דו"ח טכנולוגי
יש לך WhatsApp? ברכותינו: אתה כבר לא צריך את פייסבוק
אפליקציות המסרים המידיים מציגות יכולות של רשתות חברתיות, סון צו ואמנות המלחמה ברשת, גוגל מעצבנת נוצרים שמרנים בארה"ב בגלל האיור שהעלתה לפסחא ורוסיה מצנזרת את האינטרנט
ווטסאפ מחכה לפייסבוק, איי-איי-איי
עלייתם של שירותי המסרונים - ווטסאפ, WeChat ודומיהם - נתפסה בעבר בעיקר כאיום על שירותי ה-SMS המסורתיים, הדרך של חברות הסלולר לשתות את הדם שלך בקשית. שירותים חביבים אלה מאפשרים לעקוף את הצורך לשלם על הודעות טקסט שנשלחות מהסלולרי. שמתם לב שחברות הסלולר התחילו בשנתיים האחרונות להציע חבילות נרחבות לשימוש ב-SMS? זה לא במקרה: פתאום, יש להם תחרות.
כל דבר ששובר את מפרקתן של העלוקות האלה - המדור מודע לכך שלעלוקות אין עצמות, אל תפריעו לו לערבב מטאפורות - הוא חיובי, אבל כעת מסתבר שלשירותי המסרונים יש יתרון נוסף: הם יכולים להחליף את הרשת החברתית בהצלחה.
מדוע? משום שאפליקציות אלה הן מזמן לא רק כלי לשליחת הודעות: אפשר לצרף תמונות, סרטונים, לתקשר בו זמנית עם קבוצה גדולה של אנשים, להעביר מסרים שנמחקים ברגע שקוראים אותם ועוד. בכך, הם מתאימים לניהול דיונים, העברת תוכן ויצירת קשרים עם אנשים חדשים. או במילים אחרות: תפקודי רשת חברתית.
סביר להניח שרוב המשתמשים האלה ימשיכו להשתמש בפייסבוק, פשוט משום שלרוע המזל אי אפשר כרגע להתעלם ממנה (הח"מ ניסה), אבל באותה מידה, סביר שהם יעבירו את עיקר הפעילות החברתית שלהם לשירותי המסרונים. הם ישתמשו ברשת החברתית אופן פסיבי בהרבה ולא יחלקו עם משחטת הפרטיות את המידע האישי שלהם - את זה הם יעשו בווטסאפ.
מבחינת פייסבוק, שנשענת לקיומה על היכולת שלה לארוז את המשתמש כמוצר ולהציג אותו עם כמה שיותר מידע עליו למפרסמים, יש כאן פוטנציאל לאסון של ממש. אם דור שלם יתחיל להתרגל לא לשתף מידע בפייסבוק, התועלת שלה למפרסמים - שהיא מפוקפקת גם כך - תצנח, ומארק צוקרברג ימצא את עצמו, בעגלא ובזמן קריב, מחוץ לרשימת המיליארדרים.
פייסבוק צפויה לחשוף שירות חדש לאנדרואיד מחרתיים, שאמור לדברי היחצ"נים שלה לשנות את התמונה. לא מן הנמנע שזה יתפקשש - כמו רוב מה שעשתה החברה מאז שהונפקה.
סון צו ואמנות המלחמה ברשת
תרבויות עתיקות לא משתנות במהירות, אם בכלל. המפלגה הקומוניסטית הסינית עשתה הכל כדי לשבור את התרבות הסינית העתיקה: היא התחילה בכך שהרגה כמה עשרות מיליוני סינים, הרעיבה עוד כמה עשרות מיליונים ואחר כך יצאה להשמיד את נכסי התרבות שלה-עצמה (במה שכונה "מהפכת התרבות"): מורים בושלו בחיים על ידי תלמידיהם; ספרים עתיקים נשרפו; אוצרות תרבות שאין להם תחליף רוסקו. האדם הסיני החדש אמור היה להיות טאבולה ראסה, לוח נקי, עליו יוכלו מאו ושאר הגנגסטרים לחרוט את הסיסמאות הריקניות שלהם.
כמובן שזה לא עבד: ארבעים שנה אחרי זוועות מהפכת התרבות, סין לא באמת קומוניסטית. היא נשלטת על ידי מפלגה הקומוניסטית, וזו שומרת בקנאות על הכוח השלה; הטקסטים העתיקים מופיעים מחדש, עתה בתור כלים שמסייעים לשלטון. המפלגה נשענת, למשל, על הקונפוציוניזם הישן שתומך בגרונטוקריה (שלטון הזקנים) - ודורש צייתנות כלפי הורים ובעלי סמכות.
ועם הטקסטים הישנים של קונפוציוס, חוזר לסין גם האסטרטג הידוע סון צו. הלה טבע בין השאר את המונח החמקמק "שי", שניתן במאומץ לתרגם אותו ל"השגת עמדה אסטרטגית עדיפה לפני הקרב". מדוע מופיע כל זה בטור טכנולוגי? משום שמומחים מאמינים שתפיסת שי היא שמניעה את התקפות הסייבר הסיניות.
סין, אומרים המומחים, נערכת מראש למלחמת סייבר עצומה נגד ארה"ב: לא עוד פריצות נקודתיות, גניבת מידע והפלת אתרים כי אם מחיקת מידע, נטרול תשתיות ויתר הזוועות שניתן לבצע ברשת. ההתקפות הנוכחיות ובעיקר החדירה למיילים של בכירים בארה"ב, הם אמצעי לתפיסת עמדה אסטרטגית ראשונית, שעליה ארה"ב תוכל רק להגיב. כלומר, סין בוחרת ומעצבת את שדה הקרב - מה שהיסטורית מעניק יתרון עצום לתוקף.
בעשור האחרון דיווחו מקורות שונים בסין על זה בדיוק - על היערכות המדינה למהלך סייבר נרחב. ארה"ב מתחילה להגיב באיחור; בשלב זה, בעיקר בהצהרות זועמות.
כשגוגל עצבנה את השמרנים
שלשום (א'), פרסמה גוגל Doodle (האיורים החביבים של עמוד מנוע החיפוש, שמציינים אירועים שונים) שמוקדש למנהיג פועלים ופעיל זכויות אדם אמריקאי מוכר, צזאר צ'אווז. זה בפני עצמו היה מספיק כדי לעצבן את השמרנים האמריקאים, שממש לא אוהבים את כל הרעיון של זכויות אדם ועוד פחות מכך את הרעיון של עבודה מאורגנת וזכויות עובדים; אבל כשמשלבים את העובדה שבאותו היום חגגו בארה"ב את הפסחא, הזעם הפך לצווחה של ממש.
הפסחא - ולא חג המולד - הוא החג החשוב ביותר במיתולוגיה הנוצרית. הוא מציין את קומו לתחיה של רב יהודי מעצבן עם נטיות לצדק חברתי, שנצלב על ידי 18 המשפחות של זמנו אחרי שהפריע למונופול שלהן על חלפנות כספים והלוואה בריבית. הוא לב המסר הנוצרי.
לראיית השמרנים, גוגל בחרה לציין את הפסחא לא על ידי תמונה של ישוע הזומבי, אלא על ידי תמונה של מנהיג פועלים. ועוד מקסיקני במקור. גוגל, מצידה, מיהרה להבהיר שהיא לא מציינת חגים בכלל ושהיה מדובר ביום ההולדת ה-86 של צ'אווז. עוד דבר שגוגל לא אמרה הוא שעל התרומה של מר צ'אווז לאנושות קצת יותר קשה להתווכח מאשר על זו של חזוס קריסטוס.
בתגובה, איימו השמרנים לעבור לבינג. מה שהאווילים הללו לא הבינו זה שבכך, הם מסייעים לגוגל: כל אחד יודע שבינג הוא לא באמת תחרות. כשהם מעלים את בינג על ראש שמחתם, הם בעצם מסייעים לגוגל להעמיד פנים בפני הרגולטורים שאשכרה יש לה מתחרים.
רוסיה הפוטיניסטית הופכת לעוד יותר סגורה
החל מהשבועות האחרונים, רוסיה מצמצמת עוד יותר את יכולת תושביה להביע מרמור. המהומות שאחרי הבחירות המזויפות האחרונות, שאורגנו כמעט כולן באמצעות הרשת, לא באמת היוו איום על שלטון פוטין. אם זאת, הן היו הסממן הבולט ביותר של מחאת הציבור נגדו לכל אורך שנות שלטונו (קרוב ל-14 שנה).
ועל כן, מעתה העניקה רוסיה לפקידי המשטר שלה את הסמכות להסיר תכנים מהרשת. רשמית, הצעד מיועד למלחמה בפורנוגרפיה, במיוחד פורנוגרפיית ילדים; בפועל, הוא מיועד למנוע מחאות על כך שפוטין מבצע מעשים מגונים ברפובליקה הרוסית.
החוק מתוחכם יחסית, כך שהוא מאפשר הסרה של פוסטים ספציפיים, בלי להכנס לכאב הראש הענקי של חסימת שירותים כמו פייסבוק, מה שיעורר זעם המוני: כשסוגרים בלוג, הציבור אדיש. אבל אם ממשלת רוסיה תחסום את הגישה לסרטוני החתולים של יוטיוב, הציבור יצא לרחובות. פייסבוק, אגב, נשכבה על הבטן והודיעה שהיא תציית לכל דרישה של השלטון הרוסי. יוטיוב, מצד שני, הלכה לבית המשפט הרוסי והגישה תביעה. חמוד מצידה, להעמיד פנים שיש עצמאות שיפוטית ברוסיה.
קצרצרים
1. אפל בלחץ. החברה צפויה להודיע עוד כשלושה שבועות על תוצאות הרבעון הראשון של 2012 - והוא צפוי להציג צמיחה שלילית, לראשונה מזה עשור. מה עושים? יש פתרון! בכיר באפל נפגש עם קצין משטרה כדי לדון בבעיות גניבת האייפונים ובלי קשר לכלום, מספר לו שאפל כבר סיימה לעבוד על שני הדורות הבאים של האייפון ו(תרועת חצוצרות! תופים! מקהלת קופים מעופפים!) ששני המכשירים האלה תוכננו "לפני כהונתו של טים קוק". כלומר, הם תוכננו על ידי סיינט ג'ובס. עכשיו, האחרון התפגר באוקטובר 2011, מה שבהתחשב בקצב השינויים בתחום הסלולר אומר שמכשירים שיוצאים שנה וחצי אחרי מותו כנראה לא יהיו מתקדמים במיוחד, אבל תראו, סטיב ג'ובס.
2. ערב הסעודית צפויה לחסום בקרוב שורה של שירותי מסרונים ותקשורת, ביניהם סקייפ, וייבר, ווטסאפ ושלל כלים שמאפשרים לתושבים לחלוק מידע מעיק על השליטים המאוסים והשנואים שלהם. כך מסרה סוכנות הידיעות הרשמית של הממלכה הקסומה, SPA. מאחר והממלכה מיוצגת כעת על ידי יחצ"נים, ממתגים ושאר אנשים שהשקר הוא אמנותם, הנימוק שלהם הוא שהשירותים הללו "לא עומדים בחוקים ובתקנות". אלו האחרונים בין השאר אוסרים על מתיחת ביקורת על הקלפטוקרטיה (יוונית: שלטון הגנבים) השלטת במדינה. אקטיביסטים בערב הסעודית משכו בכתפיהם, אמרו שזה לא מפתיע אותם והבהירו שאנשים פשוט יעברו לאפליקציה אחרת. המשטר יזדקק לכמה חודשים כדי לזהות ולחסום גם אותה. בנוהל.
3. גוגל הודיעה לפני כמה שבועות שתסגור את שירות עדכוני התוכן שלה, Reader. פידלי, שמיהר לתפוס את מקומו של הרידר כתחליף הבולט ביותר, מדווח כעת שמאז התווספו לו שלושה מיליון משתמשים. או שלגוגל אין בעיה לאבד מספר גדול כל כך של משתמשים, שבהתאם יהיו מעתה ספקניים כלפי יכולת השרידות של כל המוצרים שלה, או שזו היתה שגיאה גדולה. ההצלחה של פידלי כל כך גדולה, שהם מתכננים עכשיו גרסה בתשלום, כמו גם שיתוף פעולה רב יותר עם מו"לים.
4. לפייסבוק נגמרו כנראה הרעיונות ועכשיו היא עוברת להעתקה בוטה: בימים האחרונים זיהה הבלוג מאשאבל שבעמודים נסיוניים ברשת החברתית יש כפתור שמאפשר פתיחה מיידית של תיבת טקסט וכתיבת פוסט ישר מסרגל הניווט של פייסבוק. מדובר בתכונה שנולדה בתצורתה הנוכחית בטוויטר. בפייסבוק אישרו בחוסר בושה שזה אכן אחד הדברים שהם בוחנים כעת. לאחרונה, כזכור, שקלה פייסבוק לאפשר שימוש בהאשתגים בפיד שלה.
5. נוכלים חובבי אנדרואיד מצאו מטרה רכה במיוחד: יפנים שמחפשים אפליקציות פורנו. הקורבן מקבל אפליקציה, שבתורה שולחת לו קישור למחשב. הקלקה על הקישור מבקשת ממנו להתחבר לשירות פורנו בתשלום, שלא מכיל שום תוכן ומשתלט על המחשב שלו. עכשיו, לך ספר שחיפשת פורנו ושהיית מספיק מטומטם כדי לשלם עבורו ולא לקבל כלום. על פי ההערכות, יש כ-200 אפליקציות כאלה בפליי של אנדרואיד ומספר הקורבנות שלהן מתרחב במהירות.