סינגולריות? תשכחו מזה
ה-Rapture of the Geeks לא יקרה (כנראה), על סף מלחמת עולם מקוונת, היח"צ השחור של סין מעלים ידיעה על עצמו, וגוגל רוצה לחנוק את אתרי הפיראטיות
העלאת המוח שלך לדיסק ענן ענקי? פחחחחחח
בעולם מסתובבים לא מעט עתידנים כמו ריי קורצווייל, אשר אומרים לנו שתוך זמן קצר (2045 אליבא דקורצווייל, 2030 לדעת אחרים) יתרחש אירוע טכנולוגי מכונן הנקרא סינגולריטי, שאחריו חיינו לא יהיו דומים יותר בדבר לחיים הקודמים. ההאצה בקצב ההתפתחות של האינטיליגנציה המלאכותית תביא עלינו עתיד בו כולנו נהפוך למוחות שחיים בענן, ונוכל להוריד ולהעלות את התודעה שלנו לשם.
נשמע נחמד, אם אתה גיק. אבל מיגל ניקולליס, חוקר מוח בעל שם, אומר בבירור: "תשכחו מזה". אין מצב שתורידו את התודעה שלכם לאיזה דיסק (ותאפשרו, בהתאמה, לאיזה האקר חסר מצפון לשחק איתכם ברמה שתגרום לפריצות הסייבר הנוכחיות להיראות כמו משחק דוקים), מהסיבה הפשוטה שהמוח לא עובד ככה. המוח, לדברי ניקולליס, לא ניתן למחשוב.
אה, הוא בהחלט מסוגל להתממשק עם מכונות אחרות, וחוקרים כבר הצליחו להביא לכך – באמצעות שתלי מוח שונים - שנכים יוכלו להפעיל מכונות רק בכוח המחשבה. אבל, כפי שרואה זאת ניקולליס, החלק החשוב ביותר של המוח הוא היכולת שלו לבצע פעולות לא צפויות, קפיצות לוגיות, וזאת כתוצאה מכך שהוא מבצע אינטראקציה לא-ליניארית בין מיליארדי תאים - ואין מחשב שמסוגל לזה כיום.
על סף מלחמת עולם
ויש מי שאומרים שכבר עברנו את הסף.
בעקבות הדיווח חסר התקדים בהיקפו אתמול (ג'), על כך שהצבא הסיני מפעיל יחידת האקרים עצומה, מתקבלים כעת עיתותים מארה"ב על כך שבקרוב, ממשל אובמה עשוי להטיל סנקציות כלכליות על סין. הבית הלבן צפוי להכריז על מדיניות חדשה בנושא עוד היום. פקידים בממשל האמריקאי אמרו כי בקרוב יובהר לסין שהתקפות הסייבר עברו את הגבול שארה"ב יכולה לחיות איתו, ושהן מאיימות על עצם היחסים בין ארה"ב וסין. האיום מספיק גדול כדי שאובמה הזכיר אותו בנאום לאומה האחרון, אם כי הוא דיבר אז על "האקרים ואומות זרות" בלבד, מבלי להתייחס ישירות למשטר הגולגלות מבייג'ינג.
בינתיים, בעוד הגזרה מתחממת, סין ממשיכה להכחיש בעקשנות שיש לה קשר כלשהו לנושא, כשהיא טוענת שהדו"ח שפורסם אתמול סובל מקשיים טכנולוגיים. אחרים בארה"ב מדברים על מלחמה שכבר התחילה, ושארה"ב עד כה מפסידה בה.
ריצ'ארד קלארק – אתם עשויים לזכור אותו כיועץ הטרור של שלל נשיאים, שטען ב-2004 שג'ורג' וו. בוש ניסה בתואנות שווא לקשור בין התקפות ה-11 בספטמבר ובין עיראק של סדאם חוסיין – טען כבר ב-2011 שארה"ב צריכה לצאת למתקפת נגד, ולשלוח דופקה למחשבים שתוקפים אותה ואת החברות שלה.
