חותרות למגע: 5 המתחרות החדשות בשוק מערכות ההפעלה לסלולרי
אל תוך עולם מערכות ההפעלה לסמארטפונים, שנשלט בצורה מוחלטת על ידי אנדרואיד ו-iOS, ינסו השנה להידחק לא פחות מחמש חברות - שכל אחת מציעה יכולות מפתיעות משלה. "כלכליסט"מציג את המתחרות שמנסות להגיע אל הסמארטפון הבא שלכם
לא הרבה השתנה בשוק מערכות ההפעלה למובייל בשנתיים האחרונות: אנדרואיד של גוגל מובילה במספר המכשירים הנמכרים, iOS של אפל מחזיקה בנתח שוק קטן משמעותית אך השפעתה נחשבת גדולה יותר והיא עדיין מובילה בגלישה ושימוש באפליקציות; ו-ווינדוס פון 8 של מיקרוסופט היא המתחרה הקטנה והאיכותית שמנסה לשבור את הדואופול דה-פקטו של שתי הגדולות.
- בלקברי: ה-Z10 הוא להיט מכירות מפתיע
- אסוס Padfone 2: סינרגיה אמיתית בין טלפון חכם לטאבלט
- הרכישה שתאתחל את Dell
כשלוש מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם משקיעות מיליארדים רבים של דולרים ומשאבים על מנת לבצר או לחזק את פעילותן בשוק חם ומעורר עניין זה, קשה לדמיין גורם נוסף שירצה להיכנס להן בין הרגליים ולהתחרות במגרש היקר הזה. ובכל זאת, במהלך השנה הקרובה צפויות להופיע על המפה לא פחות מחמש מערכות הפעלה חדשות למובייל שינסו לזכות לדריסת רגל בשוק.
אולי אין להן סיכוי לעקוף את גוגל ואפל ורק מיעוטן יכולות לחלום על להיות מספר 3 לפני ווינדוס פון 8 - אבל כולן סבורות שהן מביאות חזון חדשני ומהפכני שיביא לשוק בדיוק את הטלטול שלו הוא זקוק. “כלכליסט" מציג את חמש המתחרות הצעירות שרוצות להיות הפנים של הסמארטפון הבא שלכם.
BB10 - הקלף החזק של בלקברי
בלקברי (RIM, עד לאחרונה) היא אחת המתחרות הוותיקות בשוק הסמארטפונים - ומי ששלטה בו בעידן טרום-האייפון. השנים האחרונות לא היו טובות לחברה, וחוסר הגמישות והחדשנות שלה גרם לה לאבד את אחיזתה בשוק. ממש לאחרונה אף עקפה אותה ווינדוס פון 8 כשהפכה למערכת ההפעלה השלישית בגודלה במובייל.
ואולם, בימים אלו מנסה החברה להמציא את עצמה מחדש עם מערכת הפעלה חדשה - בלקברי 10. המערכת הושקה בסוף ינואר, אחרי עיכוב רב חודשים, והיא יצירה חדשה לגמרי שלא קשורה למערכות ההפעלה הקודמות בעלות אותו השם. מלבד תמיכה במסכי מגע, אבטחה מתקדמת עבורה החברה כה מפורסמת וממשק חדש הבנוי סביב ריבוי משימות, מערכת ההפעלה החדשה כוללת כמה יכולות מתקדמות כגון מקלדת וירטואלית מתקדמת שתוארה כממכרת כמו המקלדת הפיזית המפורסמת של בלקברי, ומסוגלת ללמוד את הרגלי השימוש של המשתמש.
יכולות אחרות כוללות מצלמה עם TimeShift - יכולת חדשה הכוללת שטח אחסון (באפר) גדול שמתחיל לצלם עוד לפני שלחצתם על הכפתור - כך שאם בדיוק פספסתם את התמונה המושלמת, תוכלו לדפדף אחורה ולמצוא אותה.
מערכת ההפעלה כוללת גם את בלקברי Hub, שירות חדש המרכז הודעות והתראות במקום אחד, שמאפשר למשתמש גם להגיב ולנהל את ההתראות האלו ללא צורך להכנס לאפליקציות השונות - כמו לאשר בקשת איש קשר בפייסבוק או לינקדאין או שליחת תגובה בחזרה לחבר ללא צורך להכנס לפייסבוק. שירות אחר בשם Memory מאפשר למשתמש לרכז במקום אחד את כל הפריטים שהוא סימן כמעניינים - מיילים, הודעות, אנשי קשר, אתרים וכו'. החברה גם הבטיחה מבחר ראשוני גדול של אפליקציות - 70 אלף במספר.
בשלב הראשוני, אם להאמין לנתוני בלקברי, מדובר בהצלחה מסחררת. לפי החברה קצב המכירות של ה-Z10, סמארטפון הדגל של בלקברי 10, בבריטניה גבוה פי 3 מדגמים קודמים שהשיקה החברה במדינה, ובקנדה היה קצב המכירות גבוה ב-50%. עם זאת, לא מדובר בנתונים אבסולוטיים ויש להמתין לשחרור מספרים קשיחים שיכסו זמן ארוך יותר כדי לדעת איך התקבלה מערכת ההפעלה.
Firefox OS: השועל הטלפוני
דפדפן פיירפוקס היה עד לפני כמה שנים הדפדפן החם בשוק - המתחרה הקטן והמוצלח ששובר את המונופול של אקספלורר. כניסת כרום של גוגל הדיחה אותו ממעמדו, אבל פיירפוקס עדיין זוכה לפופולריות ואהדה רבה, בפרט בקרב תומכי קוד פתוח ומתנגדי תאגידים. בשנה הקרובה תנסה העמותה שמאחוריו, קרן מוזילה, לנצל את השם הטוב של הדפדפן על מנת להיכנס לעולם הסמארטפונים עם מערכת הפעלה בשם פיירפוקס OS.
במוזילה יודעים כנראה שאין להם את היכולות להתחרות ראש בראש במכשירים יוקרתיים כמו האייפון 5 או הגלקסי S3 של סמסונג, ולכן מכוונים את פיירפוקס OS כמערכת הפעלה שמיועדת לסמארטפונים זולים שמחירם אינו עולה על מאה דולר.
מהדגמות של המכשיר ברשת נראה שממשק המשתמש הבסיסי דומה מאוד לזה של iOS. ואולם, בעוד שמערכות הפעלה אחרות שמות בלב המערכת את היישומים שמורדים מחנות האפליקציות שלהן, פיירפוקס OS מוכוונת יישומי רשת ושמה דגש מרכזי על הרצת יישומים מבוססי HTML 5.
למוזילה יש כבר כמה שותפים בולטים, כמו טלפוניקה הספרדית, ZTE הסינית וספרינט האמריקאית, והמכשירים הראשונים צפויים להגיע לשוק, כנראה לדרום אמריקה, במהלך הרבעון הנוכחי.
Ubuntu Mobile: נחשו מה קרה בלינוקס
עוד יקירת קוד-פתוח שתנסה לחדור לעולם המובייל היא קנוניקל, שעומדת מאחורי הפצת הלינוקס הפופולרית אובונטו. את מערכת ההפעלה של החברה יצא לי לראות במו עיניי במהלך תערוכת CES שנערכה בינואר בלאס וגאס.
בחברה מתגאים בכך שאין למערכת ההפעלה צורך בכפתורים פיזיים (כמו ב-iOS) או וירטואליים (כמו בגרסאות אנדרואיד האחרונות) לביצוע פעולות כמו יציאה למסך הבית, פתיחת תפריטים או חזרה לאחור. במקום זאת, מבוססת העבודה עם אובונטו מובייל על ביצוע סווייפ מצלעות המסך השונות, כשלכל צלע תפקיד אחר. כך, למשל, סווייפ מהצלע השמאלית יציג סרגל ובו היישומים הפופולריים ביותר וכן כפתור הבית.
מסך הבית של המכשיר מהווה מעין אגרגטור של תכנים ומציג את היישומים הפופולריים ביותר, שיחות שלא נענו או מסרים שהתקבלו ותכנים (סרטים, שירים וכו') שהועלו לאחרונה למכשיר. בעמוד האפליקציות של מערכת ההפעלה ניתן לצפות באפליקציות הפתוחות כעת, מתחת להם באפליקציות הפופולריות ביותר ובכלל האפליקציות המותקנות, ולבסוף בהמלצות לאפליקציות - אותן ניתן להוריד רק באמצעות הקשה עליהן, מבלי לפתוח את חנות האפליקציות.
במערכת ההפעלה יש דגש על ריכוז במקום אחד של פעולות או תכנים שאין סיבה הגיונית להפריד ביניהם. כך, למשל, עמוד היסטוריית השיחה בחייגן מציג לא רק את שיחות הטלפון שקיבלנו או יצרנו עם איש קשר, אלא גם את את היסטוריית ההתכתבויות עמו ב-SMS. ברשימת אנשי הקשר נוכל גם לראות את העדכונים האחרונים של המשתמש ברשתות החברתיות שלו ולגשת לעמוד שלו בפייסבוק או בטוויטר ישירות משם.
המכשירים הראשונים שיריצו אותו צפויים להגיע לשוק במהלך השנה הקרובה.
Tizen: ברית ענקים בין סמסונג ואינטל
סמסונג מיצבה את עצמה כיצרנית הסלולר הגדולה בעולם בזכות סדרת מכשירי גלקסי מבוססי אנדוראיד שלה. אבל לחברה יש גם שאיפות למערכת הפעלה מצליחה משל עצמה. הניסיון הנוכחי של הענקית הקוריאנית בתחום (בעברה יש כבר כמה ניסיונות פושרים, דוגמת Bada) הוא טייזן, שבפיתוחה שותפה גם ענקית השבבים אינטל.
מערכת ההפעלה נמצאת בפיתוח זה זמן רב, ובמקור אמורה הייתה להגיע לשוק כבר בשנה שעברה. ואולם, נראה שרק לאחרונה הושלמה העבודה עליה ובתחילת ינואר בשרה סמסונג כי בכוונתה לחשוף בהמשך השנה מכשירים המבוססים עליה.
טייזן מבוססת במידת מה על MeeGo, מערכת ההפעלה הכושלת של נוקיה שנזנחה על ידי החברה כשזו החליטה להתמקד בסמארטפונים מבוססי ווינדוס פון. תמונות שלה שהופצו ברשת מציגות ממשק שדומה בצורה מחשידה לזה של אנדרואיד, אבל הקשר הקרוב שלה הוא דווקא עם פיירפוקס OS: שתי מערכות ההפעלה יוכלו להריץ יישומי HTML 5 שפותחו בעבור השנייה. השיתוף עם אינטל יכול להתברר כקלף המנצח שלה - הנוכחות של ענקית השבבים בשוק המובייל כמעט שלא קיימת, ויש לה אינטרס משמעותי לדחוף מערכת הפעלה שמיועדת לשבב המובייל שלה.
Jolla: מסך דינמי שמתבסס על שקיפות
מיגו אולי הייתה כישלון, אבל ההשראה שהיא נתנה למפתחי מערכות הפעלה הייתה משמעותית. לא רק טייזן מבוססת עליה אלא גם ג'ולה, שמאחוריה עומדת קבוצה של בכירי נוקיה לשעבר. מערכת הפעלה זו נחשבת בעבור רבים ליורשת הישירה של מיגו, שלמרות חייה הקצרים יצרה קהילה קטנה אך אדוקה של אוהדים.
במוקד של ג'ולה עומד תפעול באמצעות מחוות סווייפ שונות על המסך לצורך מעבר בין יישומים ותפעולם. למשל, בתוך יישום סווייפ חלקי מימין יהפוך את היישום לשקוף ויציג תחתיו את מסך הבית, והשלמת הסווייפ תעבור למסך זה. מסך הבית עצמו אינו סטטי, אלא מציג כמה מהיישומים הפעילים ומאפשר לשלוט בהם ישר ממנו (למשל, ביצוע פעולות נגן/עצור בנגן המדיה).
בשלב הראשון מתכוונת החברה להשיק את ג'ולה בסין, כאשר המכשירים הראשונים יוכרזו לפני סוף מארס ויושקו בקיץ הקרוב.