יד שניה מחבר: אפליקציה חדשה תמצא לכם דירות מתוך סטטוסים בפייסבוק
חברת Grapevine הצעירה מציעה טכנולוגיה חדישה שמסוגלת לנתח, לחפש ולהציג במהירות סטטוסים רלוונטיים, וליצור לוח דירות או לוח דרושים. הפוטנציאל העסקי גדול במיוחד
ליאור אמסטרדמסקי כמעט ונזרק לרחוב מדירתו ברחוב העבודה בתל-אביב לפני כשנה. "אחרי שלא הצלחתי למצוא דירה חלופית לגור בה, הייתי מגיע לסיור דירות לבוש בחליפה, אבל אז היתה מגיעה הבחורה התורנית שלבושה בשמלת ערב וזוכה בכל הקופה", הוא מספר. יחד עם חברו לצוות, מולי סגל, הוא הקים את Grapevine, חברת סטארט-אפ שהשיקה אפליקציית פייסבוק בעלת אותו השם המבוססת על אלגוריתם מתוחכם שמאתר דירות מסטטוסים.
- "אם מחירי הדירות יירדו ב־60%, נשאל מי מחלק מרק ולא מי פורע הלוואות"
- "בטווח הארוך מחירי הדיור בישראל תואמים לנעשה בעולם"
- "בנדל"ן אין קסמים. אם ייקבעו יעדים ולוחות זמנים, יהיו הישגים"
אמסטרדמסקי, אז מנהל מוצר בחברת ההייטק ורינט, החליט לשים לתופעת 'מצוד הדירות' סוף. בשיחה עם "כלכליסט", הוא פוסק: "הרי ידוע מזמן שהדירות האטרקטיביות באמת לא נמצאות היכן שכולם מחפשים. הדירות הטובות לא באמת מגיעות לאתרי היד השניה. הן נמצאות בפייסבוק".
האפליקציה מלקטת ססטוסים מחברים בפייסבוק, ומציגה עבור המשתמש את הפוסטים הרלוונטים המציעים דירות - וכעת גם משרות פנויות. הטכנולוגיה מבצעת ניתוח טקסטואלי של תוכן הסטטוסים, זיהוי הסטטוסים הרלוונטים, והצגתם בצורה מרוכזת עבור המשתמש. בחברה מועסקים כיום ארבעה עובדים, והיא פועלת על גיוס פרה-סיד זעיר ממימון של משפחה וחברים.
אמסטרדמסקי וסגל, מומחים לניתוח טקסט בעלי נסיון בתעשייה הבטחונית, סבורים שפיצחו את הנוסחה עבור מנוע חיפוש שמסוגל לאנדקס את קיר הסטטוסים בפייסבוק. לטענתם, רמת הדיוק של הטכנולוגיה יכולה להגיע לכדי 92%. "קיימות מעט מאוד חברות שיודעות איך לנתח טקסט קצר ברמה גבוהה", אומר אמסטרדמסקי. חברות חיפוש מסורתיות, לדבריו , מבינה טקסטים של 500 מילה, אבל Grapevine מתמחית בהבנה של מסרים קצרים, אפילו של חמש מילים.
הוא מסביר: "החוכמה היא להציג סטטוס שמציע דירה רלוונטית , ולא סטטוס על מחירי הדיור בארץ, או חנוכת בית. אנחנו מבינים כוונות שעומדות מאחורי טקסט קצר במיוחד, קולטים את המחירים, מבינים האם מדובר בדירת שותפים או דירה רגילה, ברמת גן או בתל אביב".
הסוד הוא במילים
הסוד של Grapevine טמון בחוקים יוריסטיים שאינם תלויים בשפה. החברה, למשל, מזהה תבניות, כגון סגנון דיבור שעוזר לחברה לנחש באיזו עיר הדירה גם אם היא לא רשומה בפוסט, חוקים של בקשות לעזרה ומאפיינים טקסטואליים שקשורים לחיפוש. נוסף על כך, המנוע אדפטיבי ומלמד עצמו תוך כדי תנועה,ומסוגל לנתח אלפי פרופילים בשניות בודדות.
"תסתכלו על החברים שלכם. כשהם מפנים דירה, הם יעלו מודעה בפייסבוק לפני שהם יחליטו לפנות לאתרי יד שניה. זו הסיבה בגללה אתרים כמו קרייגסליסט גוססים. פייסבוק הוא היום אתר הדרושים, המודעות והדירות הגדול בעולם, אבל אף אחד לא יודע לשים על זה את היד". לדברי אמסטרדמסקי, כל אלף משתמשים מספקים דרך הרשת החברתית הקרובה שלהם 50 אלף מודעות בחודש. פייסבוק מצידה לא הצליחה לפצח את הסוד, גם לאחר השקת מנוע החיפוש הפנימי שלה, אם כי לינקדאין רושמת הצלחה מסחרית משמעותית מלוח הדרושים שלה.
בשלב זה מאפשרת Grapevine הצגת מודעות מחברים של חברים. הטכנולוגיה יכולה להגיע רחוק יותר, גם לחברים מדרגה שלישית, אבל בחברה החליטו להשאר בדרגת הקרבה הנוכחית בכדי שלא להפר נושאי פרטיות או להפחית את מידת האינטימיות בין החברים. עם זאת, הוא מציין כי 80% מהדירות שמפורסמות בסטטוסים נכתבות במודעות המוגדרות כפתוחות לעיני כל. "גם משתמשים שחרדים לפרטיות שלהם פותחים במיוחד את הגדרות הפרטיות של הסטטוסים הקשורים בדירה שלהם לעיני הציבור כולו".
האפליקציה ניתנת להתקנה בחינם דרך פייסבוק, ובינתיים ב- Grapevine שוקלים מודלים כלכליים שונים. אחד מהם הוא גביית תשלום תמורת שירותי פרמיום כגון חיפוש פעיל. עם זאת, אפשרות סבירה יותר מדברת על הכנסות מדילים שיוצעו למשתמשים או מכירת מודעות לתווכים. ובכלל- שוק המודעות באינטרנט מגלגל מיליארדים, כך שאם Grapevine תוביל את השוק, מייסדיה יכולים להתחיל לספור את הכסף.