מצד שני, תוהה דן ליונז, אולי כבר מאוחר מדי. ארה"ב תלויה כלכלית בסין וחלק ניכר מאגרות החוב שלה מוחזקות על ידי בנקים סיניים. כמובן, סין תלויה לא פחות בארה"ב: אמברגו סחר על סין, כמו זה שהיה קודם לפתיחת היחסים הדיפלומטיים בין שתי המדינות בתחילת שנות השבעים, עשוי להנחית מכה כלכלית על סין שממנה היא לא תתאושש – בין השאר משום שהמשטר יהיה עסוק בדיכוי מהומות ללא הפסקה.
איך אומרת הקללה הסינית העתיקה שהמציא איזה מערבי לפני כמה עשורים? שתחיה בזמנים מעניינים.
היח"צ השחור מכה בעורף האויב
כולנו מכירים את משרדי היח"צ הרגילים והמערביים, על היכולת שלו למכור את נשמתו לכל לקוח ולומר אחר כך "שימותו הקנאים." אם חשבתם שזה גרוע, עוד לא פגשתם את התאום האפל של עולם היח"צ.
מגזין סיני בשם Caixin פרסם ידיעה ארוכה ומושקעת על מה שמכונה "היח"צ השחור הסיני": חברות שמקדמות את האינטרסים של הלקוחות שלהם על ידי העלמת ידיעות מהרשת, שתילת ידיעות פיקטיביות, והעלמת מונחי חיפוש ממנועי החיפוש הסיניים.
כל זה עולה כסף, ולא מעט. פעם מספיק היה להתלונן על ידיעה למנוע החיפוש באידו כדי שזו תסיר מונח חיפוש זה או אחר אוטומטית. הזמנים השתכללו, ועכשיו כל בקשה כזו עולה בין 100 ל-150 דולר בכסף אפור. הרבה כסף, במיוחד במונחים סיניים. צריך לשחד פקיד בחברה, או קצין משטרה כדי שזה יחתום על בקשה להעלמת פריט המידע – סין מזכירה באופן חינני, מהבחינה הזו, רפובליקות מסוימות במזרח הים התיכון, שגם בהן קצין משטרה יכול להורות לאתרי חדשות להעלים ידיעה.
השוחד הוא חלק כל כך בסיסי מהעבודה של היח"צ השחור, עד שעובדי החברות הופתעו לשמוע מ-Caixin שמדובר בעצם בנוהל לא חוקי. תוך זמן קצר, הצליחו חברות היח"צ לארגן את נקמתן, בסיוע בכירי משטרת סין שבוודאי הודאגו מהרעיון שהם יככבו בכותרות בשל אספקת שירותים לא חוקיים. התוצאה? הם הצליחו למחוק את הגרסה הסינית של הכתבה מהרשת. אבל לא את האנגלית.
בינתיים, לפחות. אחרי הכל, אם הידיעה מעצבנת פקידים בכירים מספיק, למפלגה הקומוניסטית הסינית יש הרי צבא האקרים.
להכות בהם במקום הכואב באמת
בכיס.
לגוגל נמאס מאתרי פיראטיות. הם מוציאים לה שם רע ומאלצים אותה להתמודד עם טענות חוזרות ונשנות על כך שהיא אתר המקדם פיראטיות בעצמה. חובבי תיאוריות הקונספירציה יאמרו שזו בדיוק הסיבה שגוגל שונאת אתרי פיראטים: הם מספקים תחרות. כך או כך, גוגל החליטה לשים קץ לתופעה שמאלצת אותה להקדיש כמויות גדולות של כוח אדם להסרה של קישורים מהרשת ובעצם לשנות את תוצאות החיפוש שלה כל הזמן.
איך? פשוט, לחנוק את הכלבים. היא פנתה לשורה של חברות אשראי בבקשה לחסום את העברות הכספים למספר אתרים: אלו המתמחים בפרסום תוכן פיראטי (לא, נחמה, פיירטביי לא מפעיל את עצמו בשל טוב ליבם של אנשיו, הוא ארגון פשע שמתקיים ממכירת פרסומות לצד תוכן שאינו שלו), ואלו שלא טורחים להגיב לזימונים משפטיים כי הם רשומים באיזה אי קריבי.
חבורת האשראי, שכבר נכוו בכל מה שקשור להעברת הכספים לוויקיליקס, סירבו להגיב על הידיעה. גם גוגל לא אישרה את המהלך, המעמיד אותה בשורה אחת עם חברות התוכן הגדולות. נעדכן.
קצרצרים
1. לפני יומיים הותקף חשבון הטוויטר של ברגר קינג על ידי איזה לוזר, ואותו הלוזר תקף מאוחר יותר גם את חשבון הטוויטר של חברת Jeep. אבל מה? ההאקר היה כל כך מרוצה מעצמו שהוא היה חייב להשוויץ. הוצאה? הוא נחשף על ידי גיזמודו כטוני קונהה, או iThug. עכשיו מחכים לשלב הבלתי הנמנע הבא, שבו השוטרים אוזקים את קונהה ושולחים אותו לתקופה של אירוח על חשבון הציבור.
2. סוני תוקעת אצבע משולשת בעין של אפל, והגישה בקשה לפטנט באירופה על סוג של טאבלט, אותו היא מכנה Eyepad. סוני כנראה הולכת לטעון שמדובר בסוג שונה לגמרי גרוטאה, ראשית משום שהפינות שלה לא יהיו מעוגלות – לפי השרטוט שהיא הגישה הם יהיו חדות להפליא - ושנית משום שהיא תכיל אזורים מוארים. במחלקה המשפטית של אפל, יש להניח, כבר עובדים בשלוש משמרות.
3. קבוצות ההגנה על זכויות היוצרים שוב לא מרוצות מגוגל: לטענתן, החברה אמנם מסירה קישורים לחומר מוגן מהרשת כאשר היא מקבלת הודעה על כך, אבל היא לא מאפשרת להן למסור את מספר ההודעות ביום שהן רוצות. לגוגל יש הגבלה: חברות התוכן יכולות להודיע לה רק על 10,000 אתרים ביום שהן רוצות שייעלמו מהאינדקס שלה. לפחות קבוצת אנטי פיראטיות אחת, BREIN ההולנדית הידועה לשמצה, טוענת שזה לא מספיק ושהרף צריך לעמוד על 40,000 קישורים ביום. יש רק בעיה אחת: BREIN שולחת כרגע רשימה שבקושי מגרדת את ה-5,000 אתרים ביום. אז למה להעלות דרישה מופרכת כזאת? כדי להגביר את הלחץ, זה למה.
4. גוגל שוקלת, על פי מקורות שונים, לפתוח חנויות משלה ברחבי ארה"ב. על כל השאר יש ויכוח: מה בדיוק יימכר שם (ככל הנראה מכשירי נקסוס, וכנראה גם המשקפיים של החברה), כמה חנויות יהיו, ומתי בעצם הן יופיעו. השמועות אומרות השנה, אבל יכול להיות שזה יהיה גם ב-2014. אם המיזם אכן יצא לפועל, הוא יאלץ את גוגל להכנס לטריטוריה שהיא אף פעם לא חשה בה בנוח: אספקת שירות ישירות ללקוח.
5. חברת אכסנת אתרים בבריטניה הופתעה לגלות שהוצאת שם רשום על המילה Python מסבכת אותה בצרות בלתי צפויות. ישנה, כידוע, שפת תכנות בשם הזה, ויש מספיק מתכנתים שהזהות שלהם נעה סביב שפת התכנות שבה הם משתמשים. התוצאה היתה הצפה של משרדי החברה במיילים והודעות אחרות שכללו איומים, כמו גם התקפת DDoS שהפילה את האתר של החברה. האחרונה, בצר לה, פנתה למשטרה בבקשה לסיוע.
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן
(ובחרו בתיבה השישית)
- לטורים הקודמים
של "דו"ח טכנולוגי"
- ל-RSS
של "דו"ח טכנולוגי"