשיונל קומפני פרופיל, שמכינה דו"חות אשראי. לפי הדו"ח שפורסם בתחילת 2010 – אותה שנה שבה סקייקום הציעה לייצא ציוד של HP לאיראן – סקייקום "היא חברת בת של חוואווי". כמו כן, מנהלי טלקומוניקציה שעבדו באיראן מתארים כי העובדים במשרדי סקייקום היו ברובם ממוצא סיני, ונשאו כרטיסי ביקור ותגים עם השם של חוואווי. בנוסף קורות חיים של מספר עובדים שפורסמו בלינקדין ציינו את שמה של החברה כ-"חוואווי-סקייקום".

 

סקייקום הוקמה ב-1998 בהונג קונג, ובשנים שחלפו הבעלות עליה החליפה מספר ידיים, כולל אנשים פרטיים וחברות זרות. אולם מכיוון שבדומה לחוואווי מדובר בחברה פרטית, מסמכי התאגיד אותם בחנו ברויטרס כמעט ואינם מעניקים הסברים מספקים בנוגע לפעילות של החברה.

 

ועדת המודיעין של הקונגרס האמריקאי ביקרה באופן חריף את סירובה של חוואווי לענות על שאלות שנוגעות לאופי הפעילות שלה באיראן, הוועדה ביקשה מהחברה שתספק לה "הוכחות על כך שלא עברה על חוקי הייצוא האמריקאיים והסנקציות הבינלאומיות", מה שכאמור לא בוצע.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